okt 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe hygiënisch moet je zijn?

Je hoeft nog geen smetvrees te hebben om overdreven hygiënisch te zijn. Proper en zindelijk zijn, is goed, maar je kan ter wille van je gezondheid beter niet overdrijven.

Water is een prima reinigingsmiddel. Af en toe kan je zeep gebruiken, vooral voor handen die echt smerig zijn. Maar overdrijf niet met zeep en wrijf je niet dagelijks of, zoals sommigen, meerdere keren per dag van kop tot teen met zeep in. Blijf ook niet urenlang liggen weken in een ligbad met sterke detergenten, badschuim en geurende waters. Het resultaat zou wel erg bedroevend kunnen zijn. De huid heeft geen voordeel van dergelijke producten, integendeel. De zure beschermmantel wordt aangetast, de bacteriën die je nochtans nodig hebt op de huid laten het afweten en je krijgt irritatie, of schimmel.

Hygiëne is goed, je moet geen bacteriën of virussen koesteren, maar je mag niet overdrijven, zodat het lichaam zich niet kan wapenen en leren hoe het zich moet verdedigen door de immuniteit te versterken. Een handgel kan wel nuttig zijn om je te beschermen als griep of verkoudheden je bedreigen.

Door overdreven gebruik van detergenten en zeep, wordt de zure beschermmantel van de huid verwijderd en dat is in de intieme zone zelfs gevaarlijk. Daardoor, kunnen schimmels en ontstekingen ontstaan.

Er zijn trouwens niet alleen de schimmels, maar een groot aantal bacteriën die huidaandoeningen kunnen veroorzaken: lichtbruine verkleuring, roodheid en jeuk zijn aanduidingen dat er wat hapert. Vergeet ook niet dat dergelijke aandoeningen heel besmettelijk zijn. Via handdoek, washandje, zelfs via de vloer in de badkamer, het zwembad, de sauna, kunnen ze van de ene op de andere persoon overgaan.

Ook voetschimmel, waarbij een open verwonding ontstaat tussen de tenen, is heel besmettelijk. Goed droog houden en gebruik een zure bescherming zoals appelazijn of Molkosan.

Altijd goed afdrogen is de boodschap, want schimmels gedijen best in een vochtige, warme omgeving: de liesstreek, tussen de tenen. Gebruik liever een handdoek te veel dan een te weinig en gebruik telkens ook een verse nog niet gebruikte handdoek. Leen ook nooit handdoeken of washandjes uit.

Maar niet enkel om schimmels en ontstekingen te voorkomen is overdreven hygiëne af te raden. Door contact met allerlei stoffen bouwt het lichaam immuniteit op. Vooral voor kinderen is dat van belang. Zo is het bekend dat kinderen die opgroeien in een agrarisch milieu, op een hoeve of in de nabijheid van dieren minder kans hebben om later allergie te ontwikkelen. De immuniteit heeft zuiverheid en hygiëne nodig, maar ook weer niet overdreven, anders leert het lichaam niet om zich te wapenen.

Wat je wel kan doen: in tijden van grote besmetting, als de griep heerst, als je in een vies milieu moet werken of onduidelijk contact hebt gehad: ontsmet dan de handen met een speciale gel die bacteriën liquideert. Je hebt trouwens niet altijd water bij de hand. Die handgel kan je gerust in je jaszak of auto leggen voor het geval je het nodig hebt.

Denk aan de handgel van FREEMED. Je kan die online bestellen via www.freemed.be of via www.boverte.com .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer