feb 24, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie te weinig drinkt, kan nierstenen krijgen

Steeds meer mensen hebben last van nierkwalen. Het rijtje met dialysepatiënten wordt langer. Maar ook andere nierziekten duiken met de dag meer en meer op. Ontstekingen, beschadiging van de bloedvaatjes in de nieren door hoge bloeddruk, afsterven van niercellen, beschadiging van de kleine membranen van de nieren door suikerziekte, nierblokkering door misbruik van medicijnen… enz.

Dat is geen goed teken, vooral niet omdat we niet zonder nieren kunnen, terwijl velen hun levenswijze organiseren alsof de nieren filters zijn, die als ze niet goed meer functioneren, meteen vervangen kunnen worden. Men staat er veel te weinig bij stil dat een niertransplantatie nog altijd een noodoperatie is, dat het geen gewone regel zal worden en dat we dus reden hebben om ook voor onze nieren zorg te dragen. Ook bij verschillende andere ziekten kunnen er gevolgen zijn voor de nieren. Griep is er zo eentje, maar ook door Covid-19 kunnen de nieren beschadigd worden. Het is dus belangrijk altijd de onderliggende kwalen te behandelen om de nieren te vrijwaren en er voor te zorgen dat deze belangrijke filters een leven lang zonder problemen naar behoren kunnen functioneren.

Meer drinken, vooral water of lichte kruidenthee, is het beste voor de nieren. Opgepast met medicijnen, ze kunnen de nieren ernstig beschadigen, maar ook sommige spijzen kunnen nierstenen veroorzaken.

Enorm pijnlijk

En leef je dan toch gezond, en drink je dan toch zeer weinig of geen alcohol, en gebruik je toch enkel maar gezonde kost met veel fruit en groenten, dan nog kan het gebeuren dat een niersteencrisis, of koliek, je als een donderslag bij heldere hemel treft en je de indruk geeft dat het ermee gedaan is. Zo erg kan een niercrisis zijn. Enorm pijnlijk. Nierstenen behoren zowat tot de ergste pijnprikkels die iemand kan overkomen. Sommigen hebben het zo erg, dat ze op handen en voeten door de kamer kruipen, dat ze zich in bed in foetushouding gaan leggen, om toch maar te proberen hun pijn te verzachten. In een aantal gevallen zijn zelfs zeer sterkwerkende pijnstillers nodig – die ook niet altijd meteen helpen – want nierstenen kunnen voor ondraaglijke pijnen zorgen. Een reden te meer dus om het niet zover te laten komen.

Natuurlijk kan men perfect leven met één nier. Maar de natuur heeft ons twee nieren gegeven. En als er één nier uitvalt, neemt de andere nier de taak van de eerste ook over. Maar die nier staat dan wel erg onder druk en moet de patiënt er beslist voor zorgen dat er geen enkel probleem meer kan ontstaan.

Verschillende soorten nierstenen

Nierstenen zijn eigenlijk kristallen en bestaan meestal uit kalkhoudende stenen, waarvan er ook twee types zijn: calciumoxalaat en calciumfosfaat. Ze lossen slecht op in water, maar als je weinig drinkt mis je helemaal de kans dat ze tijdig uit het lichaam weggespoeld kunnen worden. Daarnaast zijn er ook uraatstenen. De meeste mensen drinken veel te weinig, of ze drinken de verkeerde dingen. Alcohol is altijd ongunstig en hoe groter je bent, des te meer moet je drinken. Water is de beste drank. Wacht niet tot je een dorstgevoel krijgt, want dat is een slechte raadgever die altijd te laat komt. Je krijgt pas dorst als het lichaam al gedehydrateerd is.

Opgepast met medicijnen

Bepaalde medicamenten zijn schadelijk voor de nieren. Bekijk daarom altijd goed de bijsluiter en wees voorzichtig met patent-pijnstillers die je weliswaar snel een gevoel van welbehagen verschaffen, maar langzaam maar zeker je nieren kapot maken. Fenacetine was destijds een populair middel dat in pijnstillers gemengd werd. Het heeft duizenden mensen vroegtijdig naar het graf gebracht door nier blokkades.

Barbituraten in combinatie met cafeïne is ook een ruïne voor de nieren. Mensen met reuma, migraine, spierpijnen die gemakkelijk naar pijnstillers grijpen, moeten dus dubbel voorzichtig zijn met de middelen die ze slikken. Leg ze tijdig voor aan je arts en slik ze niet op eigen houtje. Vooral het langdurig slikken, leidt onherroepelijk tot miserie. Als je toch pijnstillers neemt, zorg er dan voor dat die pillen, slechts één enkele werkzame substantie bevatten. Het is de cocktail van vele stoffen die de meeste gevaren inhoudt.

Denk ook aan een uretersteen

Zoals gezegd veroorzaken nierstenen een van de meest pijnlijke problemen waarmee je geconfronteerd kan worden. Het is alsof ze met duizend naalden tegelijk in je rug steken!

Nierstenen zijn eigenlijk kristallen die ontstaan in de nieren tijdens de productie van urine. Het wegfilteren van stoffen uit de stofwisseling verloopt niet zoals gewenst.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar één ding is zeker: wie te weinig drinkt, loopt het risico nierstenen te krijgen. Instinctief plooit de patiënt zich in tweeën tijdens een niersteenkoliek. Op die manier probeert het lichaam zich zowel van de pijn als van de niersteen te ontdoen door hem verder te drijven in de urinewegen.

Kleinere stenen kunnen trouwens vanzelf verwijderd worden door ze uit te plassen. Maar het kan ook gebeuren dat een uretersteen ontstaat, dat is een niersteen die tijdens het uitdrijven in de ureter blijft hangen. Ook een erg pijnlijke zaak en veel artsen onderscheiden het probleem niet meteen, denken aan reuma, aan een hernia, aan een erge ziekte, terwijl het gewoon om een vastgeklemde niersteen gaat.

Voorkom nierstenen

Voldoende drinken is hier altijd de boodschap, zowel als je last hebt van nierstenen of een niersteen hebt gehad. Want de helft van mensen die een niersteen heeft gehad, krijgt een tweede keer of nog meer keren last van een niersteen. Er zijn ook stenen die helemaal geen pijn doen, omdat ze te klein zijn of geen scherpe randjes hebben. Er is grote kans dat je die nooit voelt, of dat ze via de urinewegen worden uitgeplast.

Als je nierstenen hebt, kan je de aard van de steen laten onderzoeken. Er zijn uraatstenen, oxalaatstenen en ze vergen een verschillende aanpak.

In elk geval kan je best van al bepaalde producten mijden: rabarber is er een van. Nierstenen kunnen natuurlijk ook verbrijzeld worden met de niersteenverbrijzelaar. Zware elektromagnetische bombardementen zorgen ervoor dat de steen verbrijzeld wordt. Op die manier kan de patiënt hem uitplassen.

Zeer sterke eiwitrijke kost is ook niet te gunstig voor de nieren. Sla dus wat meer de vleesmaaltijd over en schrap orgaanvlees van je menu.

Als je last hebt van oxalaatstenen, kan je best veel citrusfruit eten, daarin zit behoorlijk wat citroenzuur wat die soort stenen oplost. (Bessen, citroenen, sinaasappels)

Zijn het calciumfosfaatstenen, dan is citrusfruit ongunstig. En heb je calciumoxalaatstenen, dan is rabarber, champignons, bladgroenten, chocolade en peulvruchten niet te best. Dan kan je wel beter zuivel gebruiken als wapen tegen dit soort stenen.

Sterk gezouten spijzen zijn ook niet gunstig. Voeg dus nergens zout aan toe. Wees echt matig met vlees, omdat door de vertering van dierlijk eiwit de urine zuurder wordt en dus aanleiding geeft tot vorming van stenen. Alcohol is voor niersteenpatiënten volkomen uit den boze. Ook obesitas is een onderliggend probleem dat de ontwikkeling van nierstenen in de hand werkt.

Veel drinken is erg belangrijk. Op zijn minst 2 liter per dag. Guldenroedethee zal de nieren nog wat beter activeren en helpt om schrompelnieren te voorkomen. Voorkom ook onderkoeling van het onderlichaam, zodat blaasontsteking uitblijft en op die manier een besmetting van de blaas niet via de ureter naar de nieren zou gaan.

Als je te weinig drinkt bestaat ook de kans dat je schrompelnieren krijgt. Dat is een nier die haar functie niet behoorlijk meer kan vervullen. Dat is dikwijls ook het gevolg van allerlei nierziekten ook van een ontsteking of diabetes of een te hoge bloeddruk. Het nierweefsel sterft dan af.

Daarom is het van het grootste belang voldoende water of kruidenthee te drinken.

En gelukkig kan je je ook laten helpen door goed gekozen natuurlijke plantenextracten zoals Solidago en Cranberry.

Een tip: Orthoren van Fytobell, op basis van Solidago, Equisitum, Ficus en Betula enz.

Cranberry-capsules van Fytobell, uitstekend voor de nieren en de urinewegen.

Je vindt zowel Orthoren als Cranberry van Fytobell in de apotheek.

De CNK-bestelnummers zijn:

Cranberry-capsules met CNK: 2595-825.

Orthoren met CNK: 2899-946. Je kan zowel Orthoren als Cranberry-capsules online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer