okt 22, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

OSTEOPOROSE: Daarom heb je vitamine K2 nodig

Het is net alsof enkel vrouwen werelddagen van een bepaalde ziekte toegewezen krijgen: kanker, menopauze en nu deze week ook nog de werelddag voor osteoporose. Menopauze is uiteraard enkel en ook typisch voor vrouwen, borstkanker meestal ook, hoewel ook in zeldzame gevallen de man er het slachtoffer kan van worden, maar osteoporose treft zowel mannen als vrouwen, hoewel ook hier vooral vrouwen er mee te maken kunnen krijgen. Het heeft ook alweer te maken met hormonen, maar ook met de levenswijze.


In elk geval nemen de problemen rond osteoporose toe en het aantal gevallen van knie- en heupprothesen stijgt met de dag. Men heeft berekend dat het aantal heupfracturen tegen 2050 zal verdubbelen, dat berichtte o.m. Medi Quality, op basis van een studie die in niet minder dan 19 landen werd uitgevoerd en die werd voorgesteld op een jaarlijks internationaal congres van de American Society for Bone and Mineral Research.


Van alle problemen die door osteoporose ontstaan, zijn de heupfracturen in de meerderheid en ze leiden ook tot de belangrijkste oorzaak van handicap, zelfs tot vijftig percent. De helft van die slachtoffers overlijdt trouwens ook binnen het jaar. Geen vrolijke enquête dus. Het hoeft geen nadere verklaring dat preventie vanop jonge of ongvolwassen leeftijd prioritair is.


Heupfracturen


De leeftijd waarop de heupfracturen voorkomen wordt ook steeds lager. Zelfs bij patiënten vanaf vijftig jaar is het geen zeldzaamheid meer. Men schat dat het aantal over dertig jaar nog zal verdubbelen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Op te merken valt dat de behandeling bij mannen minder consequent is en dat komt omdat de diagnose van osteoporose bij mannen minder gemakkelijk gemaakt wordt, of er zelfs niet aan gedacht wordt. Dus ook geen behandeling en evenmin een preventie. Het is dus wel van het grootste belang dat de geneeskunde aandacht schenkt aan dit probleem, omdat het ook zal gaan wegen op de activiteiten van de actieve bevolking en de maatschappij fortuinen gaat kosten.


Spontane breuken


Zolang er geen problemen zijn beschouwen we alles ongeveer als vanzelfsprekend. Pas als er in je omgeving iets gebeurt, schrik je. Niemand staat er eigenlijk bij stil, maar het skelet dat zoveel te verduren krijgt, laat heel veel ingrepen en mishandelingen toe, tot… het tot een breuk komt. Bij valpartijen of autoaccidenten is dat vanzelfsprekend, maar er komen ook spontane breuken voor. Iedereen heeft er wel al van gehoord bij oudere personen. Soms komen deze trauma’s ook voor bij kleine ongelukjes zoals een lichte val of struikelen, zelfs bij
licht hoesten kan het al gebeuren dat een paar ribben zijn gebroken. Osteoporose of beenderbroosheid wordt het genoemd. Deze ziekte is het gevolg van te weinig kalkafzetting in de botten, een proces dat zich progressief manifesteert naarmate de patiënt ouder wordt.

Het is niet abnormaal dat de botmassa afneemt met de leeftijd: de structuur van het merggedeelte van het been wordt minder en dunner en met de schors gebeurt eigenlijk hetzelfde. In feite blijft de uiterlijke vorm van het bot behouden, maar van binnenuit wijzigt zich een en ander: osteoporose. Wat doe je eraan?


Alweer de menopauze


De meest voorkomende vorm van osteoporose is de primaire vorm die voornamelijk wordt vastgesteld bij vrouwen in de overgangsjaren. Deze menopauzale klachten kunnen ook kunstmatig optreden bij vrouwen van wie de eierstokken operatief werden verwijderd. Deze involutieve osteoporose is het gevolg van een vermindering van de oestrogeenproductie waardoor meer bot wordt afgebouwd dan aangemaakt. De calciumabsorptie is hierdoor gestoord. Men mag proberen kalk in te nemen, de afscheiding van calcium zal groter blijven dan de absorptie. Er is dus een endocriene storing. Wat doe je daaraan, kan je verhinderen dat je skelet bij wijze van spreken verschrompelt en dat je gemakkelijk botten breekt?


Preventie


Bij osteoporose kan ook pijn optreden. Soms voelt de patiënt in maanden niets, om dan weer in alle hevigheid op te duiken. De ziekte is eigenlijk niets ernstig, behalve wanneer breuken optreden. Het kan lang duren vooraleer dit hersteld wordt. Vaak zal de arts oestrogenen toedienen, wat sommigen dan weer niet gunstig vinden en er de voorkeur aan geven de lichaamseigen hormoonproductie te stimuleren, door de bijnieren een zetje te geven. Je kan natuurlijk beter voorkomen dan genezen en het niet zover laten komen. De natuur kunnen we niet veranderen, het verouderingsproces uitschakelen ook niet, wel uitstellen en de kwaliteit van de veroudering gevoelig verbeteren.


Beweeg meer en word weer jonger


Uit onderzoeken in Canada blijkt dat bij patiënten die driemaal per week aan sport doen osteoporose veel minder, of liever haast niet voorkomt. Drie uur per week blijkt dan toch een noodzakelijk ritme te zijn. Aan een universiteitskliniek werd een groep dames en heren onderzocht die gedurende een jaar driemaal per week gedurende een uur aerobic beoefende.


Je herkent het beslist: ritmisch op muziek turnoefeningen doen, in een hoog tempo. Je moet dat tempo uiteraard kiezen in functie van je leeftijd, maar gebleken is dat het calciummetabolisme zich herstelt, dat de bot aangroei wordt gestimuleerd en dat de oestrogeenspiegel in het bloed verhoogd was. Met andere woorden, deze patiënten werden jonger door sport.


Sterker skelet


Zelfs vrouwen van boven de vijftig hadden na een jaar sporten een sterker skelet dan tevoren en waren dus ook minder gevoelig voor breuken en verwondingen. Uiteraard was er ook een gunstig gevolg op hart- en bloedvaten en zelfs de algemene tonus en weerstand tegen ziekten was gevoelig verbeterd. Daarom de raad die deze artsen geven: vrouwen vanaf de leeftijd van veertig zouden geregeld meermaals in de week een uurtje intensief moeten trainen. Veel vrouwenkwaaltjes zouden daardoor milder verlopen en of uitgesteld worden. Het humeur zou er ook door verbeteren en depressies verdwijnen, wat uiteindelijk iedereen in het gezin ongetwijfeld zal waarderen.


Vitamine K2 en vitamine D


Men weet al langer dat vitamine D (uit zonlicht) de opname van calcium uit het voedsel stimuleert. Ook voldoende ijzer bevordert de kalkafzetting in het bot. Daar is dan weer voldoende vitamine C voor nodig. Maar een recente en bijzonder interessante ontdekking is de functie van vitamine K2, waardoor calcium uit de vaatwand weer in circulatie wordt gebracht en afgezet in de beenderen. Beenderbroosheid of osteoporose kan er dus succesrijk mee worden aangepakt.

Je mag ook niet te mager worden. Vrouwen meet een BMI die lager is dan 19 zijn risicopatiënt. Als er een voorgeschiedenis is van meerdere fracturen (been, pols, elleboog) dan moet er systematisch gekeken worden hoe het zit met de oestrogeenspiegel en met het trainingsniveau. Ook kan een bepaling van het vitamine D-gehalte en de vitamine K2 een aanduiding geven over de omvang van het risico.


Het is eveneens van belang alles wat het lichaam verzuurt te vermijden, want zuur is een kalkrover. Denk aan azijn op een kalktegel (blauwe hardsteen). Het vreet de steen letterlijk weg. Hetzelfde gebeurt met het bot. Daarom moet het lichaam gealkaliseerd worden en dat kan door de voeding aan te passen: meer groenten en fruit, geen suiker en ook geen producten waarin suiker werd verwerkt. Minder vlees, daarentegen meer vis, omdat de Omega-3 vetzuren ook een belangrijke bijdrage leveren om de bloedvaten gezond en in conditie te houden.


En alle producten die vitamine K2 bevatten zijn nuttig en van belang: dat betekent gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas, zuurkool en natto. Je kunt uiteraard ook een beroep doen op een natuurlijk prepraat en dat is ten zeerste aanbevolen.


Een tip: Vitamine K2 forte van Fytobell.
Je vindt vitamine K2 Forte in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-858.
Of je kunt vitamine K2 Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.
Zo krijg je een ijzersterk skelet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer