sep 1, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Borstvoeding voor de baby: ideaal voor een sterk immuunsysteem

Er is een tijd geweest dat borstvoeding zelfs in materniteiten werd afgeraden aan jonge moeders. Te moeilijk, een gedoe, kans op allergische reacties, nadelig voor de schoonheid van de moeder, en … het was toch zo gemakkelijk met poedermelk waar alle noodzakelijke stoffen in zaten.

Kon het nog gemener en meer misleidend? Want de ideale voeding voor de jonge baby is de moedermelk oftewel borstvoeding. Daarin zitten precies alle noodzakelijke stoffen, zelfs antistoffen die de baby nodig heeft en waardoor hij gezond kan opgroeien.

Dezelfde propaganda voor poedermelk werd zelfs in ontwikkelingslanden gelanceerd, met het gevolg dat heel wat jonge moeders in arme landen zich alles moesten ontzeggen om de poedermelk aan te schaffen, terwijl de natuur hen alles had gegeven. Gewoon misdadig van de voedselgiganten.

En nu nog worden we dagelijks misleid: verkeerde inhoudsstoffen, valse etiketten, gevaarlijke toevoegingen en halve waarheden met een wetenschappelijk sausje overgoten omdat bepaalde “wetenschappers” zich hadden laten omkopen. Wie heeft er voordeel bij? Niet de landbouwers, niet het publiek, enkel de giganten die de wereld verpesten en alle concurrenten, de kleine boeren en telers willen uitschakelen. Zelfs de amateur is verplicht om het zaaigoed dat zij lieten certificeren door omgekochte politiekers, aan te schaffen. En zo gaat het altijd. De natuur is slecht… zij hebben die verbeterd, want ze kunnen er geld aan verdienen.

Tot bleek, dankzij een aantal gynaecologen, dat de jonge moeders compleet misleid werden en weer de raad kregen om toch borstvoeding te geven. Het was beter voor de baby en voor de jonge moeder.

De ideale voeding voor de baby is de moedermelk. Dat is zowel voor het kind als voor de jonge moeder het beste.

Ideaal

Intussen mag het wel duidelijk zijn: de ideale voeding voor de baby is de borstvoeding. Zowel voor de immuniteit, de groei, de ontwikkeling. En ook voor de moeder is het ideaal omdat in het lichaam stoffen worden gevormd die ook haar een grotere immuniteit schenken en zelfs beschermen tegen bepaalde vormen van kanker.

Borstvoeding afraden is dan ook gewoon misdadig. Want moedermelk bevat alle noodzakelijke antistoffen zodat de baby beter immuun blijft tegen belangrijke ziektekiemen die het jonge leven bedreigen. Kinderen die borstvoeding krijgen hebben minder last van oorontstekingen, darmontsteking en aandoeningen van de luchtwegen. Kinderen die borstvoeding krijgen, ontwikkelen intellectueel ook beter en dat merkt men heel snel na de eerste weken: hun reacties zijn vinniger, ze zijn alerter en hun geheugen voor bepaalde klanken en uitroepen is standvastiger, met andere woorden, ze herkennen gemakkelijker een stem en uitdrukkingen.

Waarom aarzelen?

Toch aarzelen veel jonge moeders om borstvoeding te geven, aangespoord of geïnspireerd door een van de machtigste lobby’s ter wereld: die van de zuigelingenvoeding. Zalig glimlachende baby’s op dozen poedermelk moeten bewijzen dat bewerkte koemelk veel gezonder en gemakkelijker is dan moedermelk. Geen ander zoogdier ter wereld dan de mens, presteert het om op te groeien met moedermelk van een andere soort. En toch is moedermelk perfect: steeds op temperatuur, kiemvrij, altijd beschikbaar, antiallergisch, net voldoende vetstoffen, mineralen en vitamines, boordevol antistoffen om van bij de levensaanvang eventuele virale aandoeningen te kunnen weerstaan. Bovendien goedkoop en gezond, zowel voor de baby als voor de moeder.

Toch kiezen nog heel wat jonge moeders om flessenvoeding te geven. Ook daarvan wordt de baby groot en hopelijk ook even gezond… maar wat is nu het beste, bewerkte koemelk uit een mooi bedrukte doos of de moederborst met een eetfestijn van moeder natuur? Betrouwbare gynaecologen zijn formeel: „De moedermelk is het beste voedsel voor de baby. Flessenvoeding kan enkel maar accidenteel, maar is zeker minder gezond, met andere woorden: enkel moedermelk is voor het kind geschikt.”

Vitale stoffen

Een kind in de moederschoot krijgt via de navelstreng alle noodzakelijke stoffen die het nodig heeft om uit te groeien tot een baby die net in staat is om zelfstandig te leven en dus de moederschoot te verlaten. Maar dan nog is de baby aangewezen op externe hulp voor zijn voeding, totdat die voldoende gegroeid is en krachten heeft om zelfstandig vast voedsel tot zich te nemen.

Als een baby de moederborst krijgt, wordt die enkel met moedermelk gevoed, het ideale voedsel waarin alle nodige vitale stoffen voorzien zijn. Flesvoeding is speciaal geprepareerde koemelk in poedervorm waaraan water kan worden toegevoegd. Ze wordt met vitamines verrijkt en zodanig gefabriceerd om zoveel mogelijk op moedermelk te lijken. Een moeder die om een of andere reden niet in staat is de borst te geven of er voor kiest flessenvoeding te geven, kan dat dus, hoewel koemelk door de natuur bedoeld is voor het kalf, een andere samenstelling heeft dan moedermelk voor de baby, terwijl niet alle stoffen even gemakkelijk worden opgenomen als de moedermelk van de eigen moeder.

Moedermelk is en blijft de ideale voeding voor de baby, hoewel de zuivel- en babyvoedings-lobby ontzettende pogingen doet om de jonge moeder te overtuigen van de „idealen” van flessenvoeding.

Eerlijke wetenschapslui stellen zich daar vele vragen bij en er wordt intensief onderzoek gedaan naar mogelijke problemen met de weerstand van kinderen en het ontstaan van allerlei allergieën, moeilijk behandelbare kinderziekten en zelfs een verzwakt immuunsysteem als gevolg van het ontbreken van belangrijke stoffen tijdens de lactatieperiode van het kind.

Borstvoedingskinderen zijn sterker

Moederborstkinderen worden sterker, hebben zowel fysiek als emotioneel een betere weerstand en hebben alle garanties om op te groeien tot sterke volwassenen. Gelukkig dat in onze omgeving hygiënische leefomstandigheden heersen, want als baby’s in ontwikkelingslanden toch flessenvoeding zouden krijgen, zouden ze vallen als vliegen.

De Wereld Gezondheidsorganisatie pleit er trouwens voor dat jonge moeders zo lang mogelijk, dat wil zeggen zolang de baby het wil en de moeder het kan, borstvoeding zouden geven. Twee jaar wordt als een ideale periode vooropgesteld. Bij ons wordt door gezondheidsorganisaties aangeraden dit minstens 6 maanden te doen, maar langer is nog beter.

Ideale samenstelling

Wat de schepping in de natuur heeft gelegd, is wel doordacht en het beste voor de mens. Zo ook de moedermelk. Hoe meer je de natuur bestudeert, des te meer je overtuigd raakt van de intelligentie waarmee het in elkaar is gezet. We hebben alles wat nodig is om gezond te leven of te worden, van bij de geboorte. Zo is het duidelijk dat de moedermelk de juiste samenstelling heeft en het kind antistoffen geeft tegen zekere ziektekiemen en virussen. Vaak wordt eraan getwijfeld om meteen na de geboorte het kind aan te leggen aan de moederborst, maar hoewel blijkt dat de echte melkproductie maar pas na een paar dagen op gang komt, blijkt dat het eerste vocht dat de baby uit de moederborst drinkt, het zogenaamde colostrum, ook al antistoffen bevat die belangrijk zijn voor de immuniteit van het kind. Een kind dat meteen na de geboorte aan de moederborst wordt gelegd, zal niet zo gauw ziek worden, het krijgt de stoffen die de natuur voorzien heeft.

Dit voordeel hebben flessenkinderen niet. Hun afweersysteem moet uit zichzelf op gang komen. Bovendien heeft een baby die de borst krijgt geen enkel risico op een allergie, terwijl dat met flessenkinderen jammer genoeg maar al te vaak het geval is. Hoe vaak moet de dokter geen ander melkproduct voorschrijven omdat het kind maag- of darmkrampjes krijgt. Heel veel pasgeboren baby’s huilen onophoudend omdat de babyvoeding niet in orde is. Men denkt vaak aan een huilerig kind, maar het is een natuurlijke reactie op het feit dat de voeding die het krijgt niet voor hem geschikt is. Vandaar dat thans geprobeerd wordt met alternatieve voeding: sojamelk, allerlei preparaten uiteraard gefabriceerd door dezelfde lobby.

Maar wie de natuur respecteert en zich daarbij laat assisteren door artsen en wetenschappers die dat ook doen, zal daar voor beloond worden, zowel nu als op langere termijn. Dat geldt niet enkel voor de baby, maar ook voor de moeder. Wie denkt de natuur te kunnen verbeteren, komt vaak bedrogen uit.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer