dec 16, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Hoe ziet een gezonde feesttafel eruit?

Ook al plannen gemaakt voor de feestweken? Ook al je eigen menu’s samengesteld? Ook al een lijstje gemaakt met welke ingrediënten je aan de slag gaat? Dan is dat allemaal positief, want in deze moeilijke tijden is positief denken en vooral handelen het beste tegen vereenzaming en tegen treuren om wat we willen en niet kunnen. Want een lekker etentje in het gezin is prettig en versterkt de samenhorigheid en het is het beste middel ook tegen de verveling en de ruzies waar de kranten vol van staan.

Gezond eten kan ook feestelijk zijn. Het is een kwestie van informatie en kiezen.

Maar waar we misschien minder bij stil staan en wat toch ook belangrijk is: de kwaliteit van het voedsel. Er worden veel trucs mee uitgehaald. Nu vooral met de feestweken is het van belang alert te zijn. Voedsel dat in het verleden als gevaarlijk werd beschouwd, kan nu in periodes van onoplettendheid en de gebruikelijke roes met eindejaar gemakkelijk in circulatie komen. Maar dat niet alleen! De kwaliteit van ons dagelijks eten gaat er zienderogen op achteruit.

Vergif op je bord

Alles wat we eten is al lang vergiftigd. Als we denken dat we gezond eten, dan spelen we toch dagelijks vergif naar binnen. Zelfs met het Belgische paradepaard als frituurvet wordt geknoeid. Jammer genoeg is de voeding in industriële handen geraakt en met eindejaar is dat nog meer het geval. Het kleinschalig kweken van voedsel en het bereiden op individueel niveau is al lang voorbij. Wie de moed heeft aan bio-landbouw te doen is al veel beter af, maar men kan toch ook zijn privé-regenwolk niet bestellen, evenmin als zijn privé grondwaterbron. Op termijn geeft dat zeker genetische ontsporingen en kanker. Dat is uniek in de geschiedenis van de mens, dat hij kapotgaat aan wat hem in feite in leven zou moeten houden. Misschien is dit wel een moderne versie van de pest. Deze voeding leidt tot degeneratieve ziekten. Daarmee overrompelen vrije radicalen ons antioxidantensysteem en in de feestweek is dat nog erger, want dan vallen alle limieten en kritische grenzen weg, alleen de smaak telt en vooral veel eten en drinken is nog van belang, een echte aanslag op onze gezondheid. Vooral voor mensen met een wat zwakker immuunsysteem en voor ouderen kan dit soms wel eens fataal zijn.

Ook kanker bij vegetariërs

Wat vroeger niet voorkwam gebeurt nu: ook bij vegetariërs wordt al kanker vastgesteld. De kankers worden ook veel agressiever en evolueren sneller. Kan ook niet anders; zowel de voeding, de lucht als het drinkwater zijn vervuild. Verf uw huisgevel wit en het jaar daarop zit die vol zwarte strepen. Alles komt uiteindelijk naar beneden: alles wat door de schouwen naar omhoog gaat en wat uit de uitlaat van vliegtuigmotoren komt. Er is een verschil tussen acute toxiciteit en die op termijn, waarbij we de relatie tussen wat we zien en wat we hebben gegeten niet meer herkennen. We zien ook geen verband meer tussen een ziekte en wat we dertig jaar geleden hebben gegeten. Bovendien is vervuiling even mobiel geworden als wijzelf. We verplaatsen ons elk uur van de dag tegen suizende snelheden, maar de vervuiling haalt ons in. Er is een mondialisering van een gigantisch en onoplosbaar probleem: je treft zelfs gechloreerde koolwaterstoffen aan in het vet van de pinguïns aan de zuidpool, waar nooit één gram pesticide is gebruikt. Onze wereld is een gesloten nest dat we grondig hebben vervuild.

Wat is dan nog gezond?

Moeten we dan met de feestweken op onze honger blijven, niet meer eten, niets meer drinken? Dan ga je ook dood! Maar feestelijk eten kan ook lekker en gezond zijn, hoewel daar enige fantasie voor nodig is en vooral veel geduld en ijver, want dan ben je wel verplicht om zelf achter het fornuis te gaan staan. Aan alles wat met industrie te maken heeft, kleeft geld en dus moet je er waakzaam voor zijn. Men kleurt wijn, men brengt sterke drank op smaak met additieven, met voegt alcohol van twijfelachtige kwaliteit bij wijn om de smaak te versterken, er wordt gekleurd, geloogd met besmet rundsbloed, men krijgt nu al BSE door het drinken van sommige wijnen. Zelfs het fruit krijgt groeihormonen om van de dieren maar te zwijgen.

We moeten nu afwegen wat niet te giftig is. Alles wat we eten bevat al transvetzuren, van de kerst Buche en de Christmas pudding, tot de Nieuwjaars koeken, plus aroma’s, kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers, geraffineerde suikers… enz. Wat echt moet worden ontraden is meervoudig verzadigd vet en dat moet ook kunnen in de feestweken, als je wat oplet. De basisvoeding moet toxinevrij kunnen worden gemaakt. Eet lekker en gevarieerd, maar met mate en bij voorkeur met producten die je zelf vers hebt gekocht en zelf hebt klaargemaakt.

Hoe blijf je gezond?

Je kan bijvoorbeeld perfect feesten en toch gezond blijven als je:

 • niet rookt
 • geen bereide vleeswaren eet en liefst geen rood vlees.
 • geen vette vleessoorten gebruikt (vanwege de Pcb’s). Kies liever voor gevogelte (kip, kalkoen enz.)
 • geen transvetten gebruikt, maar koudgeperste olijfolie om te koken
 • niet te veel poly onverzadigde vetzuren gebruikt (plantaardige oliën), want die zijn gevoelig voor verhitting en er ontstaan transvetten.
 • niet grilt
 • zoveel mogelijk biologische groenten, vruchten en granen gebruikt
 • zuivel vooral in gefermenteerde vorm gebruikt.
 • liever vette vis, dan vet vlees eet, maar als basis groenten en vruchten kiest.
 • eet gerust eieren, hoewel er jarenlang een controverse over bestond, maar kies ze wel van biologische oorsprong. In rauwe eieren zit trouwens een stof die de cholesterol in suspensie houdt en maakt dat hij niet oxideert. Pfeizer schreef zelfs dat het aandeel van een paar eieren per week in de voeding totaal te verwaarlozen is, omdat we het grootste deel van de cholesterol in het lichaam zelf aanmaken. Zet iemand met een hoog cholesterolgehalte op een eiervrij dieet, de cholesterol zal niet dalen. Dus hoeven we tijdens de feestmaand helemaal niet te verzaken aan een lekker eitje. Het is veel belangrijker te weten hoe dat eitje is gebakken, in welke olie of boter en welke stoffen er zijn aan toegevoegd. Het zout dat erop ligt zal van grotere betekenis zijn voor onze gezondheid, dan de cholesterol in het ei zelf.
 • kies mediterrane voeding zoals de Grieken, ze worden straatoud en ze eten toch ook lekker. Eet ook regelmatig en niet te laat ’s avonds, eet ook niet als je gejaagd bent.
 • eet gezonde verse zeevis, liefst een vette soort. Kies voor vis die in de diepzee is gevangen en wees voorzichtig met rivier en zoetwatervissen en ook met gekweekte vis, want ook daar geeft men voedsel aan dieren om ze snel panklaar te krijgen, plus er wordt voor sommige soorten gebruik gemaakt van antibiotica. Maar vis is gezond en op zo’n gezinsfeestje kan dat best smaken.

Op die manier wordt eindejaar in deze moeilijke coronaperiode nog prettig gemaakt en kan het jaar lekker en gezond worden afgesloten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer