mrt 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is je keuken een giftig labo?

Ftalaten, gechloreerde koolwaterstoffen, bisphenol A, dioxines, aromaten, kleurstoffen, het krioelt van de scheikunde in ons voedsel en daar zullen we vroeg of laat moeten voor betalen. Onze gezondheid is niet gesteld op scheikunde en het is niet omdat er verwezen wordt naar de oneindig kleine doses, dat het totaal onschadelijk zou zijn. De wetenschap staat jammer genoeg heel vaak in dienst van de macht en het geld, de economie en de elite en dus moeten we slikken wat men ons voorschotelt. Vroeg of laat komt dan toch de waarheid aan het licht en die is niet altijd even fraai. Denk aan de Fransen die nu eindelijk toegeven dat de kernproeven in de buurt van Tahiti enorme radioactieve schade hebben veroorzaakt.

We zijn afhankelijk van ons voedsel, van de lucht en van het water. We hebben er alle belang bij dat zo natuurlijk en zo zuiver mogelijk te houden. Sommigen hebben dat anders begrepen en hebben er belang bij hun bankrekening aan te vullen door de aarde te verderven en de mensen ziek te maken.

Wij betalen met z’n allen de tol van die vervuiling.

Toch is het belangrijk te proberen zo zuiver en zo natuurlijk mogelijk te eten.

De dioxinecrisis ligt bij iedereen nog goed in het geheugen. Vlees dat besmet was met dioxine is uiteindelijk toch in omloop gekomen. Wie weet dat? Maar sigaretten bevatten eveneens dioxine en… wie wil dat weten?

Toch zijn dioxines bijzonder belastend voor het lichaam, net zoals andere vergiften. Hoe krijg je er minder binnen?

Vetten kunnen heel gevaarlijk zijn, vandaar dat het belangrijk is de inhoud van voedingsmiddelen na te gaan. Vers fruit en verse groenten helpen de lever te ontgiften. Glutathion en Sylimarinum of Mariadistel zijn krachtige ontgiftingsmiddelen voor het organisme.

Minder gif op je bord

Het is belangrijk te weten hoe gifstoffen zoals dioxines in ons lichaam terecht komen en als ze er  (per ongeluk) toch zijn, hoe ze kunnen worden geëlimineerd. We vroegen het aan een dieetspecialist.

1) Eet minder dierlijk voedsel (boter, vlees, zuivel en vis), want dieren accumuleren dioxine en PCB’s uit de voedselketen, terwijl de mens deze vergiften opstapelt in zijn vetweefsel.

2) Vermijd zoveel mogelijk vette voeding (vette zuivel en vet vlees) omdat deze voedingsmiddelen zelf een hogere besmetting kunnen vertonen. Vermageringskuren zijn ook niet aangewezen omdat dioxines opgestapeld zijn in het vetweefsel en bij het vermageren kunnen vrijkomen, waarbij de giftigheid voor het lichaam toeneemt.

3) Koop biologische producten, ze bevatten minder gifstoffen, antibiotica en hormonen.

4) Aangezien moeders die borstvoeding geven de eerste bron van vervuiling zijn voor de baby’s, kunnen deze moeders best een mediterrane vegetarische voeding tot zich nemen.

5) Drink veel water, minimaal 2 liter per dag, dat is één glas per uur. De oplosbare toxines worden op die manier door de nieren geëlimineerd.

6) Drink groene thee, die is rijk aan polyfenolen, bioflavonoïden en anti-mutagene stoffen. Hij helpt kanker te voorkomen.

7) Vers fruit  en verse groenten van biologische oorsprong helpen de lever permanent te ontgiften. Je kan best kiezen voor een voeding met hoge dichtheid aan lipotrope stoffen zoals cysteïne, methionine, choline en taurine. Deze stoffen beschermen de lever. Ze zitten vooral in noten, zaden, pitten, rode pepers, eidooier (biologisch) en groene groenten.

8) Eet voldoende peulvruchten, vooral soja is een rijke bron van iso-flavonen, waardoor de xeno-oestrogenen (erg schadelijk) geen plaats meer krijgen op de receptoren van de levercellen. Uiteraard moeten de sojaproducten van niet-genetische-gemanipuleerde cultuur komen, want uit onderzoek bleek dat vlinders en wormen die genetisch gemanipuleerde soja aten stierven.

9) Vitamine A verhindert dat toxische stoffen zich binden met de DNA in de kern van de cel. Vooral boter, zuivel, vis en vlees is er rijk aan. Omdat deze producten tegelijk een grote bron van besmetting kunnen zijn is het beter bio-producten te gebruiken. Omdat wortelen provitamine A bevatten, een voorloper van vitamine A, is dit een heel goede leverancier die tegelijk veilig is. Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het slikken van vitamine A, want een overdosis is toxisch. Een orthomoleculair arts kan dit becijferen. Ofwel moet je wortel eten en wortelsap drinken, dan ben je veiliger.

10) Voedingsmiddelen waarin glutathion zit zoals asperges, knoflook, meloen, en avocado’s en ook producten waarin glutathionprecursoren zitten (cysteïne, methionine, choline en taurine) zijn erg aan te bevelen zoals tarwekiemen, havervlokken, noten, zaden, uien, peulvruchten en avocado’s.  De spil van het eliminatiesysteem van dioxines is het stofje glutathion, een tripeptide eiwit. Bovenstaande voedingsmiddelen helpen daarbij.

11) Aangezien Pcb’s, dioxines en xenobiotica massa’s vrije radicalen produceren, en daardoor de cellen kunnen beschadigen is een goede antioxidant noodzakelijk. Goede antioxidanten zijn: vitamine C (1000 mg/dag), bètacaroteen (10000 mg/dag), vitamine E (400 IU/dag), zink 30 à 50 mg/dag), glutathion (500 mg/dag), acetylcysteïne 600 mg/dag), megavitamine B-complex en selenium (200 mg/dag), liponzuur (200mg/dag), co-enzym Q10 (50 mg/dag). Deze antioxidantia moeten uiteraard in hun natuurlijke context gebonden zijn, zodat goede werking met uitsluiting van negatieve werking gegarandeerd is.

12) De xenobiotica die mutageen zijn moeten buiten werking worden gesteld door vitamine A en Japanse groene thee.

13) Een leverdetoxifikatie bekomt men vooral door gereduceerd glutathion (500 m/dag of Acetylcysteïne 600 mg/dag. Ook Silymarine 280mg/dag, een extract uit de Mariadistel, dat bijzonder gunstig werkt op de regenerering of herstel van de levercellen.

14) De immuniteit zal ook ondersteund worden door een multi-vitaminepreparaat en voldoende mineralen in hun organische context gebonden, zodat ze kunnen worden opgenomen zonder schade.

15) Goede biologische voeding, dagelijkse verstandige beweging, zuurstof tanken in de plaats van benzinelucht, zullen dit tot een minimum beperken.

Een tip: Een goed preparaat met Sylimarinum (Mariadistel) is Cardubell van Fytobell, dat bijzonder gunstig is om de lever te ontgiften.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde