dec 13, 2022 | Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Wat is best: Wel of geen sportbeha?

Tegenwoordig onderzoekt men alles en komen nieuwe theorieën aan het licht die botsen op de vroegere opvattingen. Zo wordt door bepaalde artsen het dragen van een beha afgeraden. Vrouwen die geen beha dragen zouden sterkere borsten ontwikkelen en het zou verkeerd zijn te denken dat ze daardoor meer zouden gaan “hangen”, wel integendeel.

Door een sportbeha krijgen je borsten voldoende ondersteuning en worden ze beter beschermd tegen schokken.

Maar bij het sporten is dat wel noodzakelijk, omdat door de zwaartekracht en de krachtige op- en neergaande bewegingen het borstweefsel dermate wordt opgerekt, dat het gaat verslappen. Bovendien kunnen borsten flink pijn gaan doen bij het sporten, vooral als ze niet voldoende ondersteund worden.

In Australië is daar onderzoek naar gedaan en wat blijkt: een goede sportbeha kan de schokken met 80 percent verminderen. Belangrijk is wel dat een goede pasvorm wordt gekozen voor de sportbeha, anders krijg je te weinig steun. Het is daarom aan te raden de sportbeha in een gespecialiseerde zaak te kopen, liever dan via internet, omdat je in een winkel best goede raad kunt krijgen en ook verschillende modellen kunt passen.

Eigenlijk moet je op volgende punten letten:

  • Hoe klein je borsten ook zijn, toch is het dragen van een speciale sportbeha altijd een noodzaak. Je gewone beha zorgt immers niet voor voldoende steun.
  • Tachtig procent van alle vrouwen dragen de verkeerde sportbeha. Kies met zorg een beha uit die je perfect past. Vraag daarbij om professioneel advies.
  • Het is verkeerd de voorkeur te geven aan een te kleine maat omdat je ervan uitgaat dat een kleinere maat voor betere steun zal zorgen. Dat is niet het geval. Als je tijdens het sporten een te kleine sportbeha draagt, zal je je heel gauw benauwd en ongemakkelijk beginnen voelen.
  • Geef de voorkeur aan katoenen sportlingerie of andere natuurlijke vezels. Omdat daardoor je huid de kans krijgt goed te ademen en omdat deze stoffen best zweet absorberen.
  • Je sportbeha moet naadvrij zijn onder de borsten met een voldoende brede band zijn afgewerkt (om te voorkomen dat hij tijdens het sporten op hinderlijke wijze omhoog kruipt) en de schouderbandjes moeten eveneens breed genoeg zijn zodat ze niet in je huid gaan snijden.
  • Uiteraard moet je bij het kiezen van je sportbeha’s rekening houden met de sporttak die je beoefent.
  • Zowel tijdens het joggen, het huppelen en springen, maar ook tijdens het skiën is het dragen van een sportbeha aan te raden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer