Hoe krasjes op brilglazen en spiegels wegtoveren?

Het gebeurt wel meer: je leesbril valt op de grond, of je hebt je zonnebril met de glazen op een ruw oppervlak neergelegd, of er zit een kras in de spiegel van je badkamer waardoor je je elke ochtend ergert als je de make-up wil aanbrengen. Je kunt niet alles omwille van één krasje vernieuwen of weggooien. Daarom is het handig als er tovertrucjes bestaan die (meestal) een doeltreffende oplossing zijn zodat je tot je groot geluk weer gebruik kunt maken van deze onmisbare attribueren.

Kleine krassen op brilglazen, badkamerspiegel of glas kun je makkelijk herstellen of verdoezelen.

Je kunt natuurlijk de muren niet doen achteruit wijken, bij wijze van spreken en een diepe kras zul je nooit met deze handige trucjes kunnen overbruggen, maar fijne lijntjes, die niet meteen opvallen, maar wel erg hinderlijk kunnen zijn, zul je op die manier quasi doen verdwijnen.

Wat moet je doen?

Om te beginnen moet je ofwel de bril, de ruit, of de spiegel goed schoonmaken en ervoor zorgen dat alles vetvrij is. Daarvoor kun je detergent gebruiken en nadien uitgebreid naspoelen, maar voor een bril is het beter een speciaal daartoe bestemd doekje te gebruiken. Infrasone apparaten zijn uiteraard geschikt, maar niemand heeft dat, behalve opticiens.

Het is niet verstandig om dat te doen met een zakdoek, een losgeknoopt hemd of bloesje, want dan is de kans groot dat je nog meer krassen aanbrengt.

Een afwasmiddel voor de vaatwasmachine is daarvoor dan wel geschikt, samen met een microvezeldoekje dat best alle vuil kan wegnemen. Heet water is geen goede oplossing, omdat veel glazen van zonnebrillen of leesbrillen tegenwoordig van kunststof zijn: lichter, maar ook gemakkelijker te beschadigen.

Gebruik geen papieren zakdoekjes of keukenrol-papier want die vezels kunnen het oppervlak van het glas of de spiegel beschadigen. Gewoon een microvezeldoekje is ideaal. Gebruik ook geen vochtige WC-doekjes, want de ontsmettingsmiddelen die daarin kunnen zitten, kunnen het glas beschadigen.

Wat is dan wel goed om krasjes te verwijderen: Tandpasta of natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder.

Meng een theelepel natriumbicarbonaat met wat water, tot je een smeuïge pasta bekomt. Met kleine draaibewegingen over de kras wrijven. Hetzelfde met tandpasta. Begin te testen met een klein hoekje. De kans is zeer groot dat de krassen zullen verdwenen zijn of althans toch minder opvallen. Nadien gewoon afwassen met een milde shampoo en goed naspoelen. Je hebt weer een helder zich op de wereld en op jezelf.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer