mei 6, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Meer vezels in de voeding en goede vetzuren om kanker te voorkomen

Eten is een van de gezelligste en leukste dingen in het leven van de mens. Vooral als dat gebeurt in een aangename atmosfeer met vriendelijke, gelijkgestelde mensen om je heen en in een gezellige aangename omgeving. Dat kan de eigen huiskamer zijn, de natuur, of een leuk restaurantje. De omgeving en het gezelschap zijn altijd een meerwaarde, maar het is wel de maaltijd die van het grootste belang is, want voedsel moet niet enkel lekker zijn, maar ook die elementen aan het lichaam toevertrouwen die het nodig heeft om zich op te bouwen of in stand te houden en gezond te blijven of weer gezond te worden.

Gezonde voeding is van essentieel belang voor het organisme. Voldoende fruit en groenten helpen kanker voorkomen. Dagelijks wat beweging en geregeld een flinke wandeling of fietstocht is ideaal voor je gezondheid.

De vraag die je dan kan stellen is: wat is dan gezond en lekker voedsel dat voor ons lichaam, maar ook voor onze smaakpapillen perfect is.

Proef de natuur

Wel, proef de natuur in wat je verorbert en eet dus zo natuurlijk mogelijk. Ook variatie is van belang, maar laat de producten zoveel mogelijk zoals de natuur ze ons verschaft heeft.

Een eerste voorwaarde is geraffineerde voeding radicaal uit je menu’s te verbannen. Omdat voedingsvezels belangrijk zijn, is het niet moeilijk die overvloedig in je voedselpakket te voorzien: Alle vruchten, groenten, volkorenproducten zijn ideale leveranciers van voedingsvezels. Eet deze producten zo onbehandeld mogelijk, bij voorkeur van biologische, ecologische land- en tuinbouw. Op die manier heb je de grootste garantie dat groenten en vruchten de noodzakelijke mineralen bevatten in een goede verhouding die het lichaam nodig heeft.

Kunstmatig

De hydrocultuur waarvan tegenwoordig gebruik wordt gemaakt, vergroot weliswaar het lukken van de oogst, het gemak en de winst van de teler, maar de vraag is nog maar wat er op termijn met de gezondheid van de verbruiker zal gebeuren. Tomaten kweekt men op watten in een waterbed, waaraan synthetische meststoffen worden toegediend, synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en synthetische rijpingsmiddelen worden aangewend. Aangezien we zelf geen synthetisch product zijn, is de kans groot dat we op termijn te weinig mineralen of althans niet in de goede verhouding zullen naar binnen krijgen.

Vezels

Ook hier is de natuur veel intelligenter dan de mens, die uiteindelijk maar één doel voor ogen heeft: uit de natuur zoveel mogelijk winst te halen, waarbij weliswaar de mooie uitleg over verhoogde productie vanwege de noodzakelijke voedselverschaffing voor miljarden mensen om hongersnood tegen te gaan, wordt gegeven. Door de ruwe voedingsvezels in het voedingspakket weer op te nemen, wordt de darmtransit verbeterd. Omdat het darmvolume wordt vergroot door de vezels, volgt ook een snellere evacuatie van de darminhoud en is de kans ook kleiner dat kankerverwekkende stoffen in de darmen, er de ziekte kunnen veroorzaken.

Trouwens de vezels hebben niet enkel een enorme verkleining van het kankerrisico als gevolg, want ook andere kwalen zoals hartinfarct, trombose, ischemie, angina pectoris, claudicatio, huidproblemen, leveraandoeningen en suikerziekte krijgen veel minder kans te ontwikkelen. Verschillende types kanker worden er trouwens door voorkomen: slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker en blaaskanker en borstkanker zijn wel de voornaamste. Ook de immuniteit is ervan afhankelijk, want de vezels leveren voedsel voor de goede bacteriën in de darmflora.

Mijd transvet

Omdat kanker in Europa en de States de hoofdoorzaak is van vroegtijdige dood, kan de bevolking maar profijt halen uit de informatie die de wetenschap aanreikt. Gezonder leven is dus de boodschap. Hoe doe je dat? Om te beginnen moet je het voedselpakket anders samenstellen. Meer vezels, dus meer fruit en groenten en volkorenproducten. Volkorenbrood, havervlokken, muesli en volkorenspaghetti in de plaats van de geraffineerde witte-meel-producten. Ook voor pizza’s kan je zonder problemen gebruik maken van volkorenmeel.

Opgepast met de kwaliteit van vetten. We hebben te weinig Omega-3 vetzuren en te veel Omega-9 en Omega-6. Transvet is vergif. Dat bekomt men door plantaardige poly onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie sterk te verhitten, te hydrogeneren, van vloeibare naar vaste vorm te willen brengen. Dat is industrieel interessant, maar absoluut levensgevaarlijk voor de gezondheid. Je krijgt op die manier poly verzadigd vet. Junkfood, fabriekskost, bewerkt voedsel verkorten het leven en dat ligt aan de suikers en de transvetten.

Meer vruchten en groenten

Omdat we meer vezels moeten opnemen in het voedselpakket, ligt het voor de hand dat we meer groenten en vruchten moeten eten. Eet ’s morgens bijvoorbeeld vruchten als ontbijt, ’s middags belegde volkorenbroodjes met groenten en melkproducten en ’s avonds groenteschotels met rauwkost, gekookte groenten en soep en aardappelen in de schil of gekookt en sojavlees, of tofu, eventueel af en toe wat vette vis.

Met vette vleessoorten moet je voorzichtig zijn, anders krijg je misschien te veel verzadigd vet en transvet naar binnen. Wie voldoende vruchten en groenten eet, zit veiliger met zijn vitaminen en mineralen. Men neemt trouwens aan dat Selenium, en de vitamines A, C en E verantwoordelijk zijn voor de anti-cancerogene werking van vruchten en groenten.

Voedsel met transvet, dus fabriekskost, bewerkt voedsel, junkfood, is trouwens een risicodrager. Het doet verdikken, je verhoogt ermee het risico op diabetes en dus ook op kanker en hart- en vaatziekten.

Wie zwaarlijvig is, loopt meer kans op kanker maar uiteraard ook op hart- en vaatziekten. Vooral transvet verhoogt het risico op pancreaskanker, blaaskanker, dikkedarmkanker en zelfs prostaatkanker. Slechte vetten vind je dus in de meeste vleessoorten (behalve gevogelte en kip) maar ook in koekjes, gebak, chocolade, ijs en gehard plantaardig vet. Dus niet alle margarines zijn veilig.

Op het moment dat je op de verpakking leest dat ze gehard zijn, moet je ze wantrouwen. Vrouwen moeten extra voorzichtig zijn met deze vetten, omdat daardoor ook de kans op borstkanker vergroot.

Opgepast met alcohol

Vroeger ging men ervan uit dat een beperkt gebruik alcohol gunstig was voor de preventie van hart- en vaatziekten. Dat bleek puik werk van de lobby geweest te zijn, want de wetenschap verklaart nu ronduit dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol funest zijn voor de gezondheid.

De tannine is wel gunstig is voor hart- en bloedvaten, maar die vind je ook en vooral in thee, vruchten zoals druiven en groenten.

Alcohol is nadelig i.v.m. strottenhoofdkanker, slokdarmkanker en maag- en darmkanker. Ook borstkanker, blaaskanker en pancreaskanker kunnen het gevolg zijn van gebruik van alcohol.

Bovendien is alcoholmisbruik de hoofdoorzaak van levercirrose. Alcohol kan bovendien ook hoge bloeddruk, aderverkalking, trombose en andere hersenbeschadiging veroorzaken.

Vrouwen moeten trouwens dubbel voorzichtig zijn met alcohol, omdat hun lichaamsgewicht lager is, hun bloedvolume kleiner en ook de filterende mogelijkheid van hun levercellen dus beperkter. Vrouwen ondervinden nog sneller schade van alcohol dan mannen. Alcohol gebruiken kan ook borstkanker veroorzaken.

Beweeg meer

Tenslotte moet ook op het belang van geregelde beweging worden gewezen. Het verbetert de spijsvertering, activeert de bloedsomloop, vergroot de toevoer van zuurstof, activeert de stofwisseling, maakt gezonder en blijer. Beweging betekent absoluut niet aan topsport gaan doen, want dat is dan weer schadelijk. De letsels die daarvan overblijven zijn legio en komen jammer genoeg niet in de openbaarheid. Roken is natuurlijk absoluut taboe. Het veroorzaakt rechtstreeks longkanker, maar is ook verantwoordelijk voor 98 percent van het aantal gevallen van blaaskanker. Maar ook strottenhoofdkanker, lipkanker, keelkanker, larynxkanker, slokdarmkanker, maag- en darmkanker moeten op rekening geschoven worden van tabak.

Voorbeelden van mensen die paften als Turken en toch niet doodgingen aan kanker geven geen uitleg en zijn evenmin een referentie. Er zijn mensen die met de ogen dicht een kruispunt overstaken en niet werden doodgereden. Er zijn lieden die Russische roulette spelen en toch geen kogel door de kop krijgen. Het blijft een gevaarlijk gokspel met het leven als inzet. Natuurlijk is het denken eveneens erg belangrijk.

Denkwijze

De invloed van onze denkwijze op onze gezondheid is niet te onderschatten. Wie positief denkt, blij is, geen wrok of jaloersheid kweekt en bovendien met goede bedoelingen tegenover de anderen en de wereld staat, heeft veel meer kansen gezond te blijven of het weer te worden. Er zijn zelfs geneesmethoden op gebouwd. Gezonde en evenwichtige voeding, matige en geregelde beweging en uiteraard een blije en dankbare geest zijn de beste voorwaarden om lang gezond te blijven.

En een tip om gezonde vetzuren aan het lichaam cadeau te doen: Nutribell Omega-3 vetzuren.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Nutribell Omega-3 vetzuren ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer