dec 15, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Lekker eten en toch gezond feesten

Eten is niet enkel noodzakelijk voor de gezondheid maar tegelijk ook een aangename bezigheid. Het prettige karakter wordt nog verhoogd door het tijdstip van het jaar en de omstandigheden, hoewel het dit jaar wel enigszins anders zal worden. Je kan van de sfeer rond eind december best ook genieten in het eigen gezin. Maak het huis mooi en kook lekker, maak een wandeling in je eigen omgeving en prijs je gelukkig over je gezondheid. Daarom: blijf voorzichtig en kies je voedsel met overleg en maak er zelf iets feestelijks van met lekkere menu’s. Dat kan ook zijn schaduwkant hebben: indigestie, misselijkheid en zelfs ernstige ziekten vermeerderen gewoonlijk in deze periode navenant, want na kerst en nieuwjaar weten artsen niet waar eerst te beginnen. Het aantal leverziekten en indigesties gaat enorm naar omhoog en daar komt dan nog eens corona bovenop. Maar je kan ook feestelijk genieten en toch gezond blijven. Hoe doe je dat?

Lekker eten: een feest

We eten niet meer zoals vroeger en we feesten niet meer zoals vroeger. Eten kan op zichzelf een feest zijn, daar zorgt de omgeving, het kunstig voorbereiden van het kader met de feesttafel, de kleur en de geur voor, waarbij de gastvrouw met zichzelf zal wedijveren om het extra gezellig te maken. Maar ongewone spijzen moeten op dat moment het karakter van de gelegenheid onderstrepen en daar loopt dikwijls iets verkeerd mee. Bovendien laten tegenwoordig veel mensen zich verleiden tot het gebruiken van geconfectioneerd voedsel, dat voorbereid werd door een traiteur, waar ze hier en daar nog een kleine retouche kunnen aan brengen of voor wat aanvulling kunnen zorgen. Daardoor heeft men helemaal geen kijk meer op de ingrediënten en op de wijze van voorbereiden, noch op de manier waarop het bewaard werd, welke conserveringsmiddelen werden gebruikt, of er toevoegingen zijn gebeurd en wat deze cocktail allemaal voor de gezondheid te betekenen heeft.

Last van een zware maag door een zware feestmaaltijd? Til er niet te zwaar aan, want de natuur maakt ze weer vederlicht.

Ziek worden aan tafel

Nieuwe ziekten ontstaan: feestziekten en ook de klassieke kwalen die samengaan met uitbundig feestvieren en bovenmatig drinken in deze periode van het jaar. Lever- en maagaandoeningen, diarree, hoofdpijn, kater, het zijn nog eenvoudige problemen die na een paar dagen of soms sneller kunnen worden opgelost. Erger is het als ook ernstige accidenten optreden als gevolg van een feestmaaltijd en de ambiance die er mee samenhangt.

De intensieve diensten van ziekenhuizen zijn elk jaar weer voorbereid op een grotere opvang van zieken als gevolg van het feestvieren, niet enkel ongevallen in het verkeer naar aanleiding van drankmisbruik. Telkens weer ziet men het gebeuren: wat oudere mensen die al een cardiovasculair risico hebben, die ongewoon voedsel naar binnen werken in veel te grote hoeveelheden, te vet en te zout eten, te veel alcohol gebruiken, daar nog koffie bovenop gieten en… dan gebeurt het. Door de alcohol en de koffie ontstaat dehydratatie, ze drinken te weinig water, de bloeddruk stijgt, er is al een verminderde doorbloeding van de hersenen als gevolg van een appèl van bloed in het gastro-intestinaal systeem en dan… een beroerte of een hartinfarct, is niet verwonderlijk. Het zijn natuurlijk al risicopatiënten, maar ze zijn er zich niet altijd van bewust. Het was te voorkomen. Niet extreem doen, ook niet tijdens de feestweken is nog altijd het meest verstandige als preventieve maatregel.

Een goede raad: Wijk niet te veel af van je klassieke dieet, spreid het eten wat over de hele avond, verminder de volumes, maar eet liever wat meer schoteltjes en overgiet het liever niet met allerlei soorten alcohol.

Gevaarlijke ganzenlever

Met “borrelhapjes” moet je ook voorzichtig zijn. Ze zijn vaak heel calorierijk, bevatten verzadigd vet als vector van de smaak, want vetten begeleiden de smaakstoffen beter. Ze worden vaak te lang van tevoren klaar gemaakt. Beter is het om rauwe cocktailsticks te gebruiken en af te blijven van kleurrijke en pikante sausjes die geen voedingswaarde hebben, enkel smaak en vet leveren en soms boordevol bacteriën zitten vooral als ze er al een tijdje hebben gestaan en iedereen er zijn stick en zijn vingers al heeft in gedoopt. Salmonellavergiftigingen zijn niet zeldzaam tijdens de feestweken.

De echte feesthapjes zoals ganzenleverpastei doen je meer kwaad dan goed. Eigenlijk zou zo’n voedsel op ethische gronden moeten worden verboden. Het is niet onbegrijpelijk dat dierenrechtenorganisaties zich tegen een dergelijk voedsel kanten. Natuurlijk zullen heel veel mensen dat uitzonderlijk lekker vinden, maar je kan toch niet ontkennen dat de wijze waarop ganzen worden gegaveerd, met een trechter koolhydraatrijke granen worden opgelepeld die dan ongetwijfeld ook nog vol dioxines zitten, erg belastend is voor de gezondheid.

De lever zowel van mens als dier is een scheikundige fabriek voor het organisme. Daarin worden alle giftige stoffen uit voedsel en stofwisseling gefilterd, zodat het bloed vrij van gif door het lichaam kan worden gebruikt. Elke overdaad of schadelijk element moet in de lever terechtkomen en daar blijven hangen. Als een lever opzwelt, is hij ziek, denk aan de lever van een drankzuchtige. Maar een diertje zoals een gans dat echt geforceerd wordt om zoveel koolhydraten te verwerken op een beestachtige manier, krijgt onvermijdelijk een vetlever, een zieke lever. Dat is dan het edel orgaan dat wordt opgegeten aan de feestdis, een vervette, zieke, ontplofte lever van een ongezond dier. Smakelijk!”

Zo zijn er nog meer voedingselementen die onze smaak bedriegen en onze gezondheid bedreigen: zalm die in kwekerijen wordt opgefokt met tweederangs voedsel en… antibiotica, kalmeermiddelen voor varkens, dierlijke eiwitten voor melkvee, legmeel voor pluimvee, eierdooiers waar geen levenskracht meer in zit, gekweekt met granen waar alle kiemkracht uit verdwenen is. In brouwerijen zou dat graan geweigerd worden gewoon omdat er geen mout meer van te maken is, het graan dood is, het kiemt niet meer, maar het is wel nog geschikt voor dieren en… voor mensen. Moesten veel feestvierders weten wat er allemaal voor dode en schadelijke materie op hun bord ligt, dan vergaat hen de lust tot vieren. We zouden beter weer moeten beginnen met authentiek voedsel te kiezen en het weer zelf te bereiden en daar krijgen we in deze weliswaar moeilijke tijd ruim de gelegenheid voor.

En heb je het desondanks toch wat lastig aan de maag, dan kun je hulp verwachten van de natuur, want Nasturtium helpt je snel van je ongemakken af.

Een tip: Nasturan van Fytobell: de baksteen zal snel van je maag zijn.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je maag wordt vederlicht zelfs in deze zware tijden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer