mei 18, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Overgevoeligheid voor voedsel kan migraine veroorzaken

Hoofdpijn… het zijn grote uitzonderingen die er nooit last van hebben. De vraag is: waar komt het probleem vandaan en, gaat het over gewone hoofdpijn of over migraine. De oorzaken zijn bijna ontelbaar. Je kan hoofdpijn krijgen van een verkoudheid, van griep, van tandproblemen, van een oogziekte, van een keelaandoening, van de stress, van een hersenaandoening, van een tumor. Je hoeft niet meteen aan het ergste te denken, maar het is wel belangrijk dat de oorzaak wordt gevonden. Pas dan kun je ook aan een adequate behandeling denken. Hoe kom je eruit? Je moet het planmatig en pragmatisch aanpakken.

De beste manier om te achterhalen over welke hoofdpijn het gaat is door een dagboek bij te houden waarin je alle informatie die nuttig kan zijn, noteert. Dat kan gaan over het uur van slapen gaan en opstaan, van werk, van bezigheden buiten, van de maaltijden en de keuzes daarbij, van stress, van problemen met de kinderen enz…

Migraine kan het leven tot een hel maken. Meestal voelt de patiënt een migraineaanval aankomen en krijgt hij of zij last met het gezichtsveld. Belangrijk is dat wordt uitgezocht of er geen bepaald voedingsmiddel als uitlokkende factor geldt.

Oorzaak aanpakken

Door een hoofdpijndagboek bij te houden is het pas mogelijk om na te gaan waar repetitieve en herkenbare factoren aanwezig zijn, want  het is belangrijk van de uitlokkende factoren of de oorzaken te vinden en zich te concentreren op het behandelen van het hele lichaam in de plaats van zich enkel tot de hoofdpijn zelf te richten.

Voeding aanpassen, houding corrigeren, tanden laten saneren, ontstekingshaarden oplossen, niet roken, geen alcohol gebruiken, zorgen voor voldoende slaap, maar ook niet te veel.

Meer basisch makende voedingsmiddelen gebruiken: fruit, groenten, vitamine C evenals co-enzym Q10, walnoten, amandelnoten en kastanjes als snoepjes kiezen, vanwege het magnesiumgehalte. Het lichaam moet gedetoxificeerd worden, alle stoorvelden moeten worden opgeruimd, het lichaam moet worden gestimuleerd om toxische stoffen te elimineren, dus voldoende drinken, vooral zuiveringsthee en water.

De darmperistaltiek en de ontlasting moeten worden gestimuleerd door ongeraffineerde voeding, essentiële vetzuren, beweging, buikademhaling, relaxatie, hydrotherapie, hoge darmspoelingen en sap-vastendagen in te lassen. Een overmaat aan zuren in de weefsels moet worden teruggedrongen en het lichaam moet basisch worden gemaakt door stoppen met alcohol, koffie beperken, minder vlees te eten, meer groenten en vruchten te eten en eventueel mineraaltabletten te gebruiken.

De productie van galzouten moet worden geactiveerd met een cholesterol regulerend programma: vitamine B3, vitamine E, Co-enzym Q 10, selenium, magnesium, essentiële vetzuren, choline, taurine, en bittere voedingsmiddelen zoals witloof, chicorei, andijvie, radijs en rammenas.

Xenobiotica moeten worden vermeden en geëlimineerd door mineralencomplexen van glutation, mangaan, zink, molybdeen, magnesium, selenium, ijzer en essentiële vetzuren. Een negatieve ionisator kan de lucht sneller helpen te zuiveren. Ook een psychisch evenwicht creëren, is heel belangrijk: goede gesprekken met vrienden, relaxatie, yoga, wandelingen in de natuur, een verstandige filosofie nastreven.

Eet vers en alkalisch

De voeding moet langzaam worden overgeschakeld naar meer verse producten, een meer basisch maken van het voedingspatroon, bij voorkeur verse producten van het seizoen zelf, dat in de vegetarische richting gaat. Veel groenten en fruit, zeker twee liter water drinken per dag, enkel ongeraffineerde producten gebruiken en elke dag voldoende rauwkost op tafel.

De lichaamseigen enzymen moeten worden gespaard door onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. De leverfunctie moet worden verbeterd met bijvoorbeeld artisjokextracten en mariadistel, (Cardubell van Fytobell) Een goede suppletie kan de genezing alleen maar bevorderen SAM of sadenosylmethionine (SAM) geeft bij migraine heel gunstige resultaten, het is perfect geschikt voor langgebruik, want compleet veilig.

Ook lithium reduceert bepaalde clusterhoofdpijn en bepaalde soorten migraine. Ook feverfew of moederkruid is uitstekend bij migraine. Daarbij capsaicine (peper), gember, laurierboom (bevat evenals de feverfew parthenoliden die de serotonine uit de bloedplaatjes remt).

Wilg kan worden beschouwd als de plantaardige aspirine. Wie allergisch is aan aspirine moet er wel mee opletten.

Ook Ginkgo Biloba verbetert de doorbloeding van de kleine haarvaten. Thee van Feverfew (moederkruid) Melissa Officinalis, gember en Kurkuma is uitstekend bij migraine (1 theelepel van elk droog kruid). Postelein is de beste natuurlijke bron van magnesium, naast Brazilnoten. Pepermunt kan in sommige gevallen snel beterschap brengen. Pepermuntolie op de slapen wrijven helpt vaak bij spanningshoofdpijn, ook bij migraine. Bij spanningen in de hals gewoon wat pepermuntolie op de betreffende plek wrijven. De olie hoeft zelfs niet in gemasseerd te worden.

Kleinere maaltijden

Bij migraine is het ook beter meerdere kleinere maaltijden te gebruiken in de plaats van een grote zware maaltijd, vooral om het bloedsuikergehalte te stabiliseren. Een dieet dat arm is aan tryptofaan kan gunstig zijn; dus kan men proberen volgende producten te mijden: banaan, melk, kwark, vis, soja-eiwit, bruine rijst, sesamzaad, linzen, pompoenpitten, pinda’s, lamsvlees. Veel water drinken om het lichaam te ontgiften is de boodschap. Ook voldoende beweging in de natuur (wandelen, fietsen, zwemmen in zee), is aan te bevelen. Roken bij migrainepatiënten vergroot het risico op trombose enorm! Vooral aandacht moet worden geschonken aan het innemen van voldoende magnesium, vitamine C als magnesiumascorbaat, essentiële vetzuren (Omega-3 en -6), vitamine B2 en B3. Moederkruid of Feverfew kan ook in capsules worden verkregen. Dit is het natuurlijke aspirine. Look en gember zijn trouwens ook goede ondersteunende middelen.

Als je daar geen hoofdpijn van krijgt…

Volgende punten zijn interessant om te onthouden:

 • Alle hoofdpijnen, zowel migraine en spanningshoofdpijn, nemen af en eindigen na ten hoogste drie dagen.
 • Vaak wordt de kwaal verergerd door medicijnen. Het effect van heel wat pijnstillers op lange termijn is niet onderzocht en dus niet gekend.
 • Belangrijk om weten is dat het slikken van klassieke hoofdpijnmiddelen, ook op zichzelf weer hoofdpijn kan uitlokken.
 • Men gaat te weinig de onderliggende oorzaken en stoornissen na, men focusseert zich te veel op geïsoleerde theorieën.
 • Ook kinderen kunnen aan migraine lijden. Misselijkheid en braakneiging, naast storingen in het gezichtsveld zijn er aanduidingen van. In de USA lijdt bijna één op vijf kinderen aan migraine, waarbij het niet altijd duidelijk is in hoever een voedselallergie een rol speelt.
 • Voor heel wat medicijnen is er geen lange termijn onderzoek en men is er ook niet in geïnteresseerd omdat een patent toch maar vijf jaar geldig is.
 • Driekwart van Amerikanen en Europeanen neemt minstens éénmaal per maand een pijnstiller tegen hoofdpijn.
 • De anamnese bij artsen van deze patiënten is vaak onvolledig. Bij de helft wordt niet eens gevraagd naar verlammings- en tintelingsverschijnselen. Gevoeligheid voor geluid en lichtgevoeligheid naast afwijkingen in het gezichtsveld worden amper bij het onderzoek betrokken.

Hoe voel je migraine aankomen?

Een migraineaanval overvalt je niet als een donderslag bij heldere hemel. Elke migrainepatiënt weet best dat je die van tevoren voelt aankomen.

 • Als belangrijkste indicatie zijn er de stoornissen in het gezichtsveld. Soms vallen er delen van het beeld weg, als je naar een streep kijkt is die onderbroken op sommige plaatsen, wil je een zin lezen, dan vallen er bepaalde letters of delen van woorden weg, er zijn flikkeringen, schitterende flashes, kringen, donkere delen in het beeld enz…
 • De patiënt krijgt ook te maken met een onbestemde angst, een onzeker gevoel, hij weet niet wat hem overkomt, een soort leeg gevoel in het gemoed en het hoofd.
 • Ook een moeheid en een traagheid van denken gaat hiermee gepaard.
 • Soms is het spreken moeilijk en heeft de patiënt het lastig om zijn gedachten te verwoorden. Aan één zijde van het lichaam kan een soort onduidelijk, verlammend gevoel optreden en nadien komen de steken aan één kant van het hoofd.
 • Soms merkt de patiënt deze symptomen een uur van tevoren, soms tien minuten, maar soms ook slechts enkele minuten voordat de migraineaanval in alle heftigheid doorzet.
 • De beste manier is zich in alle stilte terug te trekken in een verduisterde kamer, gaan liggen en te wachten tot de ergste aanval over is. Soms helpt het drinken van sterke koffie waaraan wat vers citroensap is toegevoegd. Soms helpt het inwrijven van de slapen en de hals met muntolie. Maar bovenal geldt toch een weloverwogen en verstandige preventie, een goed uitgekiend en aangepast dieet aangevuld met fytotherapeutische middelen. Het leven zal er heel wat aangenamer door worden.

Een tip: Cardubell van Fytobell voor de lever.

Je vindt Cardubell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell ook online vinden via www.boverte.com of via www.fytobell.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer