mrt 27, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Blijf niet blind voor diabetes, of je kunt blind worden

Door de WHO werd de week van diabetes onder de aandacht gebracht. Dat betekent dat er wereldwijd een groot probleem is ontstaan. Ook in ons land is dat zelfs een enorm probleem. In een jaar tijd is het met vijf percent toegenomen. Hun aantal wordt in België op ongeveer 900.000 patiënten geschat. Dat betreft het aantal mensen dat zich laat behandelen voor suikerziekte en dan is er nog geen rekening gehouden met patiënten die er zich niet bewust van zijn dat hun ongemakken veroorzaakt worden door diabetes.

Volwaardige voeding met groenten en vruchten helpt diabetes voorkomen. Ook beweging is belangrijk, evenals behandelen van obesitas.

Insuline

Het probleem ontstaat door een verminderde gevoeligheid voor insuline, het hormoon dat koolhydraten metaboliseert. De eerste tekenen zijn vermoeidheid, dorst, vaak plassen, gezichtsproblemen en vertraagde wondgenezing. Men houdt er rekening mee dat één op de veertien landgenoten last heeft van diabetes. Sciensano vermoedt dat één op de drie Belgen met diabetes, het gewoon nog niet wet. Dat betreft uiteraard type 2. Dat is een vorm van diabetes die vooral optreedt vanaf de middelbare leeftijd en nauw samenhangt met de levensstijl. Voeding en gebrek aan beweging spelen een dominante rol. Vandaar dat in Wallonië de stijging en ook het aantal patiënten fors toenamen, meer dan in Brussel en Vlaanderen.

Welvaartsziekte

Suikerziekte is de meest voorkomende chronische ziekte in de geïndustrialiseerde wereld. Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of niet voldoende insuline. Ook kan het zijn dat de insuline niet goed werkt omdat het lichaam er ongevoelig voor is geworden. Overgewicht is hier de oorzaak van. Hierdoor kan glucose niet in de lichaamscellen komen en blijft dit in het bloed achter.

Er bestaan twee grote vormen: Diabetes op een leeftijd jonger dan 35 jaar en diabetes die op oudere leeftijd voorkomt. Deze ontstaat meestal heel geleidelijk en soms merken de patiënten het niet, omdat de klachten onduidelijk zijn. Bijvoorbeeld moeheid, een slechtere eetlust of afvallen. Medeoorzaak is vaak overgewicht. Deze vorm van diabetes kan behandeld worden met voedingsadviezen en eventueel tabletten.

Diabetespatiënten hebben meer kans op hart- en vaatziekten, oog- en nierafwijkingen en problemen met de voeten. Een goede behandeling is dan ook van groot belang. Nauwgezette periodieke controles door de huisarts en/of internist is een noodzaak om de genoemde complicaties zoveel mogelijk te beperken.

Als er ouderdomsdiabetes in de familie (ouders, broers, zussen) voorkomt, is het verstandig om één keer per jaar uw bloedglucose te laten controleren bij de huisarts. Dit is vooral aan te bevelen als u ouder bent dan 50 jaar en overgewicht hebt. Controle bij de oogarts is een vast onderdeel hiervan. Zelf kunt u ook een belangrijk aandeel hebben in het voorkomen en bestrijden van voetproblemen. Controleer uw voeten regelmatig op wondjes en blaren, draag goed schoeisel en pas een goede nagel- en voetverzorging toe.

Ten gevolge van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden binnen in het oog. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies. Men noemt dit diabetische retinopathie.

Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld kan blindheid het gevolg zijn. Men kan zich vanaf zijn jonge jaren voorbereiden op een gezond en lang leven door suiker van de korte ketting (geraffineerd zetmeel en suiker zelf en alle producten waaraan dit toegevoegd is) te vermijden. Vezels (groenten en fruit) helpen diabetes te voorkomen.

Wat kun je doen?

  • Regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel.
  • Dagelijks minstens een half uur bewegen.
  • Eet gezonder: groenten, rauwkost, fruit en volwaardige voeding.
  • Mijd geraffineerde producten.
  • Voeg nergens suiker aan toe.
  • Doe iets aan zwaarlijvigheid.
  • Mijd tussendoortjes en snoep.
  • Drink voldoende water.
  • Maak eventueel gebruik van een Stevia-preparaat dat de pancreas niet belast.

Een tip: Stevabell van Fytobell, voor een zoet mondje zonder suiker.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kunt Stevabell van Fytobell online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer