nov 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Bij reuma: eet een citroentje meer

We leven niet in de tropen en dat is deze zomer nog maar eens bewezen. En ook het weer in de herfst was niet veel soeps, op een paar mooie dagen na. Dat betekent dat we gewoontegetrouw veel binnen zitten, weinig bewegen, ons troosten met ongezond voedsel en dat we daar al van in de jeugd vaak de gevolgen van dragen: spierpijn, pijn in de gewrichten, reumatoïde problemen en uiteindelijk te vroege slijtage op het bewegingsapparaat. Reuma is typisch voor het koude, natte, noordelijke klimaat. Ze noemen het wel een gematigd klimaat, maar je zal toch maar af te rekenen hebben met spierpijnen en gewrichtspijn.

De voeding speelt een voorname rol, die is te sterk verzurend. Dat bekent niet dat we te veel citroenen eten, maar precies het omgekeerde, we eten te weinig zuur-smakend, maar wel te veel zuur-makend voedsel. Het is dus het omgekeerde van de smaak. Wat kan je er aan doen om die spierpijnen te verminderen, te genezen en zeker ook te voorkomen?

Reumapatiënten hebben de neiging niet meer te bewegen om geen pijn meer te voelen. Dat heeft een averechts effect. Men moet zo lang mogelijk in beweging blijven. De voeding speelt ook een grote rol bij het uitlokken van een aanval. Ons modern voedsel heeft een te groot zuuroverschot.

Reuma-aanval door zure voeding

Wil je reumatische klachten voorkomen of behandelen dan moet je in elk geval je voeding onder de loep nemen. We eten niet alleen te veel dierlijk vet, maar vooral te zuur. Dat heeft niets te maken met het eten van citroenen of zuurtjes, maar wel met de manier waarop het lichaam zijn stoffen uit het voedsel haalt. Te zure reagerende voeding is namelijk de hoofdoorzaak van het ontstaan van reuma, jicht, osteoporose, pijnlijke spieren, grotere vatbaarheid voor infectieziekten, grote vermoeidheid.

Wat je tussen de tanden stopt, heeft dus een zeer grote invloed op je gezondheid.

Maar wanneer is voedsel te zuur? Het komt erop aan te weten wat het lichaam overhoudt na de vertering van de spijzen. Nadat je gegeten hebt, begint in het lichaam een ingewikkeld biochemisch proces, dat we stofwisseling noemen. Van het voedsel maakt ons lichaam stoffen die voor het voortbestaan van het leven en het laten functioneren van de organen van belang zijn.

Na de vertering blijft in het lichaam een chemische rest over die in pH-waarde zuur of basisch kan zijn. Zuur is het tegenovergestelde van basisch. Om een voorbeeld te geven uit het dagelijks leven: zuur is azijn en ammoniak is basisch. Hoe hoger het getal hoe meer een product basisch is, hoe lager het getal, des te zuurder is een preparaat.

Welnu het voedsel geeft na vertering ook zo’n resultaat: ofwel basisch ofwel zuur. Wil je reuma en spierpijnen vermijden, dan moet je een basisch overschot hebben. Hiervoor mag je je niet laten leiden door je smaak, want iets dat zuur smaakt kan nog perfect een base-overschot geven.

Welk voedsel heeft een zuuroverschot?

Je moet die producten leren kennen die een zuuroverschot geven en daar erg zuinig mee omspringen. Eigenlijk moet je het zo aan boord leggen dat je, hoewel je zuur reagerende producten niet helemaal kan uitsluiten, je toch een base-overschot in je voedingspakket krijgt.

Zuur reagerende producten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, kaas, graangewassen, dus ook brood en gebakjes en zeker suiker! Al deze producten geven een overschot aan zuren. Als je alleen deze dingen eet, of hoofdzakelijk deze producten, dan krijg je een zuuroverschot in het lichaam en als je dan wat aanleg hebt voor reumatische problemen, dan krijg je die gegarandeerd cadeau. Van de bovenvermelde producten mag je dus niet te veel eten, integendeel het moet een minderheid zijn, want voor genezing van reuma of ter voorkoming ervan moet je precies een base-overschot in het lichaam creëren.

Een base-overschot krijgen je door het eten van groenten, vruchten en aardappelen. Alleen tomaten en peulvruchten kunnen voor reumapatiënten ook nadelig zijn. Het komt er dus op neer dat je tweemaal zoveel groenten en vruchten gaat eten als granen; dus brood en rijst maar ook vlees en kaas.

Alcohol, chocolade, coladranken, koffie en zwarte thee geven eveneens een zuuroverschot. Een kop koffie kan een reuma aanval uitlokken bij wie er gevoelig voor is. Anderzijds is koffie gunstig ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en jicht. Dat laatste is wel merkwaardig, omdat jicht veroorzaakt wordt door zuurkristallen die door de nieren niet weg gefilterd zijn. Een reep chocolade of een half pondje pralines kan je ’s anderendaags met felle pijnen opzadelen. Snoep bevat niet alleen veel suikers, ook getransformeerde, verborgen vetten, en is dus een sterke zuurmaker.

Hou er rekening mee

Omdat er een base-overschot moet zijn wil dit niet zeggen dat zuur reagerend voedsel daarom compleet ongezond is. Granen en rijst zijn heel gezond, maar het komt op de dosering aan. Reuma willen genezen met een rijstkuur is dus niet mogelijk. Het zal wel gezond zijn aangezien op die manier het lichaam zich kan ontdoen van allerlei slakken en het lichaam op die wijze een grondige reinigingskuur ondergaat. Een kuur van groenten en vruchten is wel aangewezen om reuma aan te pakken of pijnlijke spieren een beurt te geven. De bekende Zwitserse arts Bircher-Benner, van de gelijknamige kliniek heeft in zijn kliniek in Zürich talrijke reumatische patiënten genezen door middel van zijn bekende rauwkostkuren. Ook nu nog gelden deze principes. Vandaar dat we een goede combinatie in het voedsel moeten nastreven.

Beperk eiwithoudend voedsel, zoals vlees en kaas, beperk het brood- en rijstverbruik en volg voor een paar weken een kuur met veel groenten en vruchten. Gebruik vruchten en groenten bij voorkeur niet bij dezelfde maaltijd, anders heb je kans op gisting. Verse groenten, salades van rauwkost en fruit zijn bijzonder gezond en genezend. Vooral rauwe groenten blijken in het geval van reumatoïde aandoeningen heilzaam te zijn. Vergeet niet dat verse ongekookte groenten veel vitaminen bevatten, naast mineralen en oligo-elementen. Rauwkost is daarom gunstig aan het begin van de maaltijd, omdat ook de spijsvertering er gunstig door wordt beïnvloed. Ook de stoelgang wordt gestimuleerd zodat het lichaam zich kan ontdoen van slakken. Spijsverteringsresten die te lang in het lichaam achterblijven zijn giftig.

Reinigende kuur met verse kruiden

Gelukkig kunnen we hulp verwachten van de natuur. Er zijn diverse kruiden en planten die helpen om het lichaam te ontzuren. Zo’n reinigende kuur is ideaal. Maak gebruik van verse kruiden en planten (desnoods gedroogde planten of extracten), om het lichaam te helpen bij het elimineren van toxische resten in het lichaam: Oost-Indische kers, waterkers, paardenbloem, brandnetel, bieslook en tijm. Rauwkost moet eerst goed worden gewassen en pas net voor de maaltijd worden klaargemaakt. Ook planten- en groentesappen kunnen voor reiniging worden gebruikt. Als je ze zelf niet kan centrifugeren, dan kan je in de reformhandel verse plantensappen kopen. Berk, paardenbloem en artisjok zijn heel erg goed voor de lever en… om reuma te behandelen of te voorkomen.

Vooral voor patiënten die last hebben van een zwakke spijsvertering, zijn sappen gunstig, in afwachting dat hun toestand verbetert en dat ze na de gekookte of gestoomde groenten, ook rauwe kunnen verteren.

Het eeuwenoude gezegde dat de gezondheid via de mond gaat, heeft nog altijd waarde. De natuur heeft gelijk en in de schepping is het allemaal goed voor ons geregeld. We mogen alleen niet afwijken van een natuurlijk systeem. We kunnen er alleen maar door beloond worden met een bloeiende gezondheid.

En ook sterk reinigend is Curcuma dat de kracht heeft om spierpijnen te verminderen en gewrichten weer gezond te maken.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell, met zwarte peper.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer