apr 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Veel hoofdpijn? Spaar je lever!

Wie geregeld last heeft van migraine of barstende hoofdpijn wordt vaak door de arts naar huis gestuurd met een pijnstiller. Maar is de patiënt daarmee geholpen? Als je de oorzaak niet kent, of geen weet hebt van de uitlokkende factoren, kan het probleem niet aangepakt worden, hoogstens draaglijker gemaakt, maar zeker gemaskerd door een pijnstiller.

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan bijdragen tot een oplossing van het probleem. Op die manier is het pas mogelijk om na te gaan waar repetitieve en herkenbare factoren zijn, want het is belangrijk de uitlokkende factoren of oorzaken te vinden en zich te concentreren op het behandelen van het hele lichaam in de plaats van zich enkel tot de hoofdpijn zelf te richten.

Voeding aanpassen, houding corrigeren, tanden laten saneren, ontstekingshaarden oplossen, niet roken, alcohol verstandig gebruiken, zorgen voor voldoende slaap, maar ook niet te veel.

Meer basisch makende voedingsmiddelen gebruiken: fruit, groenten, vitamine C evenals co-enzym Q10, amandelnoten en kastanjes als snoepjes kiezen, vanwege het magnesiumgehalte. Het lichaam moet ontgift worden worden, alle stoorvelden moeten worden opgeruimd, het lichaam moet worden gestimuleerd om toxische stoffen te elimineren, dus voldoende drinken, vooral zuiveringsthee en water.

Wie last heeft van hoofdpijn moet een dagboek bijhouden om na te kunnen gaan of er een duidelijke uitlokkende factor is. Heel vaak is dat de voeding.

Elimineer de zuren

De darmperistaltiek en de ontlasting moet worden gestimuleerd door ongeraffineerde voeding, essentiële vetzuren, beweging, buikademhaling, relaxatie, hydrotherapie, hoge darmspoelingen en sap-vastendagen in te lassen. Een overmaat aan zuren in de weefsels moet worden teruggedrongen en het lichaam moet basisch worden gemaakt door minder koffie te drinken, minder vlees te eten, meer groenten en vruchten te eten en eventueel mineraaltabletten te gebruiken. De productie van galzouten moet worden geactiveerd met een cholesterol-regulerend programma: vitamine B3, vitamine E, Co-enzym Q 10, selenium, magnesium, essentiële vetzuren, choline, taurine, gegiste rode rijst, en bittere voedingsmiddelen zoals witloof, chicorei, andijvie, radijs en rammenas.

Xenobiotica moeten worden vermeden en geëlimineerd door mineralencomplexen van glutation, mangaan, zink, molybdeen, magnesium, selenium, ijzer en essentiële vetzuren. Een negatieve ionisator kan de lucht sneller helpen te zuiveren. Ook een psychisch evenwicht creëren is heel belangrijk: goede gesprekken met vrienden, relaxatie, yoga, wandelingen in de natuur, een verstandige filosofie nastreven.

Eet verser en alkaliserend

De voeding moet langzaam worden overgeschakeld naar meer verse producten, een meer basisch maken voedingspatroon, bij voorkeur verse producten van het seizoen zelf, dat in de vegetarische richting gaat. Veel groenten en fruit, zeker twee liter water drinken per dag, enkel ongeraffineerde producten gebruiken en elke dag voldoende rauwkost op tafel. De lichaamseigen enzymen moeten worden gespaard door onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. De leverfunctie moet worden verbeterd met bijvoorbeeld artisjokextracten enz zoals in Cardubell van Fytobell. Een goede suppletie kan de genezing alleen maar bevorderen.

SAM of sadenosylmethionine (SAM) geeft bij migraine heel gunstige resultaten, het is perfect geschikt voor langgebruik, want compleet veilig. Ook lithium reduceert bepaalde clusters hoofdpijn en bepaalde soorten migraine. Ook feverfew of moederkruid is uitstekend bij migraine. Daarbij capsaïsine, gember, laurierboom (bevat evenals de feverfew parthenoliden die de serotonine uit de bloedplaatjes remt). Wilg kan worden beschouwd als de plantaardige aspirine. Wie allergisch is aan aspirine moet er wel mee opletten.

Ook Ginkgo Biloba verbetert de doorbloeding van de kleine haarvaten. Thee van Feverfew (moederkruid) Melissa Officinalis, gember en Kurkuma is uitstekend bij migraine (1 theelepel van elk droog kruid). Postelein is de beste natuurlijke bron van magnesium. Pepermunt kan in sommige gevallen snel beterschap brengen. Pepermuntolie op de slapen wrijven helpt vaak bij spanningshoofdpijn, ook bij migraine. Bij spanningen in de hals gewoon wat pepermuntolie op de betreffende plek wrijven. De olie hoeft zelfs niet in gemasseerd te worden.

Kleine maaltijden

Bij migraine is het ook beter meerdere kleinere maaltijden te gebruiken in de plaats van een grote zware maaltijd, vooral om het bloedsuikergehalte te stabiliseren. Een dieet dat arm is aan tryptofaan kan gunstig zijn; dus kan men proberen volgende producten te mijden: banaan, melk, kwark, vis, soja-eiwit, bruine rijst, sesamzaad, linzen, pompoenpitten, pinda’s, lamsvlees. Veel water drinken om het lichaam te ontgiften is de boodschap. Ook voldoende bewegen in de natuur (wandelen, fietsen, zwemmen in zee), is aan te bevelen. Roken bij migrainepatiënten vergroot het risico op trombose enorm! Vooral aandacht moet worden geschonken aan het innemen van voldoende magnesium, vitamine C als magnesiumascorbaat, essentiële vetzuren (Omega-3 en 6), vitamine B2 en B3, dimethylglycine (DMG) als stimulus voor de oxidatieprocessen. Moederkruid of Feverfew kan ook in capsules worden verkregen. Dit is het natuurlijke aspirine. Look en gember zijn trouwens ook goede ondersteunende middelen.

Als je daar geen hoofdpijn van krijgt…

Volgende punten zijn interessant om te onthouden:

  • Alle hoofdpijnen, zowel migraine en spanningshoofdpijn, nemen af en eindigen na ten hoogste drie dagen.
  • Vaak wordt de kwaal verergerd door medicijnen. Het effect van heel wat pijnstillers op lange termijn is niet onderzocht en dus niet gekend.
  • Belangrijk om weten is dat het slikken van klassieke hoofdpijnmiddelen, ook op zichzelf weer hoofdpijn kan uitlokken.
  • Men gaat te weinig de onderliggende oorzaken en stoornissen na, men focust zich te veel op geïsoleerde theorieën.
  • Ook kinderen kunnen aan migraine lijden. Misselijkheid en braakneiging, naast storingen in het gezichtsveld zijn er aanduidingen van. In de USA lijdt bijna één op vijf kinderen aan migraine, waarbij het niet altijd duidelijk is in hoever een voedselallergie een rol speelt.
  • Voor heel wat medicijnen is er geen lange termijn onderzoek en men is er ook niet in geïnteresseerd omdat een patent toch maar vijf jaar geldig is.
  • Driekwart van Amerikanen en Europeanen neemt minstens éénmaal per maand een pijnstiller tegen hoofdpijn.
  • De anamnese bij artsen van deze patiënten is vaak onvolledig. Bij de helft wordt niet eens gevraagd naar verlammings- en tintelingsverschijnselen. Gevoeligheid voor geluid en lichtgevoeligheid naast afwijkingen in het gezichtsveld worden amper bij het onderzoek betrokken.
  • Roken moet compleet worden vermeden.

Maar het belangrijkste van al: probeer de oorzaak te achterhalen.

En je kan je best behelpen met een aantal uitstekende natuurlijke preparaten:

Cardubell van Fytobell voor de lever

Cholefort van Fytobell voor de cholesterolbalans.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

En je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kan zowel Cardubell als Cholefort ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer