sep 1, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie last heeft van jicht mijdt fructose en alcohol!

Wie ooit een jichtaanval heeft gehad moeten we niet overtuigen van de ernst van zo’n aanval, het is enorm pijnlijk. Meestal manifesteert zich dat aan het gewricht van de grote teen. Het kan aan één voet of tegelijk aan twee voeten voorkomen, maar het kan eigenlijk elk gewricht aantasten, zowel de knieën, de elleboog, de voet. Een aanval treedt meestal ’s nachts op, waardoor de patiënt wakker schrikt van de heftige pijn. Het bemoeilijkt het functioneren enorm: men kan moeilijk stappen, kan geen schoeisel verdragen, het kan zelfs zo erg zijn dat het gewicht of het wrijven van het laken in bed reeds als pijnlijk of erg hinderlijk wordt ervaren.

Uiteraard is hier medisch onderzoek nodig om het gehalte aan urinezuur in het lichaam te bepalen. Zowel erfelijke factoren als de levenswijze kunnen er een rol in spelen. Er zijn meer mannen dan vrouwen het slachtoffer van, maar dat heeft gewoonlijk te maken met de levenswijze en de voeding. Voedsel dat zeer rijk is aan purines die omgezet worden in urinezuur spelen een grote rol.

Jicht is een zeer vervelend en pijnlijk probleem. Maar je kan er gemakkelijk iets aan doen door de levensstijl te veranderen en te kiezen voor volwaardige voeding zonder fructose, suiker en alcohol. Wel veel water drinken en – van een koffietje genieten

Volgende producten moeten daarom worden vermeden voor mensen die een te hoog urinezuurgehalte in het bloed hebben: veel vlees, vooral rood vlees en charcuterie, gebakken vlees, haring, sardines, suiker, sinaasappelsap, frisdrank, champignons, rode wijn, bier, bonen, junkfood, snoep en gebak waar ofwel suiker ofwel fructose in werd verwerkt. Vooral fructose moet absoluut worden vermeden omdat dit een aanval kan uitlokken. Ook bier is een boosdoener. Het is bekend dat mannen na het drinken van één glas bier plots een jichtaanval kregen.

Ook voor vrouwen is fructose te mijden, evenals aperitieven en gebakjes. De Amerikaanse “Nurse Study” besprak de resultaten van een onderzoek bij niet minder dan 79.000 Amerikaanse vrouwen, die gevolgd werden gedurende meer dan 20 jaar.

Hieruit bleek dat wie frisdrank gezoet met fructose of gebak en koekjes met fructose gebruikte zo’n 2,5 keer meer kans had op een jichtaanval. Het rapport vermeldde een consumptie van twee glazen fruitsap per dag. Zelfs het drinken van sinaasappelsap verhoogde de kans op jicht al met de helft.

Je kan de jichtaanval dus niet louter op rekening van het urinezuur schrijven, maar ook moet de consumptie van fructose mee in rekening worden gebracht.

Wat is de oplossing: uiteraard moeten risicofactoren worden vermeden: alcohol, bier, rode wijn en vruchtensappen. De gehele vrucht consumeren is minder problematisch. Kersen zijn bijzonder gunstig omdat ze urinezuur verwijderen. Ook thee van kersenstelen is nuttig, evenals thee van brandnetel en berk.

De nieren moeten aan het werk worden gezet en dus moet de patiënt veel drinken, vooral water. Een volume van 2,5 à 3 liter water per dag is daarom aan te bevelen. Onderzoek toont aan dat wie veel water drinkt, zijn risico op jicht fel vermindert of helemaal uitsluit.

Beweging is van het grootste belang. Dagelijks minstens 5000 stappen zetten en liever nog meer zal een jichtaanval zeker beperken of voorkomen.

Het is bekend dat wie dagelijks beweegt en tegelijk gezond eet en veel water drinkt, eigenlijk zijn risico op jicht tot nul kan herleiden.

Je mag niet vergeten dat jicht ook het risico op cardiovasculaire accidenten vergroot. Dus heb je er alle belang bij om gezonder te leven en te eten.

Mag je dan niet meer genieten van het leven? Natuurlijk wel. Maar dat kan ook zonder alcohol. Een lekker kopje koffie is toegestaan en beslist aan te bevelen. Er wordt zelfs aangeraden om vier kopjes per dag te consumeren, waardoor het risico op een jichtaanval met de helft wordt verminderd.

En heb je toch pech, dan kan je de ontsteking en de pijn snel aanpakken met Curcuma.

Een tip: denk daarbij aan Curcuma Forte van Fytobell. Een onmisbaar preparaat in elke huisapotheek.

En uiteraard heb je recht op een zoet mondje, maar kies dan bij voorkeur de natuurlijke zoetstof op basis van steviolglycosiden: geen fructose, en geen suiker.

Je vindt deze producten in de apotheek of online.

Curcuma Forte van Fytobell heeft CNK-bestelnummer: 2963-700.

En Stevabell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Je kan deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is alcohol een harddrug?

Wat moeten we doen om vreugdevol de laatste feestmaand door te komen, maar toch gezond te blijven? Wat volgens de enen het leven verlengt, verkort het volgens de anderen. Vroeger gold wijn als een product van de duivel, volgens sommigen moeten we twee glazen per dag...

Lees meer

Wie zuurkool eet, leeft langer

Iedereen kent de voordelen van probiotica. Je kan die nemen als voedingssupplement: een pilletje met wat water. Maar als je probiotica ook als voedsel kan nemen dat bovendien heel lekker is, waarom zou je aarzelen. Zo’n superfood is zuurkool. Zeer gezond en erg lekker...

Lees meer

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer