mrt 2, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Lage rugpijn: als het lichaam verzuurt

Hoe komt het toch dat er nu meer rugklachten optreden dan pakweg vijf jaar geleden? De uitleg ligt voor de hand: we zitten meer, er wordt meer van thuis uit gewerkt, de kantoorstoel bevindt zich op amper tien meter afstand, terwijl vroeger daarom een aantal kilometers moest worden gestapt of gefietst. Kortom, door de pandemie verplaatsen we ons minder althans als het op de werkplek aankomt.

De oplossing is meer aan sport doen, naar buiten komen, wandelen en stappen en oefeningen doen. Lage rugpijn is een kwaal die steeds meer mensen treft en vooral in het voorjaar te zien is.

Vroeger gold dat wie pijn in de rug had, moest rusten. Daar is men gelukkig van afgestapt en wie nu lijdt aan rugpijn krijgt als raad meer te bewegen. De pijngrens kan best niet gebruuskeerd worden, maar hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans dat de rugpijn blijft duren en hoe erger ze wordt. Gelukkig zijn er ook goede natuurlijke preparaten zoals op basis van Curcuma die helpen zowel bij de pijnbestrijding als bij het behandelen van de ontsteking. Want pijn heeft altijd met een probleem te maken, doorgaans een ontsteking.

Eet meer volwaardige voeding, dat heeft invloed op je spierpijn. Warmte is in alle opzichten gunstig. Zorg eerst voor een warming-up als je aan sport doet. Rugklachten, spierpijnen, hebben ook een emotionele ondertoon, los dus problemen op! En… Curcuma kan je helpen!

Van weinig bewegen naar te veel

We gaan ook stilaan naar de lente toe, wat betekent dat we toch weer wat meer gaan bewegen, aan sport doen, in de tuin werken, wandelingen maken. Dat is allemaal uitstekend voor de gezondheid, want de meerderheid van de mensen beweegt te weinig. Voor veel mensen is het alles of niets en dat is natuurlijk niet goed. Als je weer beweegt na maanden van “stilstand”, kan je dat beter progressief opbouwen, anders loop je het risico schade te berokkenen.

Vooral in deze periode van het jaar krijgen heel veel patiënten nogal eens af te rekenen met spierpijnen en zelfs reumatische aandoeningen. Men is gemakkelijk geneigd alles onder de gemeenschappelijke noemer reuma af te doen, terwijl er een grondig verschil is tussen lumbago oftewel spit, spierpijnen door overbelasting of overtraining en reuma.

Of is het reuma?

Reuma zelf is een serieuze aandoening die een grondig medisch onderzoek, waaronder bloedonderzoek vergt en ook een gepaste behandeling noodzakelijk maakt. Deze ziekte mag niet worden verward met andere spierpijnen die niet eenzelfde behandeling noodzakelijk maken. Reuma komt van het Griekse „rheo” en betekent „vloeien”, zich verplaatsen. Reuma is dan ook een ziekte met pijnen die voortdurend in het lichaam van plaats veranderen. De andere pijnen zijn gemakkelijker onder controle te krijgen.

Niet getraind

De meeste patiënten bewegen te weinig in de winter en het voorjaar. Dat gaat nu beetje bij beetje veranderen. Dat is logisch: er was minder te doen in de tuin, je stelt gemakkelijker een karwei uit, je gebruikt gemakkelijker de wagen dan de fiets of zelfs te voet te stappen. Als je dan toch plots iets moet doen, zijn je spieren niet getraind. Gevolg: je zit met een lumbago of het spit. Een erg pijnlijke aangelegenheid met rugklachten die zelfs tot in het been kunnen uitstralen en in het slechtste geval een hernia kunnen worden.

Een behandeling bij een chiropractor of een osteopaat of een ervaren fysiotherapeut of kinesist en nadien oefeningen en massages bij een kinesist kunnen uitkomst brengen. Vraag om aangepaste oefeningen te demonstreren. Als je als uitleg krijgt dat het beter is niet te oefenen of te bewegen, dan kan je beter iemand anders opzoeken. Vroeger plachten chiropractors deze raad mee te geven. Dat is intussen wel bijgesteld.

Wel moet je voortaan wat voorzichtiger zijn en er niet zo zwaar meer aan tillen. Dat betekent: zware gewichten op de knieën heffen en niet op de rugspieren trekken. Je rug- en buikspieren moeten versterkt worden van zodra de heftige pijn verdwenen is en je moet je rug wat sparen.

Sportletsels

Ook sportlui of sportievelingen krijgen gemakkelijk af te rekenen met spierblessures. Te koud starten is niet goed voor de motor van uw wagen, maar ook niet voor de eigen spieren De meeste blessures bij sport worden veroorzaakt door te grote inspanningen zonder opwarming. Vooraleer je een krachtige spierinspanning moet leveren, moet je ook je spieren opwarmen: eerst lichte grondoefeningen, nadien wat krachtiger oefeningen, maar alles langzaam opgebouwd. Ook massages, warmte-ontwikkelende zalven en hete baden zijn in dit opzicht goed, zelfs noodzakelijk.

Eerst opwarmen!

Doe nooit een grote spierinspanning zonder voldoende opwarming, anders vraag je om moeilijkheden. De moderne zaalsporten van tegenwoordig zijn daar heel gevaarlijk voor: korte, bruuske en krachtige bewegingen hebben al talloze spierscheuringen en peesbeschadigingen opgeleverd. Heb je toch last van spierpijn of spierreuma, dan moet je op dieet, onvermijdelijk.

Verwacht niet alle heil alleen van medicijnen, ze mogen nog zo krachtig zijn. Dikwijls is verzuring van het bloed via de voeding veroorzaakt.

Verander van dieet

Niet het feit dat voedsel zuur smaakt, is er verantwoordelijk voor, integendeel.

  • Je moet wel meer rauwkost, dus rauwe groenten en vruchten eten.
  • Minder dierlijke eiwitten, minder harde kaas.
  • Eet geen varkensvlees, worst of bereide vleeswaren waar slachtafval in werd verwerkt.
  • Kies liever voor vis dan voor vlees. Maar het belangrijkste is wel fruit en groenten om het lichaam te ontzuren.
  • Vermijd ook in vet gebakken spijzen, frieten en wittemeelspijzen.
  • Suiker is beslist taboe en natuurlijk ook absoluut verbod op alcohol en tabak.
  • Koffie is ook verzurend en dus niet aan te bevelen voor wie vaak last heeft van reumatoïde aandoeningen.
  • Eet alles zo natuurlijk mogelijk, volkorenproducten.
  • Kauw grondig en speeksel alles goed in.
  • Los bovendien emotionele problemen op, want die bedreigen ook vaak je gezondheid en hebben meer met rugpijn te maken dan je zou denken.

En gelukkig krijg je als rugpatiënt ook goede hulp van de natuur. Curcuma Longa staat er voor bekend dat het spierpijn vermindert en ontstekingen van het bewegingsapparaat afbouwt.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Je rug zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde