nov 20, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is het gewoon een herfstdip of is het Corona-moeheid?

Eenzaamheid is een populaire kwaal geworden. Mensen die een partner verloren hebben, weten waarover het gaat: je staat geïsoleerd, je hebt geen perspectief meer en geen zijwegen en de hoofdweg is enkel gevuld met eenzaamheid. Daar zijn twee fenomenen verantwoordelijk voor: enerzijds de herfst die voor veel mensen al een moeilijk moment is en anderzijds de coronacrisis met de verplichte lockdown. Daar zijn nog meer vervelende aspecten aan verbonden: zelfstandigen, mensen die geïnvesteerd hebben in een zaak, hulpverleners, bedrijven die afhankelijk zijn van afzet van hun productie enz.… Denk aan de Retail, de horeca, de reissector… het is een aartsmoeilijke tijd.

Veel mensen zien het niet meer zitten en hopen vertwijfeld op een mirakel. Ze leven van een uitkering, of van de hulp van familie en zien dan met ongeloof dat de politici hun eigen pensioen en dat van de ambtenaren hebben opgetrokken, in volle coronacrisis dan nog wel.

Veel mensen hebben nu last van een dipje: zowel de coronamaatregelen als de herfst spelen hen parten. Je mag daarvoor op hulp rekenen van de natuur.

Wat is het parool dan als je niet op anderen kunt rekenen: help jezelf. Daarvoor is niet enkel moed nodig – en die ontbreekt vaak, want dat is een deel van het probleem – maar ook een plan, een weg naar de oplossing en die moet je in kaart brengen en kennen.

Put het Coronavirus uit, niet jezelf!

Je moet vertrekken van de oorzaak: ofwel is er een emotioneel verlies: een overlijden, de ziekte van een partner, een probleem in de affectieve sfeer. Ofwel is er de coronacrisis met alle nevenproblemen vandien, ofwel is het gewoon het seizoen, laten we het herfstblues noemen waar ook een aantal factoren een rol in spelen.

Aan de Coronacrisis kunnen we niet veel veranderen. Enkel dit: hou jezelf en je gezin gezond. Gedraag je gedisciplineerd. Zorg voor zo weinig mogelijk contacten en prent dat ook je kinderen in. Was je handen met zeep en veel water en dat minstens gedurende een minuut. Draag een mondmasker als je buiten gaat, maar probeer te ontspannen in je bubbel. In het weekend: zoek ontspanning in je eigen omgeving, maar beslist in de natuur, liefst in je omgeving of voor wie het geluk heeft een tweede verblijf te bezitten in je eigen bubbel daar, maar ook in de natuur, aan zee of in de Ardennen.  Buitenlucht lucht op, verfrist en is zuiver. Verlucht daarom ook regelmatig je woning en je slaapkamer. Vernieuw je mondmasker regelmatig en eet gezond. Zorg voor voldoende vitamine C, vitamine D, selenium en zink en eet gezond. Rook absoluut niet! Dat is heel belangrijk en vermijd alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden.

Maar die maatregelen gelden niet enkel voor het Corona-virus, ook voor andere virussen waaronder de rhinovirussen en het griepvirus. Verzorg je immuniteit, want daarvan is je gezondheid afhankelijk. De darmflora speelt daarin een cruciale rol: gezonde voeding, het kan niet genoeg onderstreept worden. Je moet verder ook het probleem kunnen en willen aanvaarden. Het virus is er nu eenmaal, het is erg besmettelijk en kan dodelijk worden als je zwak bent of niet goed oplet. Neen, het leven is niet normaal meer, voorlopig toch niet. Dat zal minstens nog een jaartje kunnen duren. Denk aan de Spaanse griep die miljoenen doden heeft geëist en ook twee jaar heeft geduurd. Het komt erop aan het virus uit te putten. Als we discipline hebben, lukt dat. En je moet je er ook geestelijk op instellen. Schik je in de situatie, aanvaard ze en wees proactief om oplossingen te zoeken: in de plaats van verre reizen, ontspan in je eigen buurt en in de plaats van geregeld restaurantbezoek, wees creatief in eigen keuken en verras jezelf en je gezin. Dat heelt en is heilzaam. Echt!

Een tik van de herfst?

En dan de herfstblues, ook al een oorzaak van emotionele breakdown. Dat keert elk jaar terug. Er zijn mensen die er gevoelig voor zijn, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. De problemen kunnen nog geaccentueerd worden door het verschuiven naar het winteruur. Hopelijk is dat volgend jaar de laatste keer. De slachtoffers kunnen dus hoop hebben.

Maar de herfstblues is wel een realiteit. Wat zijn de verschijnselen?

 • Problemen met de concentratie.
 • Moeilijk aan het werk of de studie beginnen en uitstelgedrag vertonen.
 • Piekeren en stress.
 • Angstgevoelens en geïrriteerdheid, voor de minste kleinigheid uit de krammen schieten.
 • Zich isoleren, maar zich tegelijk geïsoleerd voelen.
 • Compensatie voor problemen zoeken in zoetigheden: snoep, vreetbuien.
 • Loomheid en een gevoel van vermoeidheid.
 • Neiging tot obesitas.
 • Geen zin in sport of hobby.

Wat kan je eraan doen?

De klok is verzet en dus daar moet je je al niet tegen verzetten.

 • Maak een plan op en schrijf elke dag een klein programma op een papier. Niet uit het hoofd werken, wel op papier zetten. Dat verplicht je om daar al een activiteit van te maken en dat helpt.
 • Begin ook met in je huis je bureau op te ruimen en te ordenen, zeker als je van thuis werkt. Is je bureau rommelig, dan is je geest dat ook en kun je je niet concentreren.
 • Kom elke dag buiten en beweeg minstens een half uur, bij voorkeur het dubbele: vijfduizend stappen is een minimum. De natuur ontspant, het vertoeven in boslucht, een park, doet wonderen met een mens.
 • Zorg voor voldoende licht. Als je buiten komt, doe het dan bij voorkeur overdag, want herfstblues heeft ook te maken met de donkere dagen en te weinig licht. In Scandinavië heeft men dat heel goed begrepen en daarom worden er lichttherapieën ingesteld. Dat werkt!
 • Zet ook de ramen van de kamer waarin je leeft, werkt of vertoeft elk uur vijf minuutjes open, dan krijg je frisse lucht binnen en is de kans op corona ook veel kleiner.
 • Eet gezond, zeker in de herfst, nu de lever het bij sommigen ook wat lastiger heeft. Vermijd snelle suikers, maar eet meer groenten en vruchten. Vermijd transvetten en alcohol, maar drink wel veel water.
 • Las een gezelligheidsmoment in per dag: een kopje koffie, een theetje, een stukje fruit, wat chocola, een goed gesprek. Dat doet wonderen en vervangt de ontmoetingen bij de koffiemachine op het werk.
 • En om je lever een zetje te geven: wortel, artisjok, thee van brandnetel.

Je kan ook rekenen op hulp van de natuur dankzij een uitstekend preparaat: Cardubell van Fytobell, dat je lever een zetje geeft.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kan Cardubell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier kom je met gemak zowel de corona-crisis als de herfstblues door.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer