feb 22, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Tegen allergische overgevoeligheid: DARMFLORA saneren

Voor een paar miljoen landgenoten breekt nu weer de moeilijkste periode van het jaar aan: de lente komt in zicht. Nog drie weken en het is zover. Maar het zachte weer van de jongste maand heeft er voor gezorgd dat Sciensano nu al waarschuwt voor de pollen. Ze zijn er! Een beetje paradoxaal op wat je zou verwachten, want na een vervelende winter met allerlei problemen, van de eeuwige covid tot de energieprijzen en de oorlogsdreiging, zou toch iedereen met blijdschap de lente moeten verwelkomen? Toch niet! Van zodra de hazelaar bloeit en het berkenstuifmeel dwarrelt, breken de niessalvo’s los, komen de tranende ogen, de ademnood en de hoestbuien de dag vergallen en de nachtrust verstoren: ALLERGIE!

Denk niet: mij overkomt het niet, ik heb er geen last van… want eigenlijk kan iedereen, op elk moment van zijn leven allergisch worden. Het hangt in zekere zin af van de constitutie, van de erfelijke aanleg en van het contact met het mogelijke allergeen. Maar niet iedereen die contact heeft met allergenen krijgt een allergie. Hoe komt dat? Het „terrein” heeft in dat opzicht een grote taak. Als dit terrein gezond functioneert, krijgt de patiënt geen allergie. En daar is iets aan te doen.

De lente is het seizoen waar het meest naar uitgekeken wordt, behalve door mensen die last hebben van overgevoeligheid. Dat is geen pretje. Maar gelukkig zijn er uitstekende natuurlijke middelen om er iets aan te doen.

Heftige reactie

Allergie is eigenlijk een heftige reactie van het lichaam waardoor een onschuldige stof als lichaamsvijandig wordt aangezien, zodat histamine wordt afgescheiden en het lichaam zich verweert. Zo kan een onschuldige stuifmeelkorrel, huisstof, scheikundige stof, maar ook voedsel en medicijnen als vijandig worden beschouwd en een heftige reactie ontketenen, zelfs tot een anafylactische shock leiden, wat niet zelden levensgevaarlijk kan zijn.

Maar er zijn zoveel allergieën als mensen en als stoffen in onze omgeving. Je kan dus eigenlijk geen algemene behandeling van de ziekte “allergie” voorschrijven, hoewel het mechanisme natuurlijk wel bekend is en stereotiep. Maar de terreinbehandeling staat toch wel centraal: de algemene gezondheid van de patiënt verbeteren en derhalve ook zijn vatbaarheid voor allergie.

Voeding en allergie

Het immuunsysteem heeft het van jongsaf zwaar te verduren. Al vanaf de eerste levensmaanden worden vreemde stoffen in het organisme binnengebracht via inentingen. Het jonge lichaam weet daar vaak geen raad mee. Baby’s krijgen te snel vast voedsel en te weinig borstvoeding, die nochtans bescherming biedt! Men moet al over een sterk organisme beschikken om dat allemaal te verwerken. Men ziet in ontwikkelingslanden dat men vaak sterft aan ziekten waartegen men wordt ingeënt. Het lichaam is niet bij machte om de sterke „ingreep” te overwinnen.

Ook de darmflora hebben een belangrijke invloed op het ontstaan van allergie. Het immuunsysteem stoelt n.l. voor een groot deel op de gezondheid van de darmen. Het probleem begint al bij onze eetgewoonten. Te veel mensen eten te snel, ze kauwen te weinig. De enzymen in het speeksel krijgen de tijd niet om voldoende in het voedsel opgenomen te worden. Zo is het voedsel onvoldoende voorbereid „fijn geknipt”, zeg maar, om treffelijk te worden opgenomen in de bloedbaan via de darmflora. De darmslijmvliezen worden beschadigd en men krijgt een lekkende darm, het zogenaamde leakey gut syndroom, dat wil zeggen dat uiteindelijk giften opgenomen worden in de bloedsomloop. De lever krijgt het moeilijk, want dat is het centraal ontgiftingslaboratorium van het organisme en tenslotte krijgen de allergenen vrij spel.

Je kan er iets aan doen: de darmen weer gezond maken, allereerst door gezond te eten en tegelijk ook PROBIOTICA te gebruiken om de darmen de gelegenheid te geven weer een gezonde flora op te bouwen zodat het goede van slechte elementen kan onderscheiden alvorens die aan het bloed af te staan.

Vetzuren en gezonde darmen

De beste raad van een natuurarts:

 • Vermijd zoveel mogelijk sommige E’s in het voedsel. Ze worden er enkel aan toegevoegd om het langer te bewaren en het mooier te presenteren, maar ze dragen eigenlijk niet bij tot een kwaliteitsverbetering die een gunstig effect heeft op de gezondheid.
 • Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat bij het kookproces heel veel stoffen worden kapot gemaakt.
 • Groenten en fruit moeten in voldoende mate rauw worden gegeten, want de voeding speelt een enorme rol bij het ontstaan van allergie. Zo kan bij heel wat baby’s eczeem worden voorkomen als de moeders lang genoeg borstvoeding zouden geven.
 • De toekomstige moeders zouden er ook al goed aan doen tijdens hun zwangerschap gezond te gaan eten: veel groenten en fruit, vitamines als suppletie en daarbij foliumzuur, calcium, zink en vitamine E.
 • Ook opletten met verzadigd vet, maar de voorkeur geven aan onverzadigd vet zoals olijfolie en visolie, belangrijk vanwege de Omega-3 vetzuren. Teunisbloemolie en enzymen zullen van de toekomstige moeders, gezonde moeders maken. Je kan als het ware een top 4 van vetzuren maken waarbij eerst lijnzaadolie komt, dan tarwekiemolie, daarna teunisbloemolie en tenslotte visolie. We verkiezen lijnzaadolie omdat het lichaam zijn keuze kan maken naar de stoffen die het nodig heeft: omega 3, 6, of 9. Olijfolie is ook de ideale bakolie, dat heeft de hoge leeftijd die de bevolking van Kreta bereikt wel bewezen. Omega-3 vetzuren (visolie) bevorderen een gezonde viscositeit van het bloed.
 • Het is ook een feit dat de lever bij de meeste mensen gestoord is, ook bij allergiepatiënten, vaak ligt de oorzaak daarvan al van bij de geboorte: verkeerde voeding. De lever van een baby is al belast van bij de geboorte. Alles wat we eten is soms tweemaal, soms driemaal gekookt, terwijl het ideaal is dat we het voedsel eten zoals de natuur het verschaft, in de mate van het mogelijke natuurlijk, want graan kan je niet rauw eten bijvoorbeeld. Maar fruit kan je best rauw gebruiken en groenten liefst nog krokant en voor een deel zeker rauw.
 • We verteren ook niet optimaal meer vanwege de stress. We eten terwijl we tv kijken, in de wagen, haastig op het bureau. Er is altijd spanning aanwezig en het ontstaan van bepaalde immuniteitsziekten is daar niet vreemd aan, ook allergie kan daarin een stimulerende factor vinden.
 • Als er al deficiëntieverschijnselen zijn door verkeerde voeding, door slecht werkende lever en darmen en er is een zekere erfelijke aanleg en als de patiënt dan nog woont in een vervuild gebied in de buurt van druk autoverkeer, dan ligt de weg open voor allergie.

Voeding aanpassen en kruiden kiezen

De beste raad voor deze patiënten is de voeding aan te passen.

 • Gezond eten is van vitaal belang, ook voor de immuniteit. Het is bijvoorbeeld onmogelijk dat voedsel dat men koopt langer dan zes maanden en soms zelfs jaren kan bewaren zonder dat er risico op bederf optreedt.
 • Verder moet de algemene gezondheid worden geoptimaliseerd. Mangaan is een belangrijk mineraal dat nuttig is voor allergiepatiënten en dat best in oligotherapie kan worden gegeven.
 • Ook moeten zoveel mogelijk toegevoegde suikers worden vermeden. Fructose waarover zoveel goeds wordt van verteld en wordt aangeprezen is compleet uit den boze, het is verantwoordelijk voor zware leverziekten en oogziekten.
 • De darmen moeten in de eerste plaats worden gesaneerd door zo goed mogelijk te kauwen, traag te eten, en levende melkzuurbacteriën te gebruiken.
 • De lever is ook zeer belangrijk bij allergie en zou meer aandacht moeten krijgen. Elke maatregel die erop gericht is de lever te detoxificeren is nuttig, daarvoor bestaan verschillende kruiden:, artisjok, mariadistel, munt, paardenbloem, enz… denk aan Cardubell van Fytobell.
 • De natuur schaft ons een groot gamma kruiden en planten die van nut kunnen zijn bij preventie en behandeling van allergie en astmatische verschijnselen: Smilax, Sarsaparilla, Ribes (aalbes) ui, Drosera, Ballota nigra, vitamines B, en uiteraard vitamine E als een krachtige antioxidant.
 • Als de nieren ook minder goed zouden werken kunnen Solidago, maïsstempel en berendruif helpen.

Kruiden worden soms onderschat, vooral bij ons, terwijl aan Franse universiteiten zoals in Montpellier het tot de gebruikelijke leerstof van artsen behoort.

Maar in elk geval kan de natuur je helpen en de grootste hinder wegnemen.

Een paar tips:

Een natuurlijk antihistaminicum vind je in Smilabell van Fytobell.

Een prima probioticum is Allobiose van Fytobell

En een uitstekend lever middel is Cardubell van Fytobell.

Uiteraard is visolie een uitstekend natuurlijk middel: Denk aan Nutribell Omega-3

Je vindt al deze middelen in de apotheek met volgende CNK-bestelnummers:

Smilabell met CNK: 2991-487.

Allobiose met CNK: 2121-226.

Cardubell met CNK: 2899-870.

Nutribell visolie Omega-3 met CNK: 2751-485.

Je kan al deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer