mrt 14, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Eenvoudige natuurlijke oplossingen bij hoge bloeddruk

Meer dan één op vijf landgenoten heeft een te hoge bloeddruk zonder er last van te hebben, terwijl meer dan de helft ervan er niet eens van op de hoogte is. Dat is dubbel riskant, omdat een te hoge bloeddruk altijd gevaarlijk kan zijn en tot bijzonder ernstige conflicten in het lichaam kan leiden. Je kunt dement worden, een beroerte krijgen, een hartinfarct of nierlijden om van emotionele en geheugencapaciteit nog niet te gewagen.

Je bent zo jong als je bloedvaten. Normale bloeddrukwaarden zijn daarbij essentieel en daar kun je zelf veel aan doen.

Gevaarlijk

Te hoge bloeddruk is erg nadelig voor de gezondheid. Vooral hersenen, hart en nieren lopen gevaar.

Door artsen van de diensten voor Volksgezondheid werd een aantal regels opgesteld om de bloeddruk binnen de perken te houden of terug te brengen tot normale waarden.

Wie ernaar leeft, zal merken dat zich snel een verandering ten goede zal manifesteren. Bovendien mag je ook niet vergeten dat de bloeddruk een sterk veranderende situatie is die heel snel onderhevig is aan allerlei invloeden. Sla dus niet in paniek als je merkt dat je bloeddrukwaarde eens is gestegen, wellicht is dat het volgende uur niet meer zo. Bovendien zijn de omstandigheden waarin de bloeddruk wordt gecontroleerd ook beïnvloedend voor de waarden. De bloeddruk controleren tijdens of na een stressvolle situatie zal heel andere resultaten opleveren dan als die gecontroleerd wordt in een ontspannen toestand.

Dus: geregelde controle om er zeker van te zijn dat je al dan niet een hypertensiepatiënt bent, waarbij de omstandigheden steeds wisselen en je dus een algemeen en juister beeld kunt krijgen.

Geregelde controle is belangrijk

Laat als je twijfelt aan je bloeddrukwaarden, dit gedurende dezelfde dag een paar keer doen, misschien ken je goed een dokter, of een verpleegster en desnoods kun je tegenwoordig zelf voor weinig geld een degelijk toestel aanschaffen. Het mag je niet in de plaats van de dokter stellen, maar het kan alleen maar een hulpmiddel zijn om te achterhalen hoe het met de bloeddruk gesteld is. Die verschilt trouwens nogal, afhankelijk van wat je op dat moment aan het doen bent.

Lichaamshouding, ademhaling, lichaamsgewicht, slaap of opwinding, koude of warmte, kleding, vermoeidheid, spanningen, het kan allemaal een invloed hebben op de bloeddruk. In feite zou die moeten genomen worden op een moment dat je helemaal rustig en ontspannen bent, pas dan hebt je een betrouwbare indicatie. De ideale waarden liggen tussen 75 systolische en 120 diastolische druk. (Verschil tussen de rust en pompbeweging van het hart). Met het ouder worden zijn daar wat afwijkingen op toegelaten.

Hoe pak je het aan?

 • Het is van het grootste belang voldoende te bewegen: dagelijks zelfs en lukt dat niet, dan toch minstens driemaal per week en vooral ook in het weekend. Het maakt niet uit welke sport, als je maar beweegt. Wandelen is ook prima, maar zet dan tussen de 7000 en de 10.000 stappen. Doe je overdag kantoorwerk, sta dan minstens om het uur eens op, doe wat oefeningen ter plekke of loop naar de koffiemachine. Je mag geen uren onbeweeglijk achter een bureau blijven zitten.
 • Voor wat de bloeddruk betreft is elke beweging goed: zwemmen, lopen, touwtjespringen, fietsen, wandelen. Voor osteoporose daarentegen is de zwaartekracht mee bepalend voor het resultaat: lopen en stappen is daarvoor beter dan zwemmen of fietsen. Maar voor hart en bloedvaten maakt het niet uit, zolang je maar beweegt en hoe intenser hoe beter. Snelwandelen is dus beter dan slenteren in de winkelstraten.
 • Loop ’s morgens en ’s avonds even op blote voeten in het gras, tenminste als je over een tuin beschikt. Dat is prima om weer contact te hebben met de aarde. Spanningen worden afgeleid en statische stromen verdwijnen op die manier. Moderne kleding heeft daar namelijk ook invloed op. In kantoren liggen vaak synthetische tapijten als vloerbekleding. Dat brengt statische elektriciteit over op personen die er werken. Daarom is contact met de aarde belangrijk. Ook af en toe de handen wassen aan de kraan kan de stroom afleiden. Voor reumalijders is dit ook een punt om toe te passen.
 • Drink voldoende water, want veel mensen zijn gedehydrateerd zonder het te weten. Twee liter per dag is echt een strikt minimum. Daarentegen moet je beslist alcohol vermijden, zelfs één glas per dag is al te veel en geloof niet in het sprookje dat wijn gezond is voor hart en bloedvaten. Die fabel is verspreid door de industrie. Maar hoe meer je gedehydrateerd geraakt, des te hoger kan de bloeddruk opklimmen. Mensen die in een heet klimaat moeten werken of gaan wandelen, weten dat ze veel moeten drinken. Een felle dehydratatie kan dodelijk zijn. Herinner je hoe jaren geleden negen Belgen uit het Brusselse om het leven kwamen doordat ze in de woestijn met hun voertuig in panne waren gevallen. Ze hadden te weinig watervoorraad mee en stierven door uitdroging: de bloeddruk stijgt fel en wordt dodelijk.
 • Vermijd stress en doe er wat aan: diep ademhalen, yoga beoefenen, aan sport doen, problemen uitpraten en een dag-planning opstelling, want “er niet kunnen aan beginnen” veroorzaakt ook veel stress. In de meeste gevallen ontstaat een te hoge bloeddruk door het niet kunnen afbouwen van stress. Heel veel andere ziekten zijn ook daardoor ontstaan. Een probleem wordt eerst psychosomatisch, dan functioneel en uiteindelijk organisch. Stress afbouwen is dus een absolute must voor wie hoge bloeddruk wil voorkomen of genezen. Wandelen in de natuur is daar bijvoorbeeld ideaal voor, of een rustgevende sportieve vakantie, of tuineren, of een creatieve bezigheid om stoom af te laten
 • Vermijd junkfood en eet gezond. Meer groenten en vruchten, vanwege de antioxidanten en vitamines en minder suiker. Geen suiker is nog het best van al. Vergeet niet dat junkfood al op jonge leeftijd tot hart- en vaatproblemen kan leiden. Bewerkt voedsel dat uit de fabriek komt zou best niet op tafel komen. Dat is geen voedsel meer en in veel gevallen gewoon langzaam werkend vergif.
 • Opgepast met plaspillen. Er wordt tegenwoordig gemakkelijk misbruik gemaakt van plaspillen. Het zijn middelen die via de urine het zout in het lichaam verlagen, waardoor de bloeddruk gaat dalen. Ze kunnen een tijdje op voorwaarde dat ze onder medische controle worden genomen. Wie echter onbesuisd misbruik maakt van deze pillen kan levensbelangrijke elektrolyten verspillen en zo zelfs zijn leven in gevaar brengen. Wie te weinig kalium heeft, b.v. die loopt risico op een hartstilstand.
 • Breng je natrium-kalium balans in evenwicht. Zout vermijden is niet de oplossing wel ervoor zorgen dat er ook voldoende kalium is: groenten als avocado, broccoli, bananen, bevatten kalium en zijn goed voor de gezondheid van de bloedvaten. Veel mensen hebben problemen met de spieren (ook de hartspier) omdat ze te weinig kalium in het voedsel hebben of uit opnemen. Meer fruit en groenten kan dat euvel verhelpen.
 • Rook absoluut niet. Tabak is een vaatvernauwer en brengt je vroegtijdig in de problemen. Dat weet intussen wel iedereen. Roken veroorzaakt een oxidatiereactie in de cellen. Dat betekent: kanker of hart- en vaatproblemen, soms allebei.
 • Zorg voor voldoende probiotica in je voeding. Gezonde darmflora zorgen voor gezonde bloedvaten. Gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, zuurkool enz zijn daarbij topproducten. Een goed supplement zoals Digesbiose is niet te versmaden.
 • Zorg voor voldoende vitamine C en vitamine D, want zij dragen bij tot een normale collageenvorming en gezonde bloedvaten en een jonge huid. Bovendien versterken ze het immuunsysteem.
 • Vermijd transvet, dat zeer schadelijk is voor de bloedvaten. Het veroorzaakt evenals suiker laaggradige ontstekingen waardoor de cholesterol te hulp moet snellen om de bloedvaten te beveiligen. We hebben vetten nodig. Vooral Omega-3 vetzuren hebben de meeste mensen te weinig. Die kun je vinden in vette vis of in een goed supplement zoals Omega-3 visolie capsules van Nutribell. Ook verzadigd vet hebben we nodig voor de hormonale werking, het brein enz. Maar transvet hebben we helemaal niet nodig en is zelfs schadelijk. Vermijd daarom, als je zelf bakt en braadt, om plantaardige olie te gebruiken voor bakken en braden, behalve olijfolie, maar verhit die dan niet boven de 160 graden. Kokosolie kan wel tegen een stootje en is mid-chain verzadigd vet en dus niet schadelijk voor hart- en bloedvaten. Hierin kun je prima bakken en braden zonder schade aan je gezondheid te veroorzaken. Vermijd industrieel vet.
 • Eet meer fruit, vooral voor de antioxidanten, en de vitamines en voor een vlotte darmwerking vanwege de natuurlijke vezels. 

En… maak je zo weinig mogelijk zorgen. Want je bent zo oud als je bloedvaten. Hou ze jong, dan blijf je ook jong.

En een paar interessante tips: Nutribell visoliecapsules Omega-3, Digesbiose en vitamine D van Fytobell.

Je vindt zowel Nutribell visoliecapsules Omega-3, Digesbiose evenals vitamine D van Fytobell in de apotheek. Maar je kunt ze ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Digesbiose heeft CNK-bestelnummer: 1752-278. (voor de apotheek)

Vitamine D heeft CNK-bestelnummer: 3091-527.

Nutribell Omega-3 visolie heeft CNK-bestelnummer: 2751-485.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer

Zeven zonden veroorzaken aderverkalking

We weten het wel allemaal een beetje, maar we zetten ze nu toch eens op een rijtje: de top zeven die leidt naar aderverkalking. Roken, gebrek aan beweging en verkeerde voeding zijn de belangrijkste oorzaak van aderverkalking. Om te beginnen hoge bloeddruk, die vooral...

Lees meer