mrt 25, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welke tekorten moet je aanvullen bij voorjaarsmoeheid

Het zijn geen prettige tijden. Er is de eeuwige Covid oftewel corona en nu de oorlog in Oekraïne, de dure energie, de schaarste, de winkelkar die voor dezelfde prijs maar half gevuld is, de duurte van de bouwmaterialen, de brandstof, de beperkingen met de verplaatsingen. Veel gezinnen krijgen het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. En veel beterschap zit er voorlopig niet aan te komen en heel wat analisten voorspellen nog somberder tijden. Leuk is anders.

En dan zijn er wel de eerste echt zonnige, warme lentedagen, terwijl de helft van de bevolking kampt met vermoeidheid, lusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, depressieve stemming, tot een uitgeput en futloos gevoel. Typisch voor het voorjaar. Het heet dan ook niet zonder reden voorjaarsmoeheid.

De grijze lange winter heeft er voor gezorgd dat we langer binnen zaten, weinig fysieke inspanningen hadden, niet aan sport deden, en bij velen slaan tot overmaat van ramp ook nog eens de hormonen tilt. Je zou voor minder vermoeid worden. En daar komt dan ook nog eens de omschakeling van wintertijd naar zomeruur bij, waardoor het lichaam het nog lastiger krijgt.

Wat moeten we daar mee doen? Gewoon wachten, want voorjaarsmoeheid duurt ongeveer drie weken.

Het heeft natuurlijk te maken met de hypothalamus, die de emoties in het lichaam regelt via serotonine. De zon, de warmte en voldoende slaap, naast gezonde voeding brengen dat weer in orde. Geen paniek dus!

Bij de meeste patiënten met voorjaarsmoeheid ziet men toch een absorptieprobleem en een tekort aan magnesium en een tekort aan het co-enzym Q10.

Voeding heel belangrijk

Het begint eigenlijk bij de scheikundige landbouw. Door kunstmatige bemesting en het toepassen van synthetische bestrijdingsmiddelen hebben veel patiënten een gebrek aan lithium en mangaan, maar het is erg moeilijk om het kaf van het koren te scheiden en de echte patiënten die last hebben van voorjaarsmoeheid te onderscheiden van mensen met gelijkaardige klachten maar bij wie het probleem andere oorzaken heeft: Fysieke en psychosomatische klachten lopen soms door elkaar.

Er zijn patiënten met reumatoïde klachten, met depressies, met buien van moedeloosheid, met angsten en fobieën of emotionele gedragsafwijkingen, en sommigen hebben ook last van chronisch vermoeidheidssyndroom, hoewel dat een minderheid is, maar het is niet altijd gemakkelijk het onderscheid te maken en de juiste diagnose te stellen.

Angst en emoties

Dat neemt niet weg dat mensen met een echte vermoeidheid die chronisch is, een weinig beklagenswaardig leven hebben. Maar elke patiënt is verschillend. Daarbij komt nog dat er griep heerst, dat corona weer een beetje aan het stijgen is, dat de angst voor een wereldoorlog niet van de lucht is, waardoor psychosomatische klachten zoals emotionele breakdown en slaapstoornissen zelfs hartklachten kunnen ontstaan, terwijl anderen dan weer darmklachten hebben. Soms zijn er hormonale veranderingen, soms is er enkel fysieke vermoeidheid, maar de algemene vaststelling is dat ze allemaal tekorten vertonen. Magnesium, vitamine B en E en co-enzym Q10 is voor al deze patiënten zeker van nut.

Tekorten aan mineralen

Heel veel van deze patiënten hebben trouwens moeite met het opnemen van magnesium, maar als het aangeboden wordt in een natuurlijke vorm, gebonden aan een aminozuur, dan is het wel gemakkelijker absorbeerbaar. Dan geldt het magnesium als brandstof en het co-enzym Q10 als verbrander. Het lijkt er op dat het co-enzym steeds belangrijker wordt zowel om hart- en vaatziekten te voorkomen, als om de immuniteit te versterken. Als je gezonde voeding verkiest, dan loop je sowieso minder risico met tekorten te maken te krijgen. Uiteraard vermindert de absorptiemogelijkheid naarmate je ouder wordt of ziek bent. Vandaar het belang er tijdig aan te beginnen. Zo zijn noten een uitstekende bron van magnesium en selenium en die zijn van groot belang voor een sterke immuniteit en weerstand, ook tegen griep, covid en voorjaarsmoeheid.

Voorjaarsmoeheid of gewoon stijve spieren?

De lente begint en de problemen ook. Voorjaarsmoeheid is het meest herkenbare probleem. Omdat de vermoeidheid vaak ook gepaard gaat met spierpijn, pijnlijke rug, uitputting en tegelijk een landerig humeurig en onplezierig gevoel, naast slaapstoringen (ook wel een beetje in de hand gewerkt door de overschakeling op het zomeruur), is er een gevoel van algemene malaise, waar zowel spierpijn als algehele vermoeidheid, maar ook gestoorde spijsvertering, een aandeel in hebben. Soms denkt men aan reuma, soms aan overspanning, maar ook voorjaarsmoeheid kan in de hand gewerkt worden door een verstoring van het metabolisme.  Het zijn ook patiënten die stuk voor stuk problemen hebben met de melkzuurcyclus. Ze hebben last van stramheid, van zware benen, voelen spanningen tussen de schouders en de nek, hun spieren zitten als het ware vast. Bij sommigen komen er echt ontstekingsverschijnselen, of ontsteking van het zachte weefsel, maar dat is zeldzaam en behoort meer bij de chronische problemen van vermoeidheid dan bij voorjaarsmoeheid zelf.

Lactaten of melkzuren stapelen zich op bij zware inspanningen of vermoeidheid. Dat voel je dan in de spieren. Warmte is daarvoor uitstekend. Een heet bad, een sauna, een infra-roodcabine doen wonderen. Veel water drinken helpt ook om de melkzuren te elimineren. Basisch voedsel is hier wel van belang: aardappelen, groenten en vruchten, maar minder vlees, geen suiker of alcohol want dat is sterk verzurend, terwijl junkfood aan de top staat qua verzuring.

Zweedse kruiden en grote klis kunnen helpen met de eliminatie. Ook citroen zal helpen de afvalstoffen te elimineren, de fysieke energie trachten te herstellen, zodat de patiënten zich beter gaan voelen.

Hormonale problemen

Sommigen hebben ook een soort hormonale vermoeidheid. Bij mannen is de aanmaak van cortisol in de bijnierschors erg laag en de aanmaak van testosteron fel gedaald. Van zodra men de aanmaak van testosteron weer op gang krijgt, is het probleem voorbij. Hoewel bij mannen cortisol ook erg belangrijk is, is dat voor de vrouwen nog belangrijker.

Dat is niet alles, want bij sommigen is ook de epifyse gestoord. Hypericum heeft de eigenschap de epifyse beter te laten functioneren. Toch zijn er patiënten die er nog helemaal niet op reageren. Voor hen kan Echinacea, ginseng en propolis van nut zijn. Als men ze samen neemt als een soort mengsel heeft dit meestal een gunstig effect.

Maar alles moet erop gericht zijn het bloed, de darmen en de lever weer normaal te laten functioneren.

Bij slechts een klein gedeelte van de patiënten is de oorzaak psychisch: sommigen hebben een zware tegenslag moeten verwerken, of hebben hun job verloren of zitten met problemen op het werk, anderen hebben financiële tegenslagen moeten verwerken of kregen problemen in het gezin of maakten zich nog grotere zorgen met de covid-besmettingen of nu met de oorlog.

Maar vooraleer men tot de conclusie komt dat het voorjaarsmoeheid betreft, zou men alle andere mogelijkheden moeten uitsluiten. En… het is altijd zo’n beetje zoeken naar middelen die de individuele patiënten best passen. Niet iedereen die moe is, heeft voorjaarsmoeheid, of reuma, of een depressie of alles samen.  En niet iedereen krijgt dezelfde symptomen.

Hoe los je dat op?

  • Gewoon met wat geduld.
  • Gezonde voeding met fruit, groenten, noten, vitamines en mineralen.
  • Voldoende slaap en stress vermijden.
  • Meer bewegen: wandelen, zwemmen en een sauna nemen.
  • Suiker mijden, want dat is een energierover.
  • Geen alcohol gebruiken, ook niet in kleine hoeveelheden.
  • Denk aan vitamine D, C, zink, magnesium, Echinacea, co-enzym Q10. Een ideaal middel daarvoor is Immunibell dat de immuniteit verbetert en ook de weerbaarheid in moeilijke momenten.

Een tip: Immunibell co-enzym Q10 en vitamine D van Fytobell.

Je vindt deze natuurlijke preparaten met volgende CNK-nummers bij de apotheek:

Immunibell met CNK: 4197-968

Co-enzym Q10 complex met CNK: 2595-841

Vitamine D met CNK: 3091-527

Je kan zowel Immunibell, co-enzym Q10 als vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer