jun 7, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Examenstress: minder last tijdens de blokperiode

Het wordt ’s avonds stiller in de studentenbuurten, maar drukker in de bibliotheken en de parken. De reden ligt voor de hand: de blokperiode voor de studenten. Een zeer stressvolle periode zowel voor studenten als voor de ouders en de “kotmadammen”.

Nu is het de meest stressvolle periode van het jaar: de weken voor het examen. De blok is er en dat speelt veel studenten, maar ook hun ouders parten

Want zowel voor ouders als voor studenten en leerlingen is dit een lastige tijd. Niet enkel vanwege het slaagrisico, maar omdat het extra veel van de zenuwen van iedereen in het gezin vraagt. Ouders zijn bezorgd voor de gezondheid en voor de slaagkansen van hun kinderen, terwijl de leerlingen of studenten zelf erg gebukt gaan onder de spanning.

Fiasco dreigt

Bij sommigen slaan de stoppen door. Ze kunnen niet meer eten, of slapen en nadien missen ze elke concentratie. Gevolg: zekerheid op een fiasco. Voor sommigen is dat zo dramatisch dat ze er ziek van worden, of zelfs helemaal door het lint gaan.

Maar ook werksituaties in een steeds moeilijker wordende maatschappij veroorzaken van langsom meer stress. Hoe ga je er mee om en wat doe je om er niet aan ten onder te gaan?

Met de moed der wanhoop

Natuurlijk wil zoonlief graag slagen in het examen. Uiteraard beseft hij nu dat hij er in de loop van het jaar met de klak naar heeft gegooid. Natuurlijk had hij wat beter moeten plannen, maar dat zijn allemaal vijgen na Pasen. Het besef dat men verkeerd heeft gehandeld gedurende het jaar is niet voldoende om nu meteen bergen leerstof in de arme hersenen te prenten. Dus begint men eraan met de moed der wanhoop. En dat is het ook letterlijk, want men weet eigenlijk niet goed hoe men er zal aan beginnen.

Als men een overzicht van de leerstof gemaakt heeft, stelt men vaak vast dat men dit punt een paar maanden eerder had moeten bereiken. „Dan zou het nog mogelijk zijn geweest.” Een utopie uiteraard, want de verloren tijd kan je niet inhalen. Dus begint men dag en nacht te „blokken”. Of dat iets uithaalt? Men krijgt het lastiger om te eten, het slaapritme is gestoord, en… als men dan toch over de boeken hangt, begint men af en toe te soezen en in slaap te dommelen.

Wakker blijven

Daar zijn oplossingen voor. Dus trekt men naar de apotheek en vraagt een middeltje om wakker te blijven. De apotheker geeft een onschuldig pilletje om het centrale zenuwstelsel te prikkelen. En dus blijft men wakker. Ook ’s nachts. En om een verzetje te hebben, gaat men tegen middernacht toch eens een studentencafé bezoeken kwestie van de kameraden te ontmoeten. Maar daar krijgt men nog meer frustraties, vooral als men verneemt dat anderen al een eind verder zitten… of de raad geven meteen voor de tweede zittijd te gaan. En dan wordt maar weer een pilletje geslikt om de nacht door te doen. En liters koffie gedronken en het eetmaal vervangen door chips en chocolade. Tot het examen komt en met rode ogen een vale huid en doodmoe naar het examen trekt.

De ontgoocheling

Natuurlijk komt er een black-out. Natuurlijk kan de student zijn hand wel afbijten van de zenuwen. Uiteraard kan hij zich niet meer concentreren en niets meer herinneren. Het is alsof ze met een voorhamer het geheugen aan scherven hebben geklopt, alsof er een grote hand voor de gedachten schuiven zodat zelfs de vragen nog maar amper doordringen.

En dan de grote ontgoocheling… de zekerheid dat het slecht afloopt en de ellende thuis, en de grinnikende medestudenten die wel op vakantie kunnen en de tweede zit die ook als een doemspook afkomt op het tijdsschema van de student. Wat de eerste keer niet lukt omwille van totaal gebrek aan studie-ijver tijdens het jaar, mislukt tijdens de tweede zit ook, gewoonlijk.

Nevenreacties

En dan zijn er de typische fysieke reacties: hartkloppingen, ademnood, bleekheid, zweetvlagen, gebrek aan eetlust, braken en overgeven, diarree. Het is alsof je lichaam zegt aan je geest: „laat het zo niet langer duren, dit is voor dit arme lichaam echt te veel.” De examenkoorts heeft zich omgezet in een totale aftakeling, een nervous breakdown.

Als nu niet gepast ingegrepen wordt en de student geen voldoende steun en begrip krijgt, kunnen er vreemde, roekeloze, onherroepelijke dingen gebeuren. Wie dat bij zich of bij een vriend of vriendin merkt, moet meteen een hand uitsteken, meteen naar een centrum waar in examenperiode advies gegeven wordt aan studenten in nood: zowel emotionele steun, praktische raad en desnoods medisch advies en hulp.

Stress heeft iedereen wel eens… maar als je de signalen tijdig merkt, hoeven er geen blijvende gevolgen te zijn. Nu in deze periode zijn het vooral de studenten en hun ouders, die best een steuntje en wat goede raad kunnen gebruiken. Want met stress moet je leren omgaan, dan heeft het geen blijvende vat op U.

Ziekte van de tijd

Maar stress is niet enkel typisch voor de examentijd. Het is een ziekte van de tijd: last van de zenuwen heeft het merendeel van de bevolking. Belangrijk is dat men weet hoe het functioneert en wat men kan doen om zijn zenuwen te sparen of te versterken. Een van de meest complexe, maar ook belangrijkste organen in het lichaam is trouwens het zenuwstelsel. Het is een zegen dat we ingebouwde reflexen hebben ontwikkeld, waardoor gevoelszenuwen ons voor ernstige ongevallen behoeden, bijvoorbeeld als je met de hand langs een hete kachel komt.

Maar het zenuwstelsel kan ook voor ernstige ongemakken en pijnen zorgen waar haast alle andere organen kunnen bij betrokken zijn: van maagkramp, tot hartpijn, zenuwpijn, spierkramp en slapeloosheid. Op sommige problemen hebben we rechtstreeks vat, terwijl andere helemaal onafhankelijk zijn van onze wil. Dankzij het zenuwstelsel kunnen we doelmatig reageren op veranderingen die zich binnen en buiten ons lichaam voordoen, kunnen organen hun werk doen en krijgen we via pijnprikkels informatie over problemen die zich ergens in het lichaam voordoen.

We hebben vaak al kunnen ondervinden hoe het zenuwstelsel soms de wet dicteert zonder dat je dat zelf kan veranderen. Opwinding, ergernis, problemen kunnen je zodanig in beslag nemen dat je spijsvertering, hart, bloeddruk, denkvermogen, slaapritme en concentratie naast de levensvreugde, compleet kunnen verstoord zijn. Daarom moeten problemen met het zenuwstelsel onze bijzondere aandacht krijgen en moeten bij voorkeur oplossingen worden gezocht in de natuur die tegelijk krachtig werkzaam zijn en veilig. En daarvan kun je gebruik maken als student om weer vat te krijgen op je zenuwen, je gezondheid en je slaagkansen.

Hoe pak je het aan?

Zelfs als je er te laat aan begonnen bent, is zeker nog niet alles verloren. Maar het komt erop aan meteen de goede beslissingen te nemen.

 • Maak een overzicht van alle leerstof.
 • Maak een plan van de hoeveelheid stof die je nog moet leren en die welke je al in het hoofd hebt.
 • Verdeel de vakken die je nog moet instuderen in weken en dagen en varieer per uur.
 • Schrijf dit alles op papier, met pen op papier, dat is waardevoller dan enkel op de computer.
 • Ook voor de vakken waarvan je notities maakt: liever met pen en papier, dan ben je er beter bij betrokken en blijft het beter in het geheugen.
 • Heel belangrijk is: regelmaat zowel in eten als in studietijd.
 • Eet op vaste tijdstippen en zorg voor goede maaltijden.
 • Vitamines en de juiste vetten zijn belangrijk: vitamine C, B en de mineralen kalium, zink en magnesium.
 • Eet dus volwaardige voeding: volkoren, vis (Omega-3) en fruit en groenten.
 • Eet elke dag een handvol noten.
 • Vermijd absoluut geraffineerde suikers, junkfood en alcohol.
 • Drink liever thee dan koffie, anders word je nog zenuwachtiger.
 • Ga elke dag minstens een half uur naar buiten om te stappen in de natuur of park.
 • Ga op tijd slapen en sta op een vast tijdstip op, maar probeer acht uur gemiddeld te slapen.
 • Bel elke dag met je ouders of vaste vrienden zodat je af en toe je hart kunt luchten.
 • Als de stress te erg wordt, neem dan liever een natuurlijk middeltje zoals op basis van Passiflora.

En verbeter je geheugen met Ginkgo.

Een paar tips:

Passibell van Fytobell en Ginkgosan van Fytobell.

Passibell heeft het CNK-bestelnummer: 2899-953

Ginkgosan, heeft het CNK-bestelnummer: 3002-458.

Je kunt het vinden in de apotheek maar ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo heb je meer kansen om te slagen en de stress van je af te schudden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde