mei 14, 2022 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken dat bovendien geneeskrachtige eigenschappen heeft en in de natuurgeneeskunde ook een ruime toepassing kent. Zelfs de klassieke geneeskunde maakt er gebruik van.

Tijm kwam vooral in gebruik dankzij de Franse gastronomie, want het kruid werd in talloze heerlijke recepten en gerechten toegepast. De Franse keuken was de beste promotie. In de oudheid was het voor Grieken en Romeinen een heilige plant, maar voor ons is het nu een onmisbaar kruid in de keuken geworden. Al eeuwen wordt het gezondheidsaspect gewaardeerd en in verschillende toepassingen in de geneeskunde voorgeschreven en aangewend. Voor de luchtwegen zowel voor kinderen als volwassenen is het nog altijd een onovertroffen kampioen tegen verkoudheden.

Zowel bij allergie als in wisselvallige periodes zoals nu in de lente, komt het gemakkelijk tot problemen met de luchtwegen. Daar is tijm een ideaal middel voor.

Moed en kracht door tijm

Van tijm bestaan wel meer dan 300 soorten. Toch is het vooral de echte tijm of Thymus Vulgaris die we op het doorsnee kruidenrek aantreffen. Dit is eigenlijk de gekweekte vorm van de wilde tijm, de Thymus Serpyllum, die ongeveer dezelfde eigenschappen bezit. De naam Serpyllum dankt het kruid aan de manier van groeien: als een slang over de grond. Het woord tijm is afgeleid van het Griekse thymos wat staat voor moed en kracht. De Grieken merkten immers op dat bezige bijen vaak rond deze plant zoemden en naarstig honing verzamelden. Zo kwam het dat tijm het symbool werd van ijver en werklust maar ook van dapperheid en zelfopoffering.

De plant werd door de Grieken en Romeinen als heilig beschouwd en vaak gebruikt bij godsdienstige plechtigheden. Romeinen deden ook tijm in het badwater om daaruit moed te putten. De vrouwen borduurden tijmtakjes op de kledij van de ridders als teken van dapperheid. Een legende wil dat tijm eigenlijk staat voor de tranen van de mooie Helena van Sparta die door de goden werden omgevormd tot blaadjes om de onverschrokken krijgers te helpen en hun kwalen te verdrijven.

Gezond met tijm

In het rijtje kruiden dat al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als geneesmiddel, neemt tijm een belangrijke plaats in. De oude kruidengeleerde Plinius vond dit bijvoorbeeld het beste middel tegen slangenbeten en hoofdpijn. Later werd tijm ook het antibioticum van de arme genoemd.

Tijm bevat inderdaad een krachtige antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacteriën als schimmels doodt. Aangezien tijm zowel ontsmettend als slijmverdunnend werkt, vormt het een probaat middel tegen infecties van de luchtwegen.

Wie gevoelig is voor verkoudheden en griep kan daartoe preventief elke morgen een kopje tijmthee drinken. Overgiet 1 takje tijm of 1 theelepel gedroogd kruid met een kopje kokend water en laat gedurende 10 minuten rusten.

Tijm is trouwens een veel gebruikt ingrediënt van hoestsiropen. Is je tandvlees ontstoken of heb je last van schorre keelpijn, gebruik het aftreksel van tijm als spoelmiddel of gorgeldrank.

Tijmthee helpt ook bij slechte adem, verminderde eetlust en vertraagde spijsvertering. Het verdrijft darmgassen en biedt soelaas bij krampen. Uitwendig lenigt een kompres met tijm reumapijnen. Opgelet: aangezien tijm de doorbloeding van de baarmoeder stimuleert, gebruik je bij zwangerschap beter niet te veel tijm en zeker geen tijmolie.

In de volkswijsheid kon tijmsoep je van verlegenheid afhelpen. Ook de Schotten durfden zich al eens wat moed indrinken, en niet met whisky maar met een gezond kopje tijmthee.

Wat wel helpt is een bad van tijmaftreksel. Je kunt daarom een heerlijk tijm bad nemen. Het helpt bij koorts, migraine, hoofd- en reumapijnen. Overgiet 250 g tijm met 1 1iter kokend water en laat 20 minuten trekken. Zeef alles en doe het aftreksel bij het badwater en geniet.  Met 1 eetlepel tijmolie lukt het ook. Goed verdunnen!

Onweerstaanbaar

Aan het aroma van tijm kunnen bijtjes en vlinders moeilijk weerstaan. Wie deze natuurlijke bestuivers dus in zijn tuin wil halen, moet vast enkele tijmplantjes voorzien. Tijm levert trouwens zeer lekkere honing op en dat zullen de imkers zich geen tweemaal laten zeggen.

In geen enkel kruidentuintje dat zichzelf respecteert mag deze grijze kussenvormige plant die tot de familie van de lipbloemigen behoort ontbreken. De echte tijm is een doorlevende struik die trouwens ook een mooie bodembedekker en een goede rotsplant vormt. Tijm verlangt naast een zonnige plek ook droge, zanderige en kalkhoudende grond die goed het water doorlaat. Ook in potten gedijt tijm prima.

Je kan tijm zaaien, maar wie snel resultaat wil, komt bedrogen uit. Koop liever enkele plantjes die je diep genoeg in de aarde zet. Vermeerderen doe je door de plant te scheuren. Van mei tot september draagt tijm lichtpaarse bloempjes. Wie tijm wil drogen, oogst best voor en tijdens de bloei in de zomer.

Wie ongedierte uit zijn broeikas wil weren doet er goed aan hier en daar enkele takjes tijm, wat een echt antiseptisch kruid is, te leggen.

Tijm in de keuken

Tijm heeft een vaste plaats veroverd in de wereld van de gastronomie. Dit kruid is, samen met laurier en peterselie, een onmisbaar ingrediënt van het bekende „Bouquet garni” van de Franse keuken. Dit kruid kan, net zoals het bonenkruid, peper vervangen. Gebruik tijm in bouillons, stoverij, marinades, vullingen, soep, mosselen, vlees- en wildgerechten. Vette vlees- en vissoorten en zware groenten verteren gemakkelijker met tijm. Tijm smaakt ook heerlijk bij champignons en aubergines. Je kan er olijfolie of azijn mee kruiden. Tijm is bovendien antiseptisch en gaat bederf tegen. Een takje tijm bij de kaas voorkomt schimmelvorming.

Wat heb je nodig: een paar grote tomaten, verse kruiden, tijm, 1 teentje knoflook, 1 sjalotje, enkele druppels tabasco, olijfolie, peper, zout.

Pel de sjalot en snipper hem fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de sjalot tot hij glazig wordt. Pel de tomaten, snij ze in stukken en ontpit ze. Doe de tomaten bij de sjalot en kruid met peper, zout en de tijm. Wie van pikant houdt, kan de saus met enkele druppels tabasco op smaak brengen. Pel het teentje knoflook en pers het bij de saus. Voeg fijngesneden verse kruiden er op het einde aan toe. Deze saus smaakt onder meer overheerlijk in een ovenschotel.

Leuk is ook dat tijm geen gewenning veroorzaakt zoals bij klassieke middelen wel eens het geval is. Je mag er dus dagelijks gebruik van maken zonder dat de dosis moet verhoogd worden of de impact vermindert.

Dagelijks een kopje tijmthee (of meerdere) voor de gezondheid van de luchtwegen is perfect.

Er bestaan ook kant-en-klare middelen zodat je er te allen tijde gebruik kan van maken.

Een tip: Prosan Forte van Fytobell, ideaal voor de gevoelige luchtwegen.

Je vindt Prosan Forte in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3979-597.

Of je kunt Prosan-Forte ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com. Zo ben je snel geholpen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer