feb 25, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Laat je niet vangen door de staart van de winter

Het is nog geen lente en toch voelen veel mensen zich moe. De fut is eruit. Meteen denken sommigen aan covid, anderen vrezen voor griep of ze beginnen te hoesten en te snotteren. Maar tegelijk is er dat onbestemd gevoel van moeheid. Ze hebben misschien de kans niet gehad op wintervakantie te vertrekken. Er is weinig reden geweest tot vieren dit jaar vanwege de dure elektriciteit, de gestegen voedselkosten, de dure verwarming, de steeds kibbelende overheid, de onzekerheid in de financiële wereld en de wereldvrede die aan een zijden draadje hangt. Neem daarbij ook nog de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië, en de niet aflatende stroom van negatieve berichten waar de media rijker van worden, maar de mensen armer en vooral meer vermoeid.

Heel veel mensen voelen zich doodop. Ze missen ze de energie om treffelijk te kunnen werken of studeren. Maar ondanks de vermoeidheid moeten ze toch bewegen, zuurstof tanken, stappen in de gezonde buitenlucht. Anders dreigt een depressie.

De toekomstvoorspellers op sociale media hebben succes, er wordt duchtig met de pet naar gegooid, nonsens doen het goed, de bladen verkopen, de zenders worden beluisterd en bekeken, maar ze spelen allemaal mee in hetzelfde spelletje: negatief nieuws trekt de aandacht en de mensen worden er niet beter door.

Zo ellendig moe

En van wachten op de lente worden ze ook zo ellendig moe, krijgen een burn-out of nog erger een depressie, ze slapen slecht, ze concentreren zich minder en ze kunnen maar niet beslissen er iets aan te doen, laat staan dat ze zouden weten hoe dat moet gebeuren.

En dat wachten op de lente kan nog langer duren, want we hebben eigenlijk geen winter gehad die zijn naam waardig was: amper sneeuw, een paar vriesnachten, maar vooral veel grijze en donkere luchten, geen zon, geen bevroren ademlucht en … dat was het dan. Je zou voor minder sip kijken, een landerig gevoel krijgen. Het minste akkefietje dat erbij komt kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Veel mensen worden emotioneel, zien het niet meer zitten en vinden het geen vrolijk bestaan. Een beetje hypochondere natuur denkt dan ook meteen aan het ergste: een covidbesmetting of een dreigend infarct of een zenuwcrisis.

Maar sinds het begin van de covidbesmetting werden er nooit zo weinig landgenoten opgenomen op intensive care en van dodelijke afloop wordt geen melding meer gemaakt.

Wat moeten we daar allemaal van denken? Nog geen lente en toch al voorjaarsmoeheid?

Noem het wintermoeheid

Er zijn heel wat patiënten die zich dezer dagen moe, afgemat en ellendig voelen. Een soort griepje denkt men. Bij sommigen is er zelfs diarree bij. Tel je de verschijnselen samen dan kun je inderdaad denken aan griep, vooral als er spierpijnen en koorts komen bij kijken. Maar dat is gelukkig meestal niet het geval. Het beperkt zich gewoonlijk tot een grote vermoeidheid, een gedeprimeerd gevoel, een sombere stemming en vooral ook problemen met de spijsvertering.

In dat geval gaat het dus niet om griep, maar wel om een soort seizoenverschijnsel geen herfstmoeheid, nog geen voorjaarsmoeheid, maar noem het dan eerder een soort wintermoeheid… we zijn de winter beu en het lichaam reageert daar op deze manier op.

Natuurlijk zijn er naast het emotionele aspect ook wel elementen in de stofwisseling die meespelen: het darmmicrobioom is niet in evenwicht en er is zeker een tekort aan vitamine D, wat op dit ogenblik bij quasi alle landgenoten het geval is. Er is geen zon en die hebben we maandenlang moeten missen. Bovendien eten de meeste mensen te weinig voedsel dat vitamine D bevat zoals makreel, zalm, haring, makreel, eieren en levertraan…

Geen weerstand meer

De wintertijd brengt dus duidelijk ook zijn typische probleempjes mee. Naast herfstmoeheid en voorjaarsmoeheid, krijgen we nu ook al wintermoeheid, met dank aan de donkere dagen en ook de wisselvallige temperaturen. Velen zijn daar niet op voorzien. Met de dure energieprijzen zitten sommigen ook wel liever in de kou dan hun bankrekening te zien plunderen door de energiebedrijven en soms is er evenmin aangepaste kleding: ze vatten kou, ondermijnen hun weerstand.

Ze blijven ook meer binnen vanwege de sombere atmosfeer, de regen, de mist. Ze bewegen ook minder, gaan een meer zittend leven leiden. Ze gaan natuurlijk ook anders eten. Om te beginnen eten ze meer, eten ze ook meer fantasiekost, vetter, meer snoep, meer zoetigheden en vooral ook meer alcohol. Het leven binnenshuis is anders dan in de zomer als men naar buiten kan, in de tuin werken, gaan wandelen, desnoods zelfs gewoon rondkuieren in de stad.

Vermoeidheid wegstappen

Met de komst van de winter was er een omschakeling tussen het sympathische en parasympatische systeem. Daardoor is men al sneller tot meer depressieve gedachten geneigd. Doordat men minder gaat bewegen, wordt die somberheid nog meer in de hand gewerkt. Stofwisselingsvergiften worden ook minder gemakkelijk geëlimineerd, de bloedsomloop wordt minder geactiveerd, kortom alles verloopt een beetje slomer.

  • Rusten heeft hier geen enkele zin, ondanks het vermoeide gevoel. Integendeel, de patiënt heeft er alle baat bij om zo snel mogelijk uit de sloffen te schieten en actief te bewegen, aan sport te doen, al is het maar te gaan wandelen. Eénmaal per week is daarbij niet genoeg. Dagelijks een half uurtje is een mooi gemiddelde en valt binnen de tijd die iedereen wel kan vrijmaken.
  • Heel actief aan sport doen, is natuurlijk nog beter. Indoorsporten zijn in dit seizoen zeker mogelijk. Zwemmen geniet hier duidelijk de voorkeur. Van zodra men intensief beweegt, verdwijnen de deprimerende gedachten snel.
  • Volwaardige voeding is nu meer dan ooit belangrijk. Enerzijds om de immuniteit te ondersteunen en voor kracht te zorgen, anderzijds om de juiste vitamines en antioxidanten aan te leveren. De natuur wijst de weg.
  • Ondanks de winter zijn er nu volop groenten en vruchten te verkrijgen. Fruit en noten in overvloed en wintergroenten à volonté.
  • Vermijd suiker en snoepgoed, het maakt dik, brengt toxines in het lichaam, belast lever en pancreas en doet verdikken en is oorzaak van laaggradige ontstekingen.
  • Precies in deze periode heeft de lever het extra moeilijk. Daarom kun je die best een steuntje geven, bijvoorbeeld met Cardubell van Fytobell. De immuniteit wordt erdoor versterkt, de gal wordt beter afgevoerd, de cholesterol komt in balans, het lichaam wordt beter ontgift en men voelt zich snel weer beter en op krachten komen, minder moe dus.
  • Als de spijsvertering wat wordt ontzien en niet allerlei junkfood in de mond wordt gestopt, maar meer fruit en groenten wordt gegeten, zal het lichaam ook meer vitamines en antioxidanten krijgen en beter functioneren.
  • Uiteraard is gezonde ontspanning, voldoende slaap en zelfs een korte wintervakantie ideaal om die conditie te helpen bewaren.

Op die manier zal de wintermoeheid ook minder vat op je krijgen.

En de lever kun je best een steuntje geven en ook vitamines zijn nu meer dan welkom.

Een tip: Cardubell van Fytobell voor de lever met CNK-bestelnummer: 2899-870.

En vitamine D van Fytobell met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Je kunt Cardubell en vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be en www.boverte.com.

Zo laat je je niet vangen door de staart van de winter.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde