jul 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Te weinig drinken in de zomer: meer stress en hartinfarcten

We hebben wel al een paar zeer warme dagen gehad, maar ook al zeer wisselvallig weer met uitschieters van wateroverlast, overstromingen en zelfs al windhozen. Maar de rustige en zelfs natte of koelere dagen overheersen toch nog. Misschien maar best, want de grote hitte is ook niet prettig en bovendien kunnen veel mensen die temperaturen niet verdragen. En heel belangrijk: de meeste mensen drinken te weinig, vooral vrouwen. Ze zijn bang van te verdikken, alhoewel water daar niets aan verandert. Je hoeft geen calorierijke dranken te gebruiken om het lichaam van vocht te voorzien, wel integendeel. Water is de beste drank! Ook thee is aan te bevelen, vooral groene thee, vanwege de antioxidanten. Zo heb je het beste van twee werelden: een ideale dorstlesser en een uitstekende leverancier van antioxidanten.

Duimen voor een mooie zomer

Maar we hopen toch dat de zomer heel mooie dagen geeft en dat is ideaal om dorst te krijgen en dan moet je uiteraard ook drinken.

Laten we wel nog hopen op een mooie stabiele, warme, maar vooral ook draaglijke zomer, want mochten de temperaturen uit de hand lopen, dan zijn volgende raadgevingen zeker geschikt om bij te houden. Trouwens ook tegen virussen is mooi weer het beste, dan zijn we buiten, is er minder kans op besmettingen, de virussen worden minder gemakkelijk overgedragen en de mutanten kunnen minder schade aanrichten. Gelukkig dus dat er nog hete dagen kunnen komen en mochten die wat uitblijven dan zijn volgende raadgevingen alvast van kracht voor iedereen die het warm krijgt, al is dat door de zon, op vakantie, door harde fysieke inspanningen van handenarbeid of van sportoefeningen.

Vooral vrouwen drinken te weinig. Door te weinig vocht in de weefsels stijgt de bloeddruk en worden de nieren bedreigd. Vrouwen die te weinig drinken krijgen sneller rimpels. In de zomer moet je wel voorzichtig zijn met ijsgekoelde dranken.

Wie veel zweet, verliest vocht en minerale zouten en die moeten bijgevuld worden, anders wordt het lichaam ziek. De meeste patiënten en vooral vrouwen drinken te weinig, voor hen zijn deze raadgevingen belangrijk.

Te weinig drinken is gevaarlijk

Vochtgebrek is een ernstige ziekte. Toch komt dat nog veel voor en meer dan je zou denken! Omdat de prijzen van drankjes op terrasjes in de zomerse vakantieoorden steeds omhooggaan, wordt ook hierop bespaard. Dat is niet verstandig. Je hoeft geen frisdrank van drie euro te betalen om de dorst te verslaan, of je hoeveelheid verloren vocht te compenseren.

In de wagen kan je gemakkelijk een thermos met een warme drank, bijvoorbeeld kruidenthee bewaren, of gewoon een fles mineraalwater. Als dat niet-gashoudend water is, smaakt dit lauw ook lekker en is er zelfs minder gevaar voor diarree, plotse afkoeling van de spijsverteringsorganen of nadorst.

Warme of lauwe drank verslaat beter de dorst dan ijskoude, hoe prettig dit laatste ook mag ervaren worden. Als je niet genoeg drinkt, loop je kans een deshydratatie te krijgen. Dat betekent dat je te weinig vocht in het lichaam hebt. De stofwisseling gaat over op een spaarprogramma en een aantal functies verlopen minder goed.

De nieren zitten op een spaarprogramma, het bloed wordt dikker, de bloeddruk stijgt, het vocht wordt uit de weefsels zoals de huid gehaald om vitale functies te kunnen blijven verzekeren. Te weinig vocht kan belangrijke problemen veroorzaken, zelfs de dood als het te extreem wordt. Vooral voor kleine kinderen en oudere patiënten is dit een levensbedreigende situatie. Vrouwen bezondigen zich daar gemakkelijk aan, want ze hebben het niet altijd gemakkelijk een toilet op te zoeken.

Weinig drinken is dus bij hen een tweede natuur, ze zijn er als het ware in geoefend. Blaasontstekingen komen dan ook vaak voor bij dames. Hoewel daar een gemakkelijke oplossing voor bestaat: meer drinken. Je moet eigenlijk één derde meer drinken dan je dorst aangeeft. Dat ligt als je niet te erg zweet tussen de twee tot drie liter per dag. In de zomer kan dat bij hete periodes veel meer zijn.

Vooral bij sport

Wie gaat sporten, tennissen, joggen, fietsen, roeien, zelfs stappen, zweet meer, kan enorme hoeveelheden vocht verliezen. Bij diarree uiteraard nog meer. Het feit dat je huid koel aanvoelt, is geen aanduiding dat er te weinig vocht is, maar als de situatie ziekelijk wordt, voelt de huid erg heet aan, een hitteshock is een gevaarlijke toestand. Vooraleer je gaat sporten zou je twee tot drie uur van tevoren een liter vocht moeten drinken, nadien nog een liter en in de loop van de dag nog meer.

Dehydratatie kan leiden tot verhoogde bloeddruk, duizelingen, spierkrampen, hevig zweten, flauwte, concentratiestoornissen, gehoorproblemen, emotionele breakdowns, hoofdpijn en snelle pols. De huid van de patiënt is droog en rimpelend. Als die samengeknepen wordt voelt men dat de elasticiteit weg is.

Vrouwen die te weinig drinken krijgen dus sneller rimpels. Sportlui en vakantiegangers zijn dus gewaarschuwd: meer drinken, het voert toxinen af, laat je lichaam naar behoren functioneren en… het houdt je jong. Goedkope jeugd dus!

Opgelet met je bloeddruk

Het is altijd belangrijk om voldoende te drinken. Gemiddeld is dat twee liter water per dag. Maar studies hebben uitgewezen dat het eerder naar de drie liter toe mag gaan. Bij grote hitte en sterke inspanningen is dat nog meer. Dorst is niet altijd een indicatie dat je te weinig hebt gedronken, want met het ouder worden verslapt de dorstreflex. Oudere mensen hebben zelden dorst en drinken dus ook veel te weinig. Toch is dat belangrijk. Want als je te weinig drinkt haalt het lichaam vocht uit de lichaamscellen en zelfs uit het bloed. Het gevolg is dat daardoor de bloedvaten vernauwen, wat nadelig is voor de bloeddruk en voor het hart. Vandaar dat het geregeld voorkomt dat mensen op een zomerse vakantie in het zuiden een hartinfarct krijgen, als gevolg van een vernauwing van de bloedvaten door te weinig te drinken. De cholesterol kan dan zijn werk doen en plaques afzetten. Als de bloedvaten al niet erg gezond waren is dat de spreekwoordelijke druppel, hoewel dit spreekwoord niet erg van toepassing is, door te weinig druppels water uiteraard.

Voldoende drinken zou nochtans veel problemen kunnen helpen voorkomen en niet enkel hart- en vaatziekten. Het klinkt misschien een beetje contradictorisch, maar bij oedeemvorming waarbij vocht in de weefsels achterblijft, kan water drinken een goede drainagemethode zijn.

Vergeet niet dat water naast zuurstof het belangrijkste element is om het leven in stand te houden. Zonder zuurstof geen leven, maar zonder water ook niet!

Als we te weinig drinken gaat het lichaam over in een stresstoestand, verhoogt de bloeddruk, komen er sneller rimpels, kunnen hart- en vaatziekten ontstaan, ook artritis en vroegtijdige veroudering, depressie, hoofdpijn en zelfs allergische reacties. Het is bovendien ideaal om de stoelgang te verbeteren en ontstekingen te voorkomen.

En vind je water te flauw of te slap: voeg er dan wat citroensap maar dan zonder suiker aan toe! Zo is je smaak tevreden, maar vooral ook je lichaam.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde