dec 12, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie stopt met roken vermindert kans op borstkanker met 60 percent

De impact van leefgewoonten op kanker is heel groot. Daar is ook een goede kant aan: we kunnen heel zeker aan preventie doen. Een van de conclusies van de bevolkingsvergelijkingen is, dat waar fyto-oestrogenen de plaats innemen van xeno-oestrogenen, het optreden van borstkanker fel vermindert. In Aziatische landen wordt veel meer soja gegeten dan bij ons. Soja staat er voor bekend veel fyto-oestrogeen te bevatten: iso-flavonen. Het omschakelen naar een meer plantaardige voeding krijgt daarom aanbeveling: Sojabonen, linzen, bonen en rode klavers voor de iso-flavonen en daarnaast volle granen, vruchten en zaden voor de lignanen.

Men is er van overtuigd dat als oestrogeen niet in de hand gehouden wordt, het borstkanker kan veroorzaken. Enorme hoeveelheden oestrogeen komen in ons milieu terecht: pesticiden en herbiciden, en Pcb’s hebben een oestrogeen effect. Ook detergenten hebben een oestrogeen effect en de aromaten worden er eveneens van verdacht. Ook weinig beweging en alcohol hebben een invloed op de oestrogenenbalans. Al deze xeno-oestrogenen die in onze leefwereld terecht komen, hebben een agressieve instelling tegenover het borstweefsel”. Maar er is nog meer: want roken kan borstkanker veroorzaken! Zeker!

Borstkanker neemt alsmaar meer toe. Dat is het gevolg van een foute levenswijze waarvan roken een heel belangrijke factor is. Wie stopt met roken heeft 60 percent minder kans om borstkanker te ontwikkelen.

Wat moeten we dan doen?

Natuurlijk kan je al heel wat doen, waar je beslist geen fout mee maakt en wat zeker de gezondheid ten goede zal komen:

  • Rook niet, want dat is het allerslechtste. Het heeft niet enkel te maken met longkanker en hart- en vaatziekten, maar ook met maag- en darmkanker, met blaaskanker, met prostaatkanker en borstkanker. Voldoende dus!
  • Eet vooral groenten en fruit en dit minstens 400 tot 800 gram per dag. Neem hiervan minstens vijf porties, maar liever vijf maaltijdjes per dag.
  • Eet weinig of liever geen vlees en schakel over op vis.
  • Let op de totale kwantiteit van vet en olie en zorg dat je liever olijfolie gebruikt dan dierlijk vet of zelfs poly onverzadigd vet dat snel omgevormd kan worden tot transvet… zeer gevaarlijk!
  • Kies voor zo vers mogelijk voedsel, geen pekel, geen bewaarmiddelen en… diepvriezen daarentegen is wel goed als bewaarmethode.
  • En wat de supplementen betreft, wees voorzichtig, want je weet nooit dat ze een pro-oxidant worden. Haal je bèta-carotenoïden dus liever uit wortelsap en verse worteltjes dan uit een pil. Hetzelfde met vitamines C en E. De natuur is slimmer dan wij!
  • Leef dus ook zo natuurlijk mogelijk, zorg ervoor dat het huis niet over geïsoleerd is, maar laat het huis geregeld verluchten om het radongas naar buiten te laten.
  • Beweeg een beetje, maar ook weer niet superveel, want dat is nog schadelijker… Wandelen is eigenlijk gezonder dan hard joggen.
  • Er is ook een verschrikkelijke overconsumptie van antibiotica. Beperk dat tot het strikt noodzakelijke en neem geen medicijnen als dat niet echt nodig is.

Tabak en borstkanker

Er wordt eigenlijk te weinig bij stilgestaan, maar borstkanker kan rechtstreeks te maken hebben met roken. Er is zelfs weinig onderscheid tussen passief roken en echt actief roken. Wie vaak in een lokaal vertoeft waar verschillende anderen roken, vergroot haar kansen op borstkanker enorm.

Volgens studies verzameld door het ANSR in Groot-Brittannië, zou tabaksrook voor ongeveer 60 percent mee oorzaak zijn van borstkanker. Daarvan wordt 40 percent veroorzaakt door actief roken en 20 percent door meeroken. De gifstoffen in tabaksrook vinden ook hun weg naar de vrouwelijke borst. Ze komen uiteindelijk via de borstvoeding ook bij de baby terecht.

Voor de vrouwelijke borst lijkt ook te knellende kleding niet gunstig. Soms ontstaat irritatie en verminderde bloedsomloop door te strakke beha’s, wat volgens bepaalde specialisten de bloedsomloop hindert en niet gunstig is met het oog op preventie van borstkanker. Tegenwoordig bestaan er comfortabele modellen die niet knellen en die ook modieus kunnen zijn.

Maar voeding en levenswijze hebben zeker een impact op het ontstaan van kanker. Tekort aan selenium in het voedsel bijvoorbeeld lijkt borstkanker in de hand te werken en een suppletie met selenium kan borstkanker helpen voorkomen. Maar vooral: weet, wat je eet: meer groenten en fruit, minder suiker of liever geen, mijd alcohol zelfs in kleine hoeveelheden is het schadelijk en rook absoluut niet. Op die manier heb je echt veel minder kans om borstkanker te krijgen.

En natuurlijk is het zeer moeilijk om te stoppen met roken.

Gelukkig kun je hulp van de natuur verwachten. Er is een goed plantaardig middel dat de rookhonger wegneemt doordat het op het centrale zenuwstelsel inwerkt, waar de rookhonger ontstaat: Xantipex mondspray van Fytobell (vroegere benaming Fumexit).

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Je kan Xantipex ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer