jun 11, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kun je dure druiven langer vers houden?

Hoewel de coronapandemie ons weer een beetje meer realiteitszin heeft bijgebracht, is het toch aartsmoeilijk om de oude gewoonten af te leren, laat staan af te zweren. We bekommeren ons nog veel te weinig om de voetafdruk die we nalaten op de planeet. We zijn met zoveel mensen en op zich is dat geen probleem, want er is voedsel genoeg, maar als we allemaal onze voeten vegen aan onze voetafdruk zal het beroerd blijven gaan met de schoonheid van de wereld en de draagkracht van de planeet om iedereen op tijd volwaardig voedsel en gezonde lucht te verschaffen.

Niet dat we ons af en toe niet wat luxe mogen veroorloven, maar de natuur verschaft vooral wat nodig is en wat we nodig hebben, niet wat waar we helemaal geen behoefte aan hebben, want hier of daar betalen anderen daarvoor toch de rekening.

Druiven zijn duur momenteel. Dat is begrijpelijk, want ze moeten van de andere kant van de wereld komen, omdat die van ons nog niet rijp zijn. Zonde als die dure duiven hun versheid verliezen. Daar kun je met een simpel trucje toch wat aan doen!

Waarom richten we ons leven niet opnieuw in volgens de seizoenen? Zomerfruit in de zomer, wintergroenten in de winter en tussendoor alle voedsel dat kan bewaard worden: granen, aardappelen, rijst, en vis kan je altijd uit het water halen.

Maar we zijn allemaal dezelfde: we willen druiven in de winter eten en radijsjes in de zomer op ons bord krijgen. Dat kan, maar daar moet je wel de prijs voor betalen: in het verkeerde seizoen wordt alles peperduur.

Nu zijn er natuurlijk ook heerlijke druifjes te koop, maar je moet er wel diep voor in de geldbeugel tasten. Dubbel jammer is wel als die peperdure druifjes zo snel flets worden en hun versheid verliezen. Hier bij ons zijn ze nog lang niet rijp en dus moeten ze van de andere kant van de wereld aangevoerd worden. Dat geeft niet enkel een voetafdruk op de planeet, maar het heeft ook zijn prijs: het dure transport moet duur betaald worden en dat zal in de toekomst nog meer gebeuren.

Maar je wil nu al druiven eten? Dan kan dat wel. Jammer is dat ze zo snel flets worden en hun versheid verliezen. Dat op zich is geen probleem, want daar kan je voortaan wat aan doen. Je moet het uiteinde van de druifjestak dicht schroeien met warm kaarsvet. Doop daartoe het uiteinde van die druiventak in het gesmolten vet van een brandende kaars. Op die manier zal de tak minder lucht happen, zijn sappen niet verliezen en dus zullen de druiven heel lang vers blijven, tot lof en eer van je portemonnee. En een nog beter idee: wacht tot de zomer en de nazomer, dan zijn de druiven van bij ons rijp, lekker vers en je helpt er de lokale telers mee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer