sep 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder kans op KANKER dankzij meer bètacaroteen

Sedert de ontdekking van vitamines weten we wel hoe belangrijk ze voor onze gezondheid zijn. Die vitale functie ligt trouwens al opgesloten in de naam zelf. Onze gezondheid en sommige ziekten worden in belangrijke mate bepaald door de aan- of afwezigheid van bepaalde vitaminen. Van vitamine C weten we dat tekorten scheurbuik kunnen veroorzaken, maar ook scheurtjes in de mondhoeken, bloedend tandvlees, gesprongen lippen, verkoudheid en dat de weerstand van het lichaam in verband met het ontstaan van kanker er zelfs mee verbonden is. Bovendien hebben zowel Nobelprijswinnaar Linus Pauling als verschillende cardiologen in Duitsland en Amerika aangetoond dat het heel belangrijke vitamine is voor de collageenvorming die op zijn beurt van belang is voor de stevigheid van hart en bloedvaten. Cardiologen zijn van mening dat je met hogere doseringen vitamine C zelfs plaques in de bloedvaten kan behandelen en verminderen.

Vitamine A is essentieel

Maar een vitamine die daar een nog vitalere rol in speelt is de vitamine A en haar voorloper, de provitamine A. Uit bloedonderzoek bij kankerpatiënten is trouwens gebleken dat ze allemaal zonder uitzondering een tekort vertonen van vitamine A. Een goede reden om nader op het probleem in te gaan en vooral te zien of je er vaak genoeg van op je bord krijgt.

Wortelen bevatten veel bètacaroteen en passen in een beschermend dieet tegen kanker. Uiteraard moeten ook andere maatregelen worden genomen. Roken is het allerslechtste.

Heel veel ziekten en de problemen die ze meebrengen laten we vaak over aan de dokter. Gezond zijn is voor velen een soort loterij. Je hebt geluk of ongeluk. Treft het lot je toevallig in de slechte richting, dan heb je pech en moet je een arts zoeken die het voor jou probeert op te lossen. Daarvoor ben je dan opnieuw afhankelijk van de stand van de moderne wetenschap. Zo redeneren velen. Een minderheid is ervan overtuigd dat je gezondheid de som is van een hoop dingen zoals erfelijke aanleg, levensgewoonten, voeding, denkwijzen, beweging, werkmilieu enz…

Oorzaak en gevolg

Kanker is zo’n typische ziekte waarbij slechts weinigen de relatie leggen met de onmiddellijke leefwereld. Alleen van roken wordt nu wel algemeen aangenomen dat het rechtstreeks verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van kanker aan de ademhalingswegen en bovendien ook verantwoordelijk moet worden gesteld voor hart- en vaatziekten. Toch is een groot aantal andere factoren medeverantwoordelijk voor onze gezondheid of onze ziekte. We hebben vaak meer in eigen handen dan we zelf graag toegeven. Toevalligheden bestaan niet in de natuur. Daar heerst een ijzeren wetmatigheid. Alle gevolgen op gezondheidsgebied hebben een oorzaak. Erfelijkheid speelt natuurlijk altijd een rol, maar ook de omstandigheden die vaak worden geschapen door onze vrije wil. Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat bij kankerpatiënten die aandoeningen hadden aan de longen of het maag-darmsysteem, een opvallend tekort aan vitamine A genoteerd kon worden.

Natuurartsen hadden daar al eerder voor gewaarschuwd en aangedrongen op een evenwichtige voeding waar voldoende producten die veel bètacaroteen bevatten waren in opgenomen. Dit bètacaroteen bevat heel wat provitamine A, een soort voorloper van vitamine A, die in de lever tot vitamine A wordt omgezet. Vitamine A heeft trouwens meer functies dan we denken. Het zorgt ook voor een gave en gezonde huid, maakt de cel minder toegankelijk voor ontstekingsziekten, samen met de hulp van vitamine C, zorgt er voor dat nachtblindheid niet voorkomt of verbetert en verjongt het organisme.

Eet meer wortelen

Uit onderzoek is gebleken dat bij patiënten die een hoog gehalte aan bètacaroteen hebben, kanker niet voorkomt en dat bij kankerpatiënten na toevoer van bètacaroteen de gezwellen afnemen. Men heeft nog niet kunnen ontdekken waaraan die beschermende eigenschappen te danken zijn, maar intussen is het toch verstandig van deze interessante ervaringen voldoende gebruik te maken. Bètacaroteen komt in vele vruchten- en groentesoorten voor, maar vooral rode knollen zijn er bijzonder rijk aan: wortelen, rode biet, pepers.

Dergelijke producten moeten dan ook dagelijks in de rauwkostsalade en meerdere keren per week als gekookte groente op tafel komen. Dat wil nog niet zeggen dat wie geregeld wortelen eet, helemaal immuun is voor kanker. Er zijn nog andere maatregelen die geldig blijven: niet roken, zo weinig mogelijk geraffineerde producten, drink liever geen alcohol, opletten met dierlijke harde vetten, en vooral transvetten, gewicht in de gaten houden en vooral ook veel aan sport doen, in de gezonde natuur. Zuurstof tanken in de open natuur is van vitaal belang. Een kankercel is trouwens een zuurstofarme cel die probeert voort te leven door gisting. Als het lichaam voldoende zuurstofrijk en gezond bloed in de aderen heeft stromen, is de kans ook al kleiner dat een cel zich apart gaat gedragen en begint te delen. Kanker voorkomen is dus geen lottospel en hangt niet van een toevalligheid af. Er is een welomschreven oorzaak die niet altijd goed te definiëren en niet altijd even goed op te sporen is.

Volg de natuur

Het erfelijk materiaal heeft nog vele geheimen en de krachten die door de schepping in de natuur zijn opgeborgen zijn nog lang niet gekend. Daarom is het ook jammer dat er zo slordig en roekeloos omgesprongen wordt met de natuur, zoals de regenwouden, waar nog een schat aan farmaceutische geheimen opgeborgen liggen en die vernietigd worden vooraleer ze zijn ontdekt. Het is natuurlijk niet onverstandig zich intussen gezond te voeden, niet te roken en voldoende te ontspannen in de buitenlucht. De gezondheid kan er maar wel bij varen.

Gaan wortelen ons nu beschermen tegen kanker? Dat is naïef. Maar een gezond eetpatroon waarbij voldoende vitamine A of provitamine A voorhanden is, zal al een heel verschil maken, zoals ook de vitamine D de immuniteit ondersteunt, zorgt voor een betere absorptie van calcium, ontstekingsziekten en infecties helpt voorkomen en osteoporose weghoudt, zelfs een geducht wapen is in de strijd tegen corona.

Zoals je ziet is gezondheid een heel complex gegeven, waarbij gezond voedsel van groot belang is, zo ook voedsel met voldoende provitamine A en/of vitamine A.

Ten tenslotte: zich gelukkig voelen, geregeld ontspannen en af en toe een gezonde vakantie, zorgen ervoor dat het wonder van het leven gezond en lang blijft duren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Migraine: een wirwar van oorzaken

Wie heeft er niet eens wat hoofdpijn. Meestal is dat van voorbijgaande aard, soms gerelateerd aan stress, soms aan gebrek aan slaap, maar soms ook aan voedsel en doorgaans wordt die link niet meteen gelegd. Ook migraine kan het gevolg zijn van een allergische reactie...

Lees meer

Is cholesterol echt gevaarlijk?

Over cholesterol bestaat al langer een discussie en onduidelijkheid. Sommige artsen willen het cholesterolniveau drastisch naar beneden halen bij hun patiënten, terwijl andere artsen van mening zijn dat de oplossing op de verkeerde plaats wordt gezocht: niet de...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer

Geen kanker door een gezonde lever

De lever is een ongelooflijk orgaan met belangrijke vitale functies, en kan ook veel hebben of verdragen vooraleer die forfait geeft. Zo is het heel goed mogelijk zeventig percent van de lever te verliezen door een operatie bijvoorbeeld, en toch kan de lever zich goed...

Lees meer

Is zwaarlijvigheid erfelijk?

Volgens een mededeling van de WHO (de Wereld Gezondheid Organisatie) zijn zes van de tien Europeanen zwaarlijvig. De meerderheid daarvan wil vermageren, om verschillende redenen. De belangrijkste is dat het zeker gezonder is om slanker te worden. Daarvoor hebben veel...

Lees meer