apr 5, 2023 | Alle tips | 0 Reacties

Passiebloem brengt weer rust in je hoofd

We beleven stressvolle tijden. Veel mensen hebben problemen met de omstandigheden waarin we gedwongen worden om te leven, en voor sommigen is dat “overleven”. De zenuwen staan gespannen, de onzekerheid is koning en dat maakt dat er heel wat meer burn-out en vooral depressies optreden. Velen hebben problemen met de situatie, met zichzelf en ook met anderen die het voor het zeggen hebben. Rechtvaardigheid is ver te zoeken. En men probeert onrechtvaardigheid uit te leggen met markteconomie. Dat neemt niet weg dat velen ziek worden, want ze kunnen er toch niets aan veranderen.

De tijden zijn erg woelig om vele redenen en daardoor zien veel mensen het niet zitten en worden depressief en hebben last van gekwelde zenuwen. Daarom is Passiflora ideaal om weer rust te brengen in het gemoed.

Gelukkig is de natuur wel rechtvaardig en kunnen we beschikken over de genezende krachten die er door de schepping zijn ingelegd. Voor wie het moeilijk heeft, is er gelukkig Passiflora of Passiebloem, dat een balsem aanreikt voor het geteisterde zenuwstelsel.

Daar bestaan tegenwoordig goede preparaten van.

Passievrucht is als modern kruidenmiddel afkomstig uit de warme Amerikaanse streken en Zuid-Afrika. In publicaties staat ze bekend als Passiflora Officinalis en Passiflora incarnata. Ze is interessant bij hardnekkige slapeloosheid, kalmeert de zenuwen van angstige en nerveuze mensen en helpt bij nerveuze stoornissen van hart en maag, bij menstruatieproblemen en in de menopauze.

Verschillende rassen

Passievrucht is een van de vele interessante exotische vruchten die dankzij de moderne vervoermiddelen snel en vers bij ons op tafel komen.  Oorspronkelijk groeide de passieboom slechts in Zuid-Afrika en in Australië.  Tegenwoordig ook in Californië, Taiwan en aan de Rivièra. Op het eiland Madeira is deze vrucht zelfs zo ingeburgerd, dat er een populaire frisdrank van wordt gemaakt.

Het bekendste ras van passievruchten is de Granadilla. Dit is de ovale, bijna 7 cm lange purperen passievrucht met een dunne taaiachtige schil en daaronder een zeer dunne huid.  De schil is kwetsbaar en dus moet het transport ook uiterst voorzichtig gebeuren. Het vruchtvlees is sappig en smaakt enigszins naar wijn en frambozen. Je zou deze vrucht het hele jaar op de markt kunnen aantreffen, omdat er altijd wel ergens passievruchten worden geoogst.

Een ander ras is de Maracuj. Deze groeit voornamelijk in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De schil van deze gele, grotere vrucht is sterker, waardoor het transport vergemakkelijkt wordt. Het vruchtvlees heeft een meer perzikachtige smaak.  In Brazilië wordt uit deze vrucht voornamelijk het sap gebotteld en daarna geëxporteerd. Er bestaat een likeur waarin Maracuj het smaak gevende bestanddeel is. Passievruchten kun je zeer smakelijk met een theelepeltje uit de schil genieten, maar je kan ze ook verwerken in heerlijke gerechten.

Ongevaarlijke, natuurlijke tranquillizer

De passievrucht of Passiflora werkt kalmerend, kramp opheffend en slaapverwekkend. Vooral in Mexico kun je deze typische plant met haar prachtige bloemen bewonderen.

Op het schiereiland Yucatan in de omgeving van Uxmal, groeiden tegen de ruïnes van vroegere tempels de ranken van de passiebloem. In deze verlaten streek had de natuur, zoals zo vaak, het werk van mensenhanden overleefd.

De Passiflora incarnata is een tengere, van ranken voorziene klimplant met ingesneden groene bladeren. Haar vrucht wordt ongeveer zo groot als een kippenei, is roodachtig geelgroen van kleur en erg hard. Om het vruchtvlees te kunnen eten moet je de vrucht doormidden snijden. Van binnen is ze geleiachtig en vol met zaadpitjes die men gewoon kan eten.

De smaak van deze vrucht is zuurzoet, verfrissend en opwekkend en daarom zou je niet geneigd zijn te vermoeden ze bijdraagt tot een betere slaap.

Het eten van twee of drie vruchten blijkt, volgens de ervaring al slaapverwekkend te werken.

Hoe gebruiken

Van Passiflora wordt gebruik gemaakt van bloem knoppen en blad, geoogst bij de bloei en in de schaduw gedroogd.

Tegen slapeloosheid en zenuwstoornis: aftreksel van 20 g in 1 liter water. Neemt hartkloppingen en krampen weg, stimuleert een normale slaap terwijl men ’s morgens weer even fit is. ’s Avonds 1 kopje.

Van Passiflora hoeft men geen bijwerkingen te vrezen en er treedt geen gewenning op.

Bij menstruatie- en menopauzeproblemen: gebruik een licht aftreksel van 30 à 50 g gesneden blad en bloem in l liter water, zacht opwarmen, 1 minuut koken en 10 minuten laten trekken.

Dagelijks 3 kopjes, waarvan 1 halverwege de namiddag en 1 voor het slapen gaan.

Passiflora-thee in Brazilië

In Brazilië zijn de inwoners al eerder op de hoogte van de geneeskrachtige waarde van de passiebloem dan in Mexico bij de Maya-indianen.

De bevolking geeft aan de kinderen zelfs een drankje dat uit passiebloem wordt gewonnen, zodat ze een rustige slaap genieten. De thee zoeten zij met een beetje wilde honing waardoor de werking nog wordt versterkt. Tevens wordt deze drank toegepast bij hardnekkige hoestaanvallen, bij bronchitis en bij lichte astma.

Bij griep, slapeloosheid, infectieziekten en bij ontwenningskuren

Passiflora is bij slapeloosheid een van de beste natuurlijke middelen, vooral wanneer het in combinatie met Avena Sativa wordt ingenomen. Een half uur voor het naar bed gaan neemt men tien tot twintig druppels Passiflora en tien druppels Avena sativa in wat honingwater in. Of een kant-en-klaar preparaat zoals Passibell van Fytobell.

Tijdens een ontwenningskuur van alcohol, nicotine of verdovende middelen, treden veelal onrust en slapeloosheid op. Hiertegen helpt Passiflora beter dan menig chemisch middel.

Door griep of een andere infectie wordt ons weerstandsvermogen aangetast. Ons lichaam heeft dan veel rust nodig en hierbij vormt Passiflora, ingenomen in wat citroenmelissethee, een goede ondersteuning. Men kan dan beter slapen en dit komt de genezing weer ten goede.

Vooral kinderen en gevoelige volwassenen kunnen hun voordeel doen met dit rustgevende en slaapverwekkende plantaardige middel.

Soms moet men er rekening mee houden dat de werking niet direct maar pas enkele dagen later optreedt. Verwacht daarom niet binnen een of twee dagen volledig resultaat.

Vanwege haar uniek mooie bloemen siert de Passiflora incarnata ook in onze streken al menige huiskamer of wordt deze plant in kassen gekweekt. De passiebloem is wel vorstgevoelig en moet in de winter daarom een plaatsje binnenshuis hebben.

Daar het leven van deze prachtige bloem maar één dag duurt, kun je best haar bloeitijd dubbel waarderen en ervan genieten.

Slapeloosheid door gestoord evenwicht

Wie geruime tijd voor middernacht naar bed ging, genoot over het algemeen van een gezonde nachtrust en behoefde geen slaapmiddelen te gebruiken. Men sliep door tot de ochtend aanbrak en fit en gesterkt, begon men daarna aan zijn dagtaak. Het werk kwam op de eerste plaats en veel tijd of gelegenheid voor massa-amusement was er niet.

Maar de tijden zijn veranderd en vrijwel iedereen is in de maalstroom van het leven meegesleurd. De schadelijke gevolgen hiervan vinden wij terug in een verzwakte gezondheidstoestand en probleemgezinnen. Twee wereldoorlogen, de pandemie en de economische crisis en de oorlog in Oekraïne hebben ook hun sporen nagelaten. De zorgen die hieruit voortvloeiden, hebben de mensen uit hun evenwicht gebracht en het fundament van een gezonde slaap weggenomen.

Vandaar dat velen hun toevlucht zochten en zoeken bij allerlei slaapmiddelen, ook omdat bekende natuurlijke middelen inmiddels bij de meeste mensen in de vergetelheid waren geraakt. Maar gelukkig is er ook Passiflora en Escholtzia, allebei natuurlijke middelen die rust zullen brengen, en de slaap gaan herstellen.

En een tip tegen gekwelde zenuwen: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De rust zal snel terugkeren in je gemoed!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer