jul 29, 2023 | Gezondheid, Toerisme | 0 Reacties

Hoe reageer je alert bij reisproblemen?

Zomer-EHBO: deel 2

Je mag je nog zo goed voorbereiden en voorzichtig zijn, toch kan het toeval je parten spelen en je vakantie een beetje onaangenaam of vervelend maken als er een ongelukje gebeurt. Dat hoeft niet erg te zijn om toch te moeten ingrijpen of een arts te moeten raadplegen. Maar plezierig is het nooit.

De vakantie is normaal de mooiste tijd van het jaar, maar die mooie dagen kunnen ook verbrod worden door onvoorzichtigheid of toeval. Je kunt je dus maar beter voorbereiden en grondig informeren.

Voorzichtigheid is altijd geboden, maar je weet maar nooit. En daarom is het nuttig dat je van tevoren weet hoe je best kunt reageren en welke middelen je veiligheidshalve kunt meenemen om in geval van nood gepast in te zetten. We hebben al eerder een paar voorbeelden gegeven van wat er allemaal kon en kan gebeuren op vakantie en hier volgt nog een aantal praktische raadgevingen.

Wat te doen bij brandwonden?

Niet enkel kinderen spelen graag met vuur, ook volwassenen zijn daar dol op. Al zijn deze laatsten handiger in het camoufleren van hun fascinatie ervoor. Zij noemen het „barbecueën”, een bezigheid die elke zomer weer talloze slachtoffers maakt.

Veel ouders laten trouwens hun kinderen vaak al te gemakkelijk met vuur omgaan, ze betrekken hen soms bij gevaarlijke bezigheden. Niet te verwonderen dat sommige kinderen gaan experimenteren met lucifers en benzine en ware catastrofes aanrichten. Sommige kinderen zijn daardoor tijdens hun vakantie voor de rest van hun leven verminkt geraakt, of hebben have en goed van hun ouders vernietigd gewoon door onvoorzichtige spelletjes.

Een brand is niet moeilijk om te veroorzaken. Maar erger dan dat is het persoonlijk leed. Vaak wordt op brandwonden trouwens compleet verkeerd gereageerd. Velen denken nog dat meteen de lucht van de huid moet worden afgesloten door olie of zalf op de brandwonde te doen. Totaal verkeerd!

Wie zich verbrandt, moet de brandwonde zo snel mogelijk gedurende minstens tien minuten onder koud, stromend water houden. Daarna komt het er op aan de wonde infectievrij te houden. Dat gebeurt best door ze met een steriel verband af te dekken.

Belangrijk: -Je mag deze kwetsuur nooit of nimmer behandelen door er boter, olie, melk of zalf op te smeren!!!

  • In geen enkel geval mag men eventuele brandblaren doorprikken of opensteken!!!
  • Indien de verbranding ernstiger blijkt te zijn dan op het eerste gezicht aangenomen, moet zo snel mogelijk een dokter worden geraadpleegd.

Breuken

Bij botbreuken zijn er twee mogelijkheden: ofwel is er sprake van een „gesloten fractuur” (=geen huidwonde op de plaats van de breuk); ofwel van een „open fractuur” (=open wonde op de plek van de breuk). Als er een wonde aanwezig is, moet die altijd eerst worden verzorgd.

Bij een pols- of armbreuk moet het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd worden voor verzorging. Dat is niet het geval bij een breuk van boven- of onderbeen. De gewonde moet ter plekke blijven liggen terwijl dokter en ambulance worden ontboden.

Drinken bij diarree

Andere landen, andere zeden maar eveneens andere voedingsgewoonten. Dat heeft menig toerist reeds tot zijn schade en schande ondervonden. Wie tijdens zijn vakantie de beruchte „tourista” of „wraak van Montezuma” heeft opgelopen, moet zich geen zorgen maken als dat ongemak niet langer dan een etmaal duurt. Bij aanhoudende buikloop moet veel water of een lichte bouillon worden gedronken.

Indien de diarree gepaard gaat met koorts, braakneigingen en een gevoel van duizeligheid of flauwte, kan er sprake zijn van voedselvergiftiging. Een doktersvisite is in dit geval onvermijdelijk.

En het is altijd nuttig een goed probioticum mee te nemen op reis of vakantie. Doorgaans zal dat volstaan om het acute leed te milderen of te verhelpen. Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Drinken tegen de warmte

Veel mensen kiezen een reis naar het zuiden, naar zonnige en warme oorden. Dan zijn ze er zeker van toch een hete zomer te hebben gehad. Uiteraard heeft dat voordelen, zoals een ontspannen reis, elke dag mooi en droog weer, de kinderen die buiten kunnen ravotten, maar er zijn ook nadelen aan verbonden, zoals risico op verbranding door de zon en ook kans op uitdroging. En natuurlijk ook de bacteriën die in een zonnig en warm klimaat meer vrij spel krijgen waardoor de kans op voedselvergiftiging toeneemt. Maar daar hebben we het al eerder over gehad en probiotica kunnen veel ellende voorkomen, terwijl voorzichtigheid de allerbeste preventie is.

Maar nog belangrijker in een warm klimaat is om voldoende te drinken. Haast niemand houdt daar rekening mee. Om te beginnen kost drinken geld, want terrasjes zijn niet gratis en bovendien kun je in exotische bestemmingen de kwaliteit van het “drinkwater” uit de kraan niet altijd vertrouwen, zelfs niet op hotel. Soms is het zelfs een risico om de tanden te poetsen met water uit de kraan.

Wat doe je dan? Neem een drinkwaterfilter mee, filter het water of koop in de supermarkt flessen mineraalwater, want het is echt belangrijk dat je voldoende drinkt.

In normale omstandigheden moet je tussen anderhalve en twee liter water per dag drinken, maar in een heet klimaat is dat veel meer en zeker als je fysieke inspanningen levert zoals lopen, fietsen, zelfs wandelen.

Ook de kinderen moeten er attent op gemaakt worden dat ze voldoende drinken.

Oudere mensen moeten dat sowieso doen. Denk aan het voorval met koning Albert die in het ziekenhuis moest worden opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Loop dat risico niet op vakantie, het kan je reis heel snel verbrodden, maar drinken elke dag voldoende.

Reis- en zeeziekte voorkomen

Je kan lucht-, zee- of wagenziek worden. Van deze kwaal krijg je last als het evenwichtsorgaan in je binnenoor te erg geprikkeld wordt. Vermijd tijdens het reizen zoveel mogelijk alle ongemakken (braakneigingen!) en dat kun je best op volgende manier:

-door vriendelijk voor je maag te zijn: reis niet met een lege maag, eet geen te zware spijzen, drink geen alcohol;

-door in het meest stabiele deel van het voertuig plaats te nemen: in een vliegtuig is dat bovenop de vleugels, in een bus is dat halfweg tussen twee op elkaar volgend stel wielen, op een schip is dat midscheeps of op het achterdek, in de wagen is dat achter het stuur of anders doe je er goed aan zoveel mogelijk recht voor je uit te kijken.

Reisziekte of zeeziekte heeft een emotioneel kantje. Het is voldoende eraan te denken “ik ga zeeziek worden”, waardoor het probleem ook gemakkelijker voorkomt.

Wat is reis- of zeeziekte? Het is een discordantie tussen een visuele waarneming en een prikkel in het evenwichtscentrum van het binnenoor. Je kunt dus ook zeeziek worden in een stilstaande autobus, als die bijvoorbeeld op de kade naast een bewegend schip staat.

Het omgekeerde is ook waar natuurlijk. Wat kun je eraan doen? Door de horizon te bekijken, zelf het roer te nemen aan boord van een pleziervaartuig, niet naar beneden te gaan en in de auto geen kaart te lezen, want dan doet zich hetzelfde fenomeen voor: je wegenkaart is onbeweeglijk, terwijl het evenwichtscentrum in het binnenoor beweging van de auto waarneemt.

Het is ook niet goed een zware maaltijd te nuttigen net voor het vertrek. Je maag gaat dan gemakkelijker opspelen.

Er bestaan ook pillen tegen reisziekte. Maar opgepast, het kan je aandacht dempen en dan is het niet goed aan het stuur van de auto te plaats te nemen. Nu, wie aan het stuur zit en zelf de auto bestuurt, zal geen reis- of wagenziekte krijgen.

Op gember kauwen, is een goed natuurlijk alternatief, maar wel doeltreffend!

Win terzake het advies van de apotheker in.

Wordt voortgezet.

En de tip bij reizigersdiarree: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je reisplezier kan er in elk geval veiliger door gesteld worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer