nov 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wees hartelijk voor je hart

De spreekwoorden zeggen genoeg: iemand een riem onder het hart steken… waar het hart van vol is… hij heeft geen hart… iemand hartelijk ontvangen… enz. Het betekent dat het hart een centrale rol heeft in ons leven. Dat hart pompt een leven lang het bloed naar alle cellen van het lichaam, of tenminste zou dat moeten doen. Want het bloed is de drager van het leven en bevat alle informatie over onszelf, van immuniteit tot leeftijd en afkomst. Dat weet men maar al te goed op het ogenblik dat er een ongeval gebeurt. Bloed is ook iets heel persoonlijks, iets eigens, alle eigenschappen van de persoon zitten in het bloed opgesloten. Bloed is ook iets heiligs, als er onregelmatigheden mee gebeuren, straft de natuur onverbiddelijk: aids, hepatitis, besmettelijke ziekten. Schandalen met besmet bloed ook in ons land, illustreren hoe gevaarlijk transfusies kunnen zijn. Maar niet enkel de kwaliteit van het bloed bepaalt de kwaliteit van onze gezondheid, ook de bloedvaten zelf, het transportmiddel van levens-dragende gegevens. In ons land vallen per jaar meer dan 60.000 slachtoffers als gevolg van problemen met de bloedsomloop en het hart. Dat komt eigenlijk neer op het verdwijnen van de totale bevolking van een middelgrote stad.

Gedenatureerde vetten, de zogenaamde transvetten en geraffineerde koolhydraten zijn een bedreiging van de gezondheid van je hart en bloedvaten. Opgelet met alcohol, want velen denken ten onrechte dat het de bloedvaten beschermt. Roken is ook een grote risicofactor.

Hart

Bloed is dus erg belangrijk, het is de drager van het leven. Het transportmiddel van het bloed, de bloedvaten bepalen hoe gemakkelijk dat bloed bij onze lichaamscellen kan komen. En daar is vaak wat mis mee. Talrijk zijn de slachtoffers die elk jaar vallen als gevolg van problemen met de bloedsomloop: gemiddeld een 60.000 per jaar. Stel je voor dat de complete bevolking van een stad als Aalst er elk jaar moet aan geloven… Daarnaast zijn er bijna een half miljoen patiënten in ons land die last hebben van angina pectoris. Nog eens 50.000 patiënten hebben per jaar af te rekenen met een hartaanval. Hoewel deze patiënten niet sterven, volgen er toch maanden van pijn, angst, medicatie, vertwijfeling en uiteindelijk een leven van discomfort. Bovendien zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien. Sommigen kunnen daardoor zelfs hun beroep niet meer uitoefenen. Het kost de maatschappij dan ook fortuinen. Denk niet: het zal mij nooit overkomen. Het kan ieder van ons op gelijk welk moment overvallen. Hartinfarct, beroerte, het beloert iedereen. Toch kan je iets doen om het risico een eind voor te blijven. Je kan het inderdaad voorkomen.

Hoe ernstige problemen voorkomen?

Beroerte en hartinfarct zijn erge ziekten. Maar je kan er iets aan doen om dat risico erg te verkleinen. Een aantal maatregelen zal je helpen gezond te blijven en ver weg te blijven van deze problemen.

TABAK: Roken is het allerslechtste wat je kan doen. Het is zelfs veel gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen, vanwege de combinatie met hun hormonaal stelsel. Beroerte is de hoofdoorzaak van sterfte bij vrouwen tussen de dertig en de veertig. Tabak in combinatie met de pil zijn killers. Het is dan ook misdadig dat de sigarettenfabrikanten zich tegenwoordig meer naar jongeren richten om de afzet te vergroten. Verstandige volwassenen zijn trouwens gestopt met roken.

Dat het niet altijd gemakkelijk is ligt voor de hand, maar er zijn tegenwoordig goede hulpmiddelen om toch van de rookhonger bevrijd te worden en dus de schade voor hart- en bloedvaten uit de weg te gaan. Is de motivering sterk genoeg, dan kan stoppen met roken geen probleem meer zijn.

VOEDING: We eten te veel getransformeerde vetten, plus sausen, mayonaises en fantasieproducten waarin geraffineerde vetten zitten en ook geraffineerde koolhydraten. Het zijn killers. Het zijn een tweede belangrijke oorzaak van problemen met de bloedvaten. Vergeet vooral ook niet de verborgen bronnen van suikers en gedenatureerde vetten: pasteitjes, gebakjes en taartjes, worst, salami, in vet gebakken spijzen, koekjes, sausen, cakes en bonbons, ijsjes, mayonaise, chocolade, toffees, pralines, pakjes soep, sommige margarinesoorten waarop niet vermeld staat dat het getransformeerde vetzuren bevat.

STRESS: Stress vreet aan je ziel, maar ook aan je hart. Heel wat ergernis, frustraties, kicks, opwinding, zijn een inhibitor van vrije radicalen en hebben het dus op onze bloedvaten gemunt. Probeer zoveel mogelijk alles te relativeren en doe het wat meer relaxed. Probeer ook op tijd te ontspannen, vooral als je al eens last hebt gehad van een verwittiging.

ALCOHOL: Sommige bronnen prijzen de kwaliteiten van alcohol aan, in verband met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar het is niet de alcohol die daar voor zorgt, maar wel de begeleidende stoffen zoals die bijvoorbeeld in wijn voorkomen: boterzuur, orootzuur, flavonoïden, wijnsteenzuur, enz… Maar die stoffen zoals antioxidanten, astaxantine, resveratrol, zitten oorspronkelijk al in de vrucht zelf. Dus waarom een gegist product consumeren als het je gezondheid schaadt.

Alcohol wordt in verband gebracht met schade aan het zenuwstelsel en de cel. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen de bloedvaten schaden en ook borstkanker veroorzaken. Alcohol wordt in verband gebracht met atherosclerose. Ook voor jonge mensen blijft het een gevaarlijk vergif. En dan te bedenken dat steeds meer jongelui in het weekend het ziekenhuis worden binnengebracht met alcoholintoxicatie die levensbedreigend kan zijn. Bingedrinken is blijkbaar een liefhebberij onder bepaalde jongeren, maar ze beseffen niet hoezeer het hun gezondheid schaadt en hoe dicht ze de dood daarmee benaderen en blijvende hersenschade kunnen oplopen, naast het risico op hartstilstand!

Maar druivensap, vruchtensappen en de vruchten zelf, bevatten wel goede eigenschappen. Er is dus keuze genoeg.

SPORT: We doen te weinig aan sport, ofwel soms te veel. Ongetrainde personen moeten heel voorzichtig zijn en slechts geleidelijk aan sport gaan doen. Gemiddeld drie uur trainen per week wordt als goed ervaren. Liever drie uur gespreid over drie verschillende dagen, dan drie uur achtereenvolgens. Zwemmen en wandelen worden als de beste sporten beschouwd. Heb je te weinig tijd, loop dan een paar keer per dag de trappen op en af. Dat is een goede training voor het hart. Ook touwtjespringen is gunstig voor het hart.

CHOLESTEROL: Hou je cholesterol in de gaten. Vooral de LDL moet naar omlaag en de HDL naar omhoog. Verzadigd vet moet dus vermeden worden. Look is gunstig voor de cholesterolwaarden en ook voor de bloeddruk. En de cholesterol op zich zegt niet veel, want we hebben het nodig voor de aanmaak van hormonen en de functie van het zenuwstel en het brein, maar als je te veel cholesterol hebt is dat een aanwijzing. Hou die dus in de gaten.

BLOEDDRUK: Laat geregeld je bloeddruk controleren. Hiermee voorkom je dat je slagaders zich moeten weren tegen de overdruk en dat ze gaan verharden. Als je een te hoge bloeddruk hebt, dan verhoog je je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Je kan de bloeddruk eventueel zelf meten. Lichte sporten, gezond eten, en niet roken zullen je bloeddruk binnen de perken houden. Twaalf op 8 mm kwik worden als gezonde richtgetallen beschouwd. Eventueel kan het gebruik van look en looktabletten helpen om de bloeddruk binnen normale waarden te houden.

We kunnen dus zelf heel wat doen om gezond te blijven, want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

Een aanrader om op een gezonde manier de cholesterol binnen normale waarden te houden: gegiste rode rijst.

Een tip: Cholefort van Fytobell op basis van gegiste rode rijst.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kan Cholefort van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je hart zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer