Doodop door voortdurende prikkelhoest?

Wie twintig jaar is, maakt er zich geen zorgen over en doorgaans is dat terecht, maar wie wat ouder wordt en voortdurend last heeft van een prikkelhoest kan daardoor helemaal overstuur geraken en ongerust zijn, vooral na de covidperiode waarbij de overheid en de specialisten er perfect in geslaagd zijn om de maatschappij met angst op te zadelen.

Angst is evenwel een slechte raadgever en er zijn mensen die er helemaal geen last van hebben gehad, dat hebben de schandalen die langzaam aan het licht komen wel duidelijk gemaakt, zowel in ons land als in Engeland. En het waren niet van de minste leiders die geen last hadden van besmettingsangst.

Dat is nu wel wat anders, waardoor veel mensen nonchalanter zijn geworden. Vaak terecht, soms onterecht, want uit de statistieken die deze week werden gepubliceerd bleek dat long Covid lang niet zo gevaarlijk en ruïnerend voor de gezondheid was als aanvankelijk werd gevreesd en aangegeven.

Dat is nog geen reden om roekeloos gedrag te vertonen, want het noodlot kan je best niet uitdagen en voorzichtigheid is altijd op z’n plaats.

Slijm en verkoudheid

Je kunt tegenwoordig geen winkel of warenhuis, geen kantoor of werkplaats binnenstappen of er is iemand aan het hoesten. Soms droge prikkelhoest, soms productieve hoest, waarbij slijmen worden losgemaakt. Als er geen slijm wordt opgehoest is er geen sprake van een productieve vastzittende hoest. Ook ’s nachts worden sommige mensen geplaagd en uit de slaap gehouden door een prikkelhoest. Die kan veroorzaakt worden door een virus of bacterie, maar altijd heeft de weerstand er mee te maken. Als de koorts niet weggaat en als je je benauwd voelt en het probleem niet na een halve week verbetert, kun je best je huisarts raadplegen. Zeker als het slijm dat je ophoest groen of gelig van kleur is, of bloedpartikels bevat en je je benauwd voelt.

Wat moet je doen als je steeds weer moet hoesten?

  • Rook niet
  • Drink water of een kruidenthee, bijvoorbeeld van munt of Echinacea of kamille.
  • Mijd te droge lucht en hang vochtverdampers bij de verwarming.
  • Gebruik geen alcohol en geen geraffineerde suiker.
  • Zorg voor voldoende slaap.
  • Schraap je keel niet te veel, want dat maakt de stembanden schor, hoewel schrapen niet gevaarlijk is.
  • Voeg nergens extra zout aan toe.
  • Mijd zuivelproducten, want het zet zich om in slijmen. 
  • Zet elke dag de vensters open gedurende een half uur om te verluchten.

Dit verzacht de hoestprikkel

Je kent de oude raad: drink een grog, of glühwein met suiker of warme melk met honing. Niet doen, het helpt niet en ondermijnt zelfs nog het immuunsysteem.

Wat kun je wel doen?

  • Honing is het enige middel dat de hoestprikkel kalmeert, dankzij de enzymen. Het is een wonder van de natuur, waardoor zelfs verwondingen sneller genezen. Ook bij keelpijn, hoest, prikkels in de keel.
  • Snuif zeewater op in de neus, het zal de slijmen binden en gemakkelijker laten afvoeren. Ook te verkrijgen in een handige spuitbus.
  • Mijd koffie, snoep, zuur voedsel, dat activeert de hoestprikkel.
  • Tijmthee verdunt de slijmen zodat je ze gemakkelijker kunt ophoesten.
  • Neem een warm bad voor het slapen gaan.
  • Slaap met een dubbel kussen, zodat je hoofd wat hoger ligt.
  • Mijd droge lucht in de slaapkamer.
  • Versterk je immuunsysteem.
  • Eet kippensoep vanwege de carnosine, dat de immuniteit versterkt.

Een tip:

Immunibell van Fytobell werd speciaal ontworpen om de weerstand te versterken in tijden van hoge besmetting zoals verkoudheid en griep.

En Prosan Forte is ideaal tegen de hoestprikkel omdat het acaciahoning en tijm bevat, perfecte  slijmoplossers.

Je vindt Immunibell zowel als Prosan Forte in de apotheek.

Prosan Forte van Fytobell met CNK-bestelnummer: 3079-597.

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Ook te verkrijgen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer