nov 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je hart- en vaatziekten voorkomen?

Twee jaar geleden, toen corona nog niet aan de orde was, waren de mensen bang van andere dingen dan van een virus. Terecht trouwens, want het is nog altijd killer nummer één: hartinfarct en beroerte. In families waar ischemische hartklachten meer regel dan uitzondering waren, was die vrees terecht. Hartinfarct erf je niet, maar wel de gevoeligheid, de voorbeschiktheid en vooral de levensstijl die je meekrijgt van je ouders en die doorgaans in de hele familie dezelfde is: lekker eten en drinken, genieten van het leven zoals dat heet en vooral van die geneugten uitgebreid profiteren zonder zich te bekommeren om de wetten van de natuur die niet altijd meteen opvallen, maar toch onverbiddelijk zijn.

De toon is meteen gezet: de levensstijl, is een van de belangrijkste referenties om je toekomstige gezondheid of vroegtijdige problemen te voorspellen. Dat is geen koffiedik kijken, geen waarzeggerij, dit is wetenschap.

Het hart en de bloedvaten zijn organen in het lichaam waarvan men het meest kent en oorzaken en gevolgen duidelijk kan meten en dus weten. Zo is het duidelijk dat ischemische klachten een vroege voorbode kunnen zijn van een hartziekte die zich later kan ontwikkelen tot een hartinfarct of trombose. Vaatvernauwing is trouwens de te duchten oorzaak. Daar zijn uiteraard meerdere oorzaken voor te noemen zoals roken, junkfood, alcohol, te weinig slaap, hoge bloeddruk, stress, te weinig bewegen, maar ook te veel bewegen, want regelmatig komen jonge sportlui die intensief sport beoefenen in het nieuws vanwege een plots hartfalen. Vooral jonge voetballers zijn er een teken van. Maar wat kan je nu doen om een hartziekte of trombose te voorkomen, zelfs als er een familiale voorgeschiedenis is.

Hart- en vaatziekten kun je beslist voorkomen door gezond te leven, te eten en te denken.

Bloeddruk

Een juiste motivering is al de helft van het succes. Want als je vader en moeder of broers of zussen wel degelijke het slachtoffer werden van een hartprobleem, wil dit niet zeggen dat jij de volgende aan de beurt bent, maar… het kan. Dus de wil om gezond te blijven is de beste garantie, maar ook een noodzakelijke voorwaarde om dat doel te bereiken. Waar moet je dan naar streven?

Eén op de vier mensen zal vroeg of laat een probleem krijgen met het hart en de bloedvaten, waarvan er één op de drie mannen, en één op de vijf vrouwen zijn. Dat is een hoog getal, want elk jaar sterven er miljoenen mensen ter wereld aan een hartziekte die ze hadden kunnen voorkomen.

Je bloeddruk onder controle houden is een belangrijke maatregel.

In principe is het ideale cijfer 120/80. Als de controle bij de arts gebeurt en er witte-kiel-stress was, zal de bloeddruk automatisch licht verhoogd zijn en daarom houdt men het bij minder dan 140 tegenover 90. Er zijn handige en goedkope toestellen waarmee je een thuismeting kan toepassen. In dat geval, als je in rust bent zouden de waarden niet hoger dan 135/90 mogen zijn. Is de waarde hoger, dan moet je uitkijken en laten nagaan wat er hapert. Met de jaren verharden de bloedvaten onvermijdelijk en dus kan in de loop der jaren de bloeddruk automatisch gaan stijgen. Artsen geven daarvoor middelen die de bloedruk automatisch verlagen, maar daar worden kanttekeningen bij geplaatst. Je moet er voor opletten dat de cellen en vooral de hersenen toch voldoende “gevoed” worden, anders bestaat het risico dat langzaam dementie of Alzheimer wordt ontwikkeld.

 Bloedvaten vernauwen of verharden doorgaans als gevolg van de levenswijze: te weinig bewegen, stress, roken en vooral ongezonde voeding waarin transvetten, geraffineerde suikers, en tekort aan essentiële vitamines het belangrijkste zijn om te vermelden.

Het belang van collageen

Om soepele, gezonde en “jonge” bloedvaten te behouden is collageen van belang. Daarvan bestaan er verschillende types. Ze bepalen de gezondheid en de sterkte van de spieren, de vaatwanden en ook van de hartspier. Voor een goede collageenvorming (dat zijn eiwitten) is voldoende vitamine C nodig en ondanks de raad van de overheid en de referentiewaarden die ze aangeven, zelfs van hartspecialisten, zijn die eigenlijk veel te laag. Nobelprijswinnaar Linus Pauling bepaalde dat op minimum 3 gram per dag, terwijl de overheid het over 75 milligram heeft. Dat is net voldoende om geen scheurbuik te krijgen, maar bij die beperkte hoeveelheid kan je zelfs gemakkelijk bloedend tandvlees ontwikkelen en dat is een indicatie dat je te weinig vitamine C inneemt. De meeste dieren (behalve een vijftal) zijn in staat hun eigen vitamine C te fabriceren. Honden doen dat zelfs met 15 GRAM per dag, geen milligram, maar gram. We zijn wel geen honden, maar de natuur duidt daarmee toch op het enorme belang van vitamine C.

De Duits-Amerikaanse cardioloog Dr. Rath toonde aan dat hij door hoge doses vitamine C bij patiënten de gescleroseerde en vernauwde bloedvaten weer gezond kon maken en de plaques kon doen verdwijnen. Die vernauwingen zijn trouwens oorzaak van hoge bloeddruk en ook van infarct en beroerte.

Het begint dus eigenlijk op je bord: meer groenten, meer vruchten, en eventueel aanvullen met een goed voedingssupplement, want vitamine C is van het hoogste belang voor de collageenvorming en dus gezonde bloedvaten.

Wat met cholesterol?

Lange tijd werd gedacht dat cholesterol een causale factor was. Dus moest je de cholesterol stelselmatig naar beneden halen om de bloedvaten niet in gevaar te brengen. Daarom werd voeding dat cholesterol bevatte zoals eieren, gebannen. Intussen weet men dat de voeding met cholesterol weinig met de verhoging van de cholesterolwaarden te maken heeft. Eieren eten mag dus weer. De lever is trouwens de belangrijkste “leverancier” van cholesterol, wat tegelijk wijst op het belang ervan.

Te lage cholesterolwaarden zijn bovendien niet gunstig, omdat hormonen en het brein cholesterol nodig hebben. Als de cholesterolwaarden veel te hoog zijn en de HDL (de goede) te laag, wijst dit op een veiligheidsreactie van het organisme, om mini-ontstekingen in de bloedvaten te neutraliseren. De cholesterol gaat beletten dat de bloedvaten klappen. Ze kunnen wel verstopt geraken als er echt te veel is. Daar kan gegiste rode rijst als een natuurlijk preparaat te hulp snellen.

Ook beweging, of lichamelijke activiteit, eventueel sport, is van belang om de bloedvaten open te houden. Roken, alcohol en geraffineerde suikers veroorzaken mini-ontstekingen en vernauwingen van de bloedvaten, wat moet vermeden worden. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol zijn schadelijk. Er werd naar de polyfenolen, terpenen, resveratrol verwezen als antioxidanten, maar die zijn afkomstig van de vruchten waaruit de alcohol gemaakt werd. Eet dus liever fruit dan de alcohol te gebruiken. Ook kleine hoeveelheden zijn al schadelijk omdat bij elke slok neuronen vernietigd worden. Alcohol voert je langzaam maar zeker naar atherosclerose, een belangrijke risicofactor van hartinfarct en beroerte.

Dat roken schadelijk is, zal niemand nog kunnen betwisten. Het verhoogt de bloeddruk, het hartritme versnelt en toxische stoffen in de tabaksrook beschadigen de vaatwanden. Omdat je rook inademt, is er meer CO in het bloed en dus minder zuurstof, naast allerlei schadelijke en zelfs kankerverwekkende substanties. Wie rookt heeft een veel groter risico op hartinfarct.

Vermijd stress

We leven in een stressvolle tijd: verwarring, onduidelijkheid, tweespalt, verwijten, onzekerheid op alle gebied: politiek, economisch, financieel, het klimaat, gezondheid. De toekomst is voor velen onduidelijk en vooral jongeren hebben er ook problemen mee. Dat veroorzaakt stress. Daardoor ontstaan weer meer risicofactoren zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid, negatieve gedachten, angsten, die dan nog aangepord worden door berichtgeving van de media die moeten leven van negatief nieuws. Niet prettig. Daarom is het belangrijk het stressniveau te verlagen door oefeningen, beweging, goede lectuur, omgang met positief ingestelde mensen. Sport, ontspanning, rustige muziek, leuke lectuur, positieve berichten zullen de haast uit je gedachten wegnemen en je denkritme tot natuurlijke proporties herleiden en dat is goed voor hart en bloedvaten.

Fruit en groenten

Tenslotte is het van groot belang om voldoende fruit en groenten te eten. Omwille van de vitamines, mineralen, antioxidanten, collageen, maar ook omwille van de vezels, want de darmflora worden op die manier op een gezonde manier opgebouwd en dat is nodig voor een goede weerstand, maar ook voor een gezonde bloedsomloop en een sterk hart. Snoep dus liever een appel, in de laats van chips of gebak, want appelen bevatten pectine en dat is weer goed voor de bloedvaten. Bovendien bevat fruit geen transvet, wat in gebak wel zit en dat zeker je hart en bloedvaten bedreigt.

En als je daar rekening mee houdt, zal ook je gewicht binnen gezonde waarden blijven, want buikvet is gerelateerd aan hartziekten.

Gelukkig kan je ook goede hulp verwachten van de natuur: gegiste rode rijst om de cholesterolwaarden in balans te houden en Crataecin om de hartspier te versterken.

En vitamine Ester C (de minst verzurende en best opneembare vorm).

Een paar tips:

Cholefort van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Crataecin van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Ester-C met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Je kan zowel Cholefort als Crataecin en Ester -C online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer