nov 9, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Positief denken en lachen verbeteren je slaap

Veel mensen slapen slecht tegenwoordig. Dat is wel altijd zo wat het geval geweest, maar in deze periode met corona, onzekerheid, angst en vertwijfeling, onduidelijkheid en zowel sociale als economische problemen is dat meer dan ooit het geval. Slaappillen zijn niet meteen de grote oplossing en zeker geen blijvende oplossing omdat er gewenning ontstaat en er fundamenteel aan het probleem niets verandert. Daar is meer voor nodig dan wat scheikunde. Het begint in de geest en ontspanning is daar echt wel het toverwoord voor.

Een optimistische geest, iemand die vrolijk is en lacht, die zich kan onthechten van de problemen en die de essentie kan scheiden van de bijkomstigheden, heeft daar veel voordeel bij. Bedenk dat de huidige toestand niet blijft duren, hoezeer dit ook op het systeem van veel mensen begint te wegen.

Wie positief denkt en lachend door het leven gaat, is en blijft gezonder, want lachende, blije mensen zijn minder gauw ziek en hebben geen last van psychische problemen. Om stress af te bouwen: lachen, want door vrolijkheid worden endorfines vrijgemaakt in het lichaam waardoor men zich beter voelt.

Wie hartelijk kan lachen, zich kan ontspannen, slaapt ook beter. Omdat spanningen gemakkelijker worden afgebouwd, omdat je loskomt van problemen, omdat lachen eigenlijk de beste ontspanningskuur is, krijg je een cadeau van formaat: een gezonde en doorlopende slaap. Veel patiënten die in een depressieve fase zitten, hebben op vele manieren met slaapmoeilijkheden te kampen. Sommigen hebben het lastig om in te slapen, terwijl anderen vroegtijdig wakker worden of doorslaapmoeilijkheden hebben. Als je geregeld ’s nachts wakker wordt, is dat meteen een bewijs dat er wat hapert. Dan moet je spanningen afbouwen. Lachen is daarvoor een echte gezondheidskuur.

Bij patiënten die een vrolijke kijk op het leven en de dingen hebben, stelt men vast dat ze een rustig en normaal slaappatroon hebben. Ze slapen gemakkelijk in, slapen de hele nacht door zonder wakker worden en zullen pas tegen de ochtend weer gezond, fit en monter wakker worden. Lachen is eigenlijk het natuurlijkste, gezondste en goedkoopste slaapmiddel dat we kennen. Bovendien blijkt dat door lachen endorfines in het lichaam worden vrijgemaakt, of dat althans de productie ervan wordt verhoogd. Dat zijn lichaamseigen stoffen die in de hersenen ontstaan, die een pijnstillend effect hebben en het lichaam een gevoel van welbehagen geven.

Patiënten die lachen hebben daarom minder last van migraine en hoofdpijn, kiespijn en pijnlijke maandstonden. Bovendien blijken ze ook minder gevoelig te zijn voor reuma, want er is een beduidend minder aantal gevallen van spierpijn genoteerd bij de proefpersonen. En wat velen uiteindelijk bijzonder op prijs zullen stellen is dat door lachen ook de geslachtshormonen in hun productie worden gestimuleerd. Vandaar dat lachende blije mensen ook beter functioneren met hun partner. Ze hebben er ook meer zin in en ze worden eigenlijk betere minnaars.

Ook voor het hart is het veel beter om positief te denken, optimistisch te zijn en te lachen.

Lachen is een soort adrenaline-remmer. Daardoor zullen mensen met een nerveus hart, die last hebben van hartkloppingen, van problemen met de bloedsomloop, van angina pectoris of pijnen achter het borstbeen, veroorzaakt door een verkramping en dus vernauwing van de coronaire bloedvaten, veel baat hebben bij een vrolijke kijk op het leven. Lachen is zeer aan te bevelen. Hun kansen op een hartinfarct nemen beduidend af.

Ergernis en haat- of wrokgevoelens kunnen zich bij mensen die graag en veel lachen niet nestelen, zodat ze al minder gemakkelijk het slachtoffer zullen worden van beroerte of een hartaanval. Het hart zal bij mensen die graag en veel lachen ook langzamer gaan slaan. Op die manier wordt het gespaard en gaat het langer jong en gezond blijven. Voldoende redenen dus om dagelijks een flink potje te lachen. Er zijn niets dan voordelen aan verbonden. En als je geen reden hebt om te lachen, zoek er dan een. Op de duur wordt lachen een verslaving, maar dan eentje zonder nadelen en die ook geen cent kost. Je gezondheid zal er je dankbaar voor zijn. Zo zal je nachtrust perfect en herstellend zijn en zul je minder fysieke en emotionele problemen krijgen.

En wil je een hulpmiddeltje uit de natuur: Escholtzia kan je helpen, zonder verslaving en kans op gewenning.

Een tip: Escholcin van Fytobell en je slaapt weer als een baby.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3220-688.

Of je kan Escholcin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer