mrt 16, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo kan je weer gemakkelijk slapen

Veel mensen hebben slapeloze nachten. Dat zal op dit moment wel meer het geval zijn, vooral wie een zelfstandige zaak heeft en te lijden heeft onder de sluiting vanwege het Coronavirus. Maar een dergelijke reactie van lichaam en geest is begrijpelijk en normaal, dus, eigenlijk hoef je niet wakker te liggen van het wakker liggen… bij wijze van spreken.

Maar er zijn veel mensen, zelfs jongeren die de slaap niet kunnen vatten, urenlang woelen, piekeren, en pas onder de morgen in slaap geraken. Er moet opgezocht worden wat de precieze oorzaak zou kunnen zijn: problemen met de gezondheid, of in de relationele sfeer, het gezin, financieel, zorgen met de kinderen, op het werk, de collega’s, afbetalingen, of gewoon… zonder reden.

Goed slapen is een zegen. Jammer genoeg maken te veel mensen te snel gebruik van verslavende slaappillen, terwijl je eigenlijk ook door de natuur kan geholpen worden zonder risico.

Natuurlijk moet de oorzaak worden aangepakt, maar je kan zelf ook veel doen om gemakkelijker te kunnen slapen en monter en fris weer op te staan.

Om te beginnen:

  • Maak je niet te veel zorgen, je kan de wereld toch niet omgekeerd doen draaien en op sommige feiten en gebeurtenissen heb je helemaal geen invloed. Leer dus relativeren.
  • Spreek moeilijkheden uit vooraleer ze grote of groteske vormen aannemen. De “vlucht” vooruit is de beste tactiek, zowel in het gezin als op het werk of de buurt.
  • Beweeg voldoende, want gebrek aan beweging is voor velen een oorzaak van slapeloosheid. Het activeert de bloedsomloop, en het maakt “gezond moe”.
  • Eet niet te laat ’s avonds. Zeven uur ’s avonds zou het laatste avondmaal moeten genuttigd worden, zodat je na 20 uur niet meer eet.
  • Vermijd cafeïne houdende dranken vanaf ’s namiddags als je er gevoelig voor bent.
  • Rook niet en gebruik geen alcohol. Door een glaasje zal je wel rapper inslapen, maar de slaap is minder herstellend.
  • Kijk een uur voor bedtijd geen tv, laptop, smartphone of computer. Het blauwe licht belet de aanmaak van melatonine waardoor je minder goed kan slapen.
  • Zorg voor een aangename omgeving in de slaapkamer: weinig licht, aangename kleuren, lekkere geuren.

Want het is bekend dat lekkere geuren kunnen helpen om gemakkelijker te slapen. Dan hoef je niet meteen schaapjes te tellen of sterke slaapmiddelen te nemen, want vooral dat laatste kan op korte tijd tot verslaving leiden.

Bovendien bestaan er eenvoudige trucjes uit de natuur om gemakkelijker te kunnen inslapen. Zo zijn bepaalde etherische oliën slaapverwekkend. Daartoe behoren o.a. rozenolie en oranjebloesemolie. Je kan toch geen uur met zo’n flesje onder de neus hangen tot je inslaapt… Ook niet nodig, want er is een heel simpel trucje. Doe wat rozenolie en wat oranjebloesemolie op een propje watten en leg dit op het hoofdkussen. Je zal de tijd niet hebben om de schaapjes te tellen, want tegen dat je begonnen bent, slaap je als een roos. Ook Passiflora en Escholtzia vergemakkelijken het slapen.

Een tip: Escholcin van Fytobell en je slaapt weer als een roos.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer