sep 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Echinacea: De “special force” van je immuniteit

Volgens sommige regulier denkende “specialisten” die er hun brood mee verdienen kun je de weerstand onmogelijk een boost geven. Als je hen mag geloven kunnen we enkel met de armen gekruist afwachten tot ons organisme een signaal geeft dat het vanzelf in staat is een besmetting het hoofd te bieden of niet.

Dat is uiteraard regelrecht in tegenspraak met modern onderzoek: je kan wel degelijk invloed hebben op je immuunsysteem zodat je heel wat ziekten preventief kan uitschakelen. Een gezonde levensstijl is niet voor niets van groot belang.

En… de natuur is zo intelligent dat die ons een groot aantal middelen ter beschikking stelt om onze gezondheid te vrijwaren of te verbeteren. Je moet gewoon observeren hoe nog natuurlijk levende volkeren ermee omgaan.

Dat was bijvoorbeeld het geval met de indianenstammen in Amerika die voor hun persoonlijke verzorging, zoals de eeuwen tevoren, aangewezen waren op de helende en preventieve kracht in de natuur. Ze kenden planten als geen ander.

Echinacea is niet enkel een mooie plant, het is bovendien een krachtige versterker van het immuunsysteem.

Echinacea en de indianen

Ruim honderd jaar geleden bemerkte een Amerikaanse arts in het „wilde” verre westen hoe de Indianen met het sap van de Echinacea of Rode Zonnehoed, wonden genazen en koorts behandelden. De bekende Zwitserse natuurarts Alfred Vogel stelde na de oorlog hetzelfde vast en baseerde daarop zijn bekende theorie. Intussen heeft wetenschappelijk onderzoek aan het licht gebracht dat de macrofagen in de witte bloedcellen actiever worden door Echinacea en op die wijze de afweer stimuleren, het lichaam helpen bij de zelfverdediging. Het is een van de weinige veilige middelen die de natuurlijke afweerkrachten van het lichaam stimuleren.

Intussen is Echinacea in België het meest verkochte kruid! Niet zonder reden want Echinacea verhoogt de weerstand tegen ziekten en stimuleert het afweersysteem tegen virale en bacteriële infecties, zowel preventief als curatief. Echinacea kan zowel samen met allopathie als homeopathie worden gebruikt, ter activering van de natuurlijke afweermechanismen, bij ontstekingsprocessen.

Allerlei toepassingen en vormen van Echinacea zijn gekend: thee, tinctuur, siroop en tabletten.

Het principe is dat, zoals de Indianen dat deden, de gehele plant moest worden gebruikt voor een tinctuur en wel in dezelfde verhouding als de plant zelf, n.l. de gehele bloeiende plant, van wortel, tot blad en stengel en uiteraard ook de bloem.

De actieve bestanddelen zijn Echinacoside (glycoside), etherische olie, inuline.

Ideale wondgenezer en immuun stimulator

De Echinacea purpurea of Rode Zonnehoed komt uit Noord-Amerika, waar de plant bij de Indianen aangewend werd voor de ontsmetting en genezing van wonden. De naam komt van de bloem van de plant, die er inderdaad uitziet als een zonnehoed. Ze wordt ook als sierplant geteeld. Men ziet ze van langsom meer in tuinen, ook bij ons in Nederland en België. Het is een gemakkelijke plant en als ze bloeit kun je er gemakkelijk zelf een bruikbare en nuttige tinctuur van maken.

Hoe ga je hiervoor tewerk?

Neem 5 bloemen en bladeren plus de wortel, snij ze door, leg ze in een bokaal met 1 koffielepel honing en 1/2 liter alcohol van 60 graden, 3 weken laten rusten, dan zeven en je hebt een tinctuur van Echinacea.

Vooral in de herfst of gedurende de winter regelmatig enkele druppeltjes in wat water mengen en goed inspeekselen en doorslikken. Nu met de coronadreiging is het een ideale tinctuur om je immuniteit te versterken, doordat ze de macrofagen actiever maakt.

Wondermiddel?

Echinacea is al lang bekend als een stof die de weerstand versterkt en het lichaam minder gevoelig maakt voor infecties. De tinctuur wordt vooral gebruikt om neus-, oor- en keelaandoeningen te voorkomen, maar er zijn nog andere kwalen die Echinacea kan bestrijden, zoals aften, sinusitis, blaasontsteking, bronchitis, fijt, tandvleesontsteking enz… Je kunt bijvoorbeeld vijfmaal per dag 20 druppels tinctuur in wat water innemen. De tinctuur kan ook toegevoegd worden aan een basiszalf bijvoorbeeld van goudsbloem.

Die kun je tegen puistjes, en zelfs gordelroos aanbrengen voor het slapengaan.

Ook bij keelpijn: vijfmaal per dag de tinctuur in de keel laten druppelen.

Ter preventie van corona, griep, verkoudheid, ontstekingen: tweemaal per dag 20 druppels en dit toepassen vanaf de herfst tot de late lente, elke dag. Het is goed van het af en toe eens te onderbreken, bv. 3 weken wel, 3 weken niet, zodat geen gewenning ontstaat in het lichaam.

Een indianenverhaal

We weten het intussen wel: Echinacea verbetert onze afweer. Die kennis hebben we aan de Indianen te danken. Bij hen wordt Echinacea al eeuwenlang gebruikt voor het helen van wonden en het bestrijden van infecties. Echinacea purpurea, zoals de plant voluit heet, stimuleert onder andere de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Zoals bekend is, fungeren witte bloedlichaampjes als afweermiddel tegen binnendringende schadelijke bacteriën. Opvallend is, dat bij gebruik van Echinacea de bacteriën niet resistent worden, zoals bij antibiotica wel het geval is. Bovendien is de plant uiterst veilig en zonder nadelige bijwerkingen. Als „natuurlijk” antibioticum kan het middel ook profylactisch (preventief) worden gebruikt, wat vooral als het koude jaargetijde nadert veel narigheid kan helpen voorkomen. De moedertinctuur bevat 40 tot 60% alcohol. Verdunnen met een scheutje water is dus nodig.

Uitwendig mag je het royaal toepassen. Het is ook nuttig om er bijvoorbeeld de handen mee te ontsmetten. Drie à viermaal per dag aanbrengen is de boodschap.

Bij chronische en aanslepende kwalen ligt de kracht van Echinacea in het voorkomen van erger. De hoogste activiteit wordt bereikt na een week. Je kan de kuur best even onderbreken na een dag of tien.

Ideaal voor het koude seizoen

Echinacea helpt niet enkel tegen griep, verkoudheid en ontsteking van de luchtwegen, het verlamt bacteriën en schimmels in heel het lichaam waardoor ze minder vat krijgen op huid en slijmvliezen. Daarom vinden we Echinacea terug in keeltabletten, keelsprays en zelfs vaginale tabletten. Als tinctuur of zalf is Echinacea nuttig bij besmette wonden, koortsblaasjes en zweren: ze helen sneller. Het middel wordt als een troef beschouwd bij langdurige ziekten, bij stress en ontstekingen. Ook reumalijders en prostaatpatiënten hebben er baat bij.

Ben je bang van de winter? Heb je geen vertrouwen in de coronabescherming van anderen? Reken op Echinacea, het is een bondgenoot tijdens het koude seizoen. Heb je vaak last van vervelende verkoudheden en grieperige toestanden? Ga de virussen en bacteriën te lijf met de rode zonnehoed. Dit kruid werkt niet alleen als een natuurlijk antibioticum, het versterkt ook je immuunsysteem zodat je beter bestand bent tegen dreigende infecties.

Zie je het niet zitten om zelf tinctuur te maken? Geen probleem want er zijn heel goede tincturen van Echinacea op de markt.

Een tip: Echinabell van Fytobell.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kan Echinabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je weerstand zal zich in zijn nopjes voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer