jul 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat kan je doen aan te lage bloeddruk?

Zoals we hebben gezien, kan je beter een te lage dan een te hoge bloeddruk hebben. Doorgaans is het ongevaarlijk en vooral vrouwen en kinderen hebben er al eens last van. Maar het kan wel wegen om je leefcomfort, want er gaan ook wel een aantal ongemakken mee gepaard.

Dikwijls is een te lage bloeddruk te herleiden tot problemen die o.m. het gevolg zijn van onaangepaste voeding. Patiënten die er last van hebben, moeten regelmatig gerst en tarwekiemen gebruiken. De vitamine E in tarwekiemen zal er bovendien voor zorgen dat de celstofwisseling verbetert, de bloedsomloop verbetert, de hartfunctie krachtiger is en dat onrechtstreeks de bloeddruk genormaliseerd wordt.

Daarnaast moet de patiënt voor de twee belangrijkste maaltijden van de dag, laat ons zeggen ’s middags en ’s avonds, een glas versgeperst wortelsap drinken. Je krijgt er een mooi kleurtje van, bent beter bestand tegen zonnebrand, de huid wordt gaver en mooier, de ogen helderder en bovendien word je er helemaal beter van, want via de vitamine A in wortelsap ben je ook beter beschermd tegen infectieziekten en zelfs tegen kanker.

Ontspanning is erg belangrijk voor wie verlost wil worden van te lage bloeddruk. Te lage bloeddruk is minder gevaarlijk dan te hoge, maar het kan toch aardig het comfort van het leven negatief beïnvloeden.

Heb je niet de mogelijkheid om zelf wortelsap vers te persen, dan kan je ook ingedikt wortelsap uit de biowinkel gebruiken. Hysop kan je gebruiken als thee. Het heeft de plezierige eigenschap dat het bloeddruk verhogend werkt. Ook zoethout is licht bloeddruk verhogend. Dat betekent dat personen met een te hoge bloeddruk er beter geen gebruik kunnen van maken.

IJzertekort en bloedarmoede

Bij ijzertekort treedt bloedarmoede op en als gevolg daarvan kan nogal eens lage bloeddruk optreden. Ook bij periodes van grote vermoeidheid, gebrek aan slaap en gemis aan ontspanning. Bij behandeling met neuroleptica kan orthostatische hypotensie oftewel lage bloeddruk ontstaan. Over het algemeen is de kwaal onschuldig en treedt ze nogal eens op tijdens de puberteit en adolescentie. Vaak zijn in die periode de huidvaten ook erg labiel, hetgeen tot uiting komt door snel blozen.

Als men duizelig wordt, kan de oplossing er in bestaan gewoon te gaan liggen en de benen iets te heffen, door ze bijvoorbeeld op een stoel te leggen. Daardoor wordt de bloedcirculatie in de hersenen verbeterd en verdwijnt de duizeligheid. Als er bloedarmoede is door gebrek aan ijzer bevat het bloed te weinig rode bloedkleurstof, dat is het hemoglobine dat de zuurstof vervoert. Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit dat is opgeslagen in de rode bloedlichaampjes. In de longen hecht de zuurstof zich aan de hemoglobine, wordt doorheen het lichaam getransporteerd en als het nodig is ook aan de lichaamscellen afgegeven.

Als er te weinig hemoglobine is, lijdt het lichaam ook onder een gebrek aan zuurstof. Deze situatie zoals we ze hier beschreven, maakt ongeveer 90 percent uit van alle gevallen van bloedarmoede. De oorzaak kan natuurlijk ook gelegen zijn in een abnormaal bloedverlies, zoals dat bij ongevallen nogal eens voorkomt. Het lichaam vult het tekort meteen aan door het weefselvocht weer in de bloedvaten te brengen, maar er is wel een tekort aan hemoglobine.

Ook bij bloedende aambeien en heftige menstruatie kan er tijdelijk een grote hoeveelheid bloed verloren gaan en dus een bloedarmoede veroorzaken. Zwangerschap en borstvoeding gaan nogal met wat energie van de moeder lopen en het groeiende kind maakt gebruik van het aanwezige ijzer. Een zwangere vrouw heeft drie- tot viermaal de hoeveelheid ijzer nodig van een normale vrouw die niet in verwachting is. Kinderen die snel groeien hebben ook nogal eens last van bloedarmoede. De symptomen zijn gekend: abnormale vermoeidheid, koude handen en voeten, bleke gelaatskleur, duizeligheid, kortademigheid, oorsuizingen, hartkloppingen zelfs na een geringe inspanning.

Eenvoudige oplossingen

De oplossing is inderdaad eenvoudig. Je moet zorgen voor een goede ademhalingstechniek, zodat de uitwisseling van zuurstof en koolzuur verbetert.

Zorg tegelijk voor een voeding die rijk is aan ijzer; dat betekent meer vruchten en verse rauwe groenten. Een glaasje rode wijn brengt de bloeddruk eveneens naar omhoog.

Rozemarijn en bonenkruid hebben een bloeddruk verhogende werking en kunnen dus in allerlei schotels worden gebruikt. Kersen hebben een prima werking via de vitamine B1, omdat een hormonale invloed bij lage bloeddruk meestal niet te ontkennen valt. Neem tijdens de maaltijd ook vitamine C, of eet meer verse vruchten, want vitamine C bevordert de absorptie van ijzer. Vermijd het gebruik van koffie en zwarte Engelse thee, het zijn ijzerrovers, ze bemoeilijken de absorptie van ijzer. Drink rode bietensap en thee van hysop want het veroorzaakt via het sympathische zenuwstelsel een verhoging van de bloeddruk.

Een droge borstelmassage heeft ook meestal een gunstige invloed op lage bloeddruk.

Kortom je kan zeggen dat de problemen zeker verbeteren als je flink en gezond gaat eten, aan sport doet maar competitiesporten vermijdt.

Ga geregeld in de vrije natuur stappen en let op om je niet te veel te vermoeien. Op tijd naar bed en zorgen voor geregelde ontspanning! Als er helemaal geen klachten zijn, dan hoeft men ook geen behandeling te volgen. Laat geregeld uw bloeddruk bij de arts controleren, zodat u tijdig met een gepaste therapie kan beginnen.

Bij lage bloeddruk is de levensverwachting gewoonlijk groter dan bij te hoge bloeddruk. Maak je dus geen zorgen. Als de bloeddruk evenwel blijft verlagen, moet een controle bij de arts wel uitsluitsel brengen over het feit of er geen ernstige inwendige bloedingen aanwezig zijn. In dat geval moet de oorzaak zo snel mogelijk worden opgespoord en er moet meteen iets aan worden gedaan.

Op tijd ontspannen

Het is natuurlijk bekend dat stress een nadelige invloed heeft op de bloeddruk. Meestal reageert de bloedsomloop daarop met een drukverhoging, waardoor de vaatwanden in het gedrang komen en ook de hartspier uiteindelijk gevaar loopt. Ontspanning is daarvoor dan ook van bijzonder groot nut. Op die wijze kan stress onze gezondheid niet raken. Maar ontspanning is ook nodig bij te lage bloeddruk. Door een betere werking van de spieren, waardoor een goede invloed op het pomprendement van het hart ontstaat, door een betere zuurstofinname en een betere beluchting van de lichaamscellen, zal er ook minder duizeligheid optreden. Als daarbij een gezonde voeding met meer groenten en fruit, en zilvervliesrijst op het menu komt is er veel minder kans dat je nadeel ondervindt van een te lage bloeddruk.

Ontspanning is sowieso altijd nuttig en vooral als ze in de gezonde open natuur wordt genoten, waarbij lichte en verstandige beweging een goede methode is om zich te ontspannen. Wees wel voorzichtig als je op reis wil gaan naar het hooggebergte. Precies vanwege de ontoereikende zuurstofvoorziening, kan het gebeuren dat vanwege de ijle lucht en de ontoereikende rode bloedlichaampjes en het onvoldoende rendement met te weinig zuurstof, de patiënt zich maar mottig voelt. Een geleidelijke aanpassing is dan ook hier nodig. Een goede mentale hygiëne is ook de beste schoot waarin een goede gezondheid kan groeien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer