feb 14, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo hoest je je longen niet uit je lijf

De mycoplasmabacterie heeft er dit jaar echt de kantjes van afgelopen. Dat betekent dat ze tienmaal meer ziekten heeft veroorzaakt dan gewoonlijk. Vanaf de maand december begon ze haar tocht door ons land en het hoogtepunt is nagenoeg bereikt met een neiging tot verzwakking. Hoe komt dat?

Sciensano weet het zelf ook niet, maar kan enkel vaststellen. En dat terwijl griep en covid in kracht afnemen en het aantal besmettingen duidelijk vermindert, is dat van de luchtweginfecties nog altijd sterk actief.

Doordat de winter velen verzwakt heeft, hoor je overal niezen en hoesten en dreigt zelfs longontsteking. Daar kun je best preventief iets aan doen.

Het begint met niezen, nadien nasale klanken, een neusverkoudheid, dan lijkt het af te dalen naar de keel met pijnlijke keel bij het spreken, slikken en eten en daarna komt dan de hoest, eerst kuchen, dan irritatie bij de minste tochtje en tenslotte een echte verkoudheid. Pas na enkele dagen, soms meer dan een week kan de hoest wat productiever worden, maar het kan weken, soms meer dan een maand aanslepen. Geen of weinig koorts, maar wel vermoeid, gebrek aan eetlust en veerkracht.

Longontsteking

De mycoplasmabacterie kan echt een longontsteking veroorzaken bij personen van wie de immuniteit verzwakt is, ofwel door een onderliggende kwaal, ofwel gewoon door de leeftijd. Oudere mensen en kinderen kunnen daarom gemakkelijk slachtoffer worden. Het is niet omdat het covidvirus verzwakt is, of minder slachtoffers maakt, dat de mycoplasmabacterie minder gevaarlijk zou zijn. Een longontsteking blijft altijd een ernstige aandoening en als je geen geluk hebt kan het zelfs je leven kosten.

Daarom moet je niet te lichtzinnig doen over een snotvalling, een hoestje, een verkoudheid. Als je die niet verzorgt, kan het tot een bronchitis, of erger nog, tot een longontsteking komen en dat kan levensbedreigend zijn. Dat is natuurlijk extreem en doorgaans komt het niet zo ver, maar voorzichtigheid kan nooit kwaad. Dezelfde bacterie of variant kan trouwens ook een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Hoe begint het?

Doorgaans met een snotvalling, nadien met kuchen en daarna met niet-productief maar intens hoesten en hoestbuien.

Je kan besmet worden door rechtstreeks contact met besmette personen, door slijmen, snot, niezen, hoesten en druppelinfectie. Ga dus hoestende en niezende mensen uit de weg en als je zelf moet niezen of hoesten, doe het dan in een zakdoek en hou je elleboog voor de mond.

Een masker kan ten dele helpen, maar dan liefst een chirurgisch masker. Die vind je in apotheken. 

Gewoonlijk duurt de hoest en dus de besmetting een goeie week tot een tiental dagen, maar het kan ook tot meer dan aan maand aanslepen. Als er slijmen zijn of een productieve hoest, dan kleuren die groen tot groengeel. Je hebt doorgaans ook een branderig gevoel bij het plassen. 

Een bloedonderzoek kan ook zekerheid geven.

Als je moet hoesten en je voelt je niet goed en er is lichte koorts, ga dan naar je huisarts. Niet zelden wordt zo’n longontsteking verward met een hartinfarct, omdat dezelfde problemen kunnen optreden: kortademigheid, lichte koorts, pijn en voortdurend een niet te onderdrukken kuch.

Wat kun je ertegen doen?

Bij niet al te verzwakte personen gaat het probleem vanzelf over, maar het kan ook meer dan een maand aanslepen, of toch hospitalisatie noodzakelijk maken. In zeer ernstige gevallen zal men een antibiogram opmaken en een doelgericht antibioticum toedienen, desnoods intraveneus. Soms kan het probleem, dat ook wittelongsyndroom wordt genoemd, tot twee maanden aanslepen.

Een grote vermoeidheid is er het gevolg van en die kan tot meer dan een half jaar in de kleren hangen, bij wijze van spreken.

Voorkomen en versterken

Gelukkig bestaan er ook goede middelen om het lichaam te versterken en te helpen bij het herwinnen van zijn krachten en de ziekte het hoofd te bieden.

  • Niet roken.
  • Van zodra je kunt: dagelijks lichte oefeningen of een korte wandeling.
  • Voldoende slaap.
  • Voldoende vitamines en mineralen: vitamine C, A en E en magnesium.
  • Groenten, vruchten zijn nu wel aangewezen.
  • Vermijd geraffineerde suiker en zuivel, het bevordert de slijmvorming.
  • Vermijd stress en rust veel.
  • Denk aan probiotica, tijm als slijmverdunner en honing.

Een tip: Prosan Forte van Fytobell op basis van tijm en acaciahoning.

Je vindt Prosan Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3079-597.

Of je kunt Prosan Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je luchtwegen zullen dit op prijs stellen, de bacteriën niet!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer