okt 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom mag je koorts niet onderdrukken?

Koorts wordt op één lijn gezet met gezondheidsproblemen. Als men koorts heeft, is men ziek, wordt gedacht. Verhoogde temperatuur kan evenwel ook veroorzaakt worden door oververmoeidheid en verzwakking van het organisme, maar meestal is een ontstekingsproces een mogelijke oorzaak. Door de koorts krijg je zowel informatie, maar wordt tegelijk door het organisme een aanval ingezet op de indringer.

Daardoor wordt het ook duidelijk dat het onderdrukken van koorts als therapie helemaal verkeerd is. Als je huis in brand staat, trek je ook geen isolerend pak aan om de hitte niet te voelen, maar ga je gewoon het vuur aan de basis te lijf. Hetzelfde met koorts. Je moet de oorzaak opsporen en daar naar handelen. Dat is de enige goede methode.

Koorts is een signaal: een verhoging van het organisme dat het zichzelf aan het genezen is. Koorts mag dus niet meteen worden onderdrukt. Je kan beter wat in bed blijven en rusten en veel drinken tot het lichaam de kwaal zelf heeft opgelost.

Verdediging niet hinderen

Koorts is nog niet hetzelfde als een verhoogde temperatuur. Pas als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden kan je spreken over koorts. In zeldzame gevallen gaat die boven de 40 graden, soms 40,5 maar dat zijn echt uitzonderingen. Geen paniek: kinderen maken sneller koorts dan volwassenen en zijn er ook rapper van verlost.

Veel patiënten voelen zich evenwel niet gerust als de lichaamstemperatuur stijgt: Ze willen zo snel mogelijk van die koorts verlost zijn, slikken zonder nadenken patentmiddelen die een koorts dalende werking hebben, voelen zich een stuk geruster en denken dat daarmee het probleem van de baan is. Niets is minder waar. Daardoor zijn ze niet alleen een belangrijk deel van hun informatie over de toestand van het lichaam kwijt, maar hebben ze ook de natuurlijke verdedigingsreflex van het lichaam de pas afgesneden. Je gaat ook niet de weg blokkeren als de brandweer komt aangesneld om je woning die in brand staat te blussen. Zo ook met de natuurlijke verdedigingsreflex van het organisme.

Koorts is een signaal

Koorts is een signaal, een soort verkeerslicht. Het geeft de patiënt de raad iets te doen opdat het lichaam zich zou kunnen herstellen, waar het trouwens al mee begonnen is. De natuur heeft altijd alles prachtig voorzien. Het lichaam probeert eerst zelf over te schakelen op een „reddingsplan”. Die natuurlijke reflex heeft het lichaam onder alle omstandigheden. We mogen alleen de dwaasheid niet begaan die natuurlijke eigenschap te willen afsnijden of blokkeren, door in dit geval verdachte medicijnen te slikken, of bij ziekte per se toch te willen doorwerken en de symptomen te onderdrukken door dempende middelen, of door veel te zware medicijnen te slikken.

De geneeskracht van het lichaam is vaak veel intelligenter dan sommige medicijnen.

Wat gebeurt er in het lichaam als we koorts hebben? Als we aannemen dat de koorts wordt veroorzaakt door een ontsteking, dan is dit het gevolg van een aanval van bacteriën of virussen in het organisme. Griep, verkoudheid, sinusitis zijn daar de gewone voorbeelden van. Wat doet het intelligente lichaam? Het weet dat heel veel van die bacteriën en virussen niet bestand zijn tegen een hogere temperatuur. Het lichaam verhoogt daarom spontaan zijn temperatuur om het deze bacteriën en virussen extra moeilijk te maken en ze zo spoedig mogelijk op te ruimen. Dat is koorts.

Rusten, vasten en veel drinken

Daarnaast produceert ook de lever bepaalde stoffen om de microben te bestrijden. Tegelijk wordt het hongergevoel geblokkeerd omdat het lichaam weet dat microben leven op sucrose. Als hun voedingsbron wordt drooggelegd, is de ziekte ook rapper bestreden. Probeer dat niet tegen te gaan door ondanks het signaal toch te willen eten. Je hebt geen eetlust, omdat het lichaam dat niet wil en dus om zichzelf sneller van de indringers te ontdoen.

Bij kinderen

Tenzij je bij kinderen duidelijk weet dat de koorts het gevolg is van een griepje, oververmoeidheid (gebeurt ook), verkoudheid of een ontsteking na een verwonding, haal je er best de arts bij. Duurt de koorts langer dan een paar dagen, of als ze snel zeer hoog klimt, haal je ook de arts erbij. In alle andere gevallen moet je maar wat geduld hebben en eventueel de natuur wat helpen met een paar eenvoudige natuurlijke, doeltreffende maar verder ongevaarlijke middelen.

Je mag bij koorts dus niet te rap in paniek slaan. Je mag evenwel ook niet te laks zijn. De gulden middenweg dus. Het kan bij kinderen bijvoorbeeld gebeuren dat plotse hoge koorts samen met nekstijfheid een signaal is voor een naderende hersenvliesontsteking. Lichtzinnigheid is dus het andere uiterste. Maar je merkt gewoonlijk toch snel bij een kind of de koorts of de problemen zeer ernstig zijn of niet.

Natuurlijke middelen

Meestal zullen een paar natuurlijke maatregelen volstaan om het lichaam te helpen in zijn verdedigingswerk. Bij koorts kan je best een dagje of zelfs langer vasten en geen vast voedsel gebruiken, het lichaam heeft het al lastig genoeg. Wel moet je veel drinken, vooral om de stofwisseling zijn gang te laten gaan en het lichaam te helpen bij het verwijderen van toxines. Een thee die de nieren stimuleert is hier op zijn plaats. Daarvoor kan je een warme guldenroededrank gebruiken oftewel Solidago.

Ook de darmen moeten worden gestimuleerd. Dat kan je doen door vruchten- en groentesappen rauw te nuttigen. Een heet opstijgend bad, waarbij de temperatuur van het water langzaam moet verhoogd worden tot je heel goed zweet, is uitstekend. Aan het badwater kan je tijm toevoegen. Je kan daarbij ook een ongezoete hete lindethee drinken, wat de zweetsecretie zal bevorderen. Op die manier veroorzaak je een soort kunstmatige koorts die het lichaam nog wat zal helpen in zijn oorlog tegen de schadelijke indringers.

Heb je daarentegen te veel last van de koorts, wat bij kinderen al eens het geval kan zijn, dan kan je die onder controle krijgen en de temperatuur zelfs wat verlagen door koude kompressen te leggen op de kuiten, of door ze azijnsokken te laten aantrekken. Echinabell van Fytobell zal het zelfverdedigingsmechanisme ook helpen.

Het zal nodig zijn om zelfs als de koorts voorbij is, het lichaam nog gedurende een week te ontzien. Dus veel drinken, bij voorkeur een thee die de nieren stimuleert. Koorts is geen ziekte, maar een symptoom, een signaal. Je moet het respecteren en alert zijn, net zoals de alarmbellen die je hoort bij een overweg en een naderende trein signaleren. De natuur is zo intelligent om ons te waarschuwen.

Een tip: Echinabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2898-963 voor de apotheek.

Of je kan Echinabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je organisme zal zich gauw opgekikkerd voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer