aug 25, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Slank worden zonder honger, kan dat?

Voor veel mensen is het een eeuwig probleem: hoe kan ik de overtollige kilo’s kwijtraken. Het is inderdaad verstandig, gezonder en mooier en… je krijgt meer garantie op een langer leven.

Maar graag vermageren is één zaak, het ook kunnen en vooral volhouden is een andere zaak. Maar het is belangrijk om het te doen, eraan te beginnen. Vergeet niet dat de suikerlobby en de vermageringslobby dezelfde figuren in de directie hebben. “Ik zal ze “vetmesten” en er ook nog eens aan verdienen om hen slanker te maken.” Zo zit de wereld in elkaar.

Maar het is duidelijk dat het niet eenvoudig is om af te slanken. Je moet weten hoe, je moet gemotiveerd zijn en je moet eraan beginnen.

Iedereen die te dik is, wil wel een maatje kleiner hebben. De vraag is, hoe begin je eraan?

Motiveren

Je motiveert iemand die 50 kg wil vermageren niet door op fouten te wijzen en hem of haar belachelijk te maken. Bewonderen, moed inspreken, naar problemen luisteren en vooral positief motiveren, zijn de belangrijkste troeven van de andere gezinsleden en de omgeving en collega’s om iemand te helpen om gewicht te verliezen.

Hoe? Alweer minder eten, alweer kleefband op de mond plakken, alweer calorieën tellen? Niets van dat! Het begint met lekkere maar vooral gezonde menu’s. Want vermageren door honger lijden kan iedereen, maar of het nog gezond is en of het volgehouden kan worden?

Ongelukkig

En intussen lopen zoveel mensen ongelukkig rond met een maatje waarvoor de mode niet ontworpen is, vrezen ze in elk restaurant door de stoelen te gaan, durven ze niet meer naar de bioscoop omdat ze een dubbele zetel nodig hebben en worden ze op straat giechelend nagekeken door jong en oud. Een modewinkel binnenstappen, is een marteling en langs de etalages flaneren is puur masochisme.

Zwaarlijvig zijn, is niet alleen fysiek erg bedreigend, het is emotioneel ook een zware last. En vooral beseffen dat je wel wil vermageren maar niet goed weet hoe eraan te beginnen…

Maar alle afgeslankte mensen zijn het er roerend over eens: we zijn nu veel gezonder, we voelen ons veel beter en we zijn gelukkig met zoveel kilo’s minder.

Voel je goed in je vel

Wie wil vermageren moet zich goed in zijn vel voelen en niet permanent uitgekafferd worden om vol te houden. Niet door te vasten, niet door pillen te slikken of moeilijke calorieberekeningen te maken, gewoon door gezonder en evenwichtiger te gaan eten.

Het volstaat verstandig om te gaan met voedsel, want gezonde en evenwichtige voeding leidt automatisch naar afslanking.

Het komt vooral neer op een gedragsverandering. We eten te vaak en te veel omdat we veel te gemakkelijk in verleiding worden gebracht. Het gevaar van verleiding is precies de reden waarom het zo moeilijk is om af te vallen.

Geen dieet, maar normale gezonde kost, maar niets buiten de maaltijden en geen verleiding van snoep of permanent geknabbel.

Want er zijn geen mirakelformules, geen wonderdiëten, geen superpillen, het komt er enkel en alleen op aan te leren inzien waar men zich fout gedraagt ten aanzien van de eetgewoonten, want hoe je het draait of keert… elk pondje gaat door het mondje.

Maar een schouderklopje verricht meer wonderen dan uitkafferen.

Geduld

Je moet geduld hebben en vooral ook begrip tonen, want een vriendelijk woord is tot meer in staat dan gezeur.

Iemand die erin geslaagd was af te vallen vertelde ons: “Onlangs kwam mijn kleinzoon op bezoek en zoals alle kinderen snoept hij ook graag. Terwijl ik met de afwas bezig was, kwam hij zeuren om een snoepje. Ik had hem al gezegd dat hij wat moest wachten tot na de afwas en dat hij dan zijn beloofde snoepje zou gekregen hebben. En zoals bij alle kinderen bleek het geduld kleiner dan de trek in snoep, dus kwam hij nog tweemaal zeuren om snoep, maar telkens gaf ik hem kordaat hetzelfde antwoord…  nog drie borden en het is klaar. Maar toen de afwas klaar was, zat de kleinzoon weer dapper buiten te spelen en was hij het snoepje vergeten.

Dezelfde trucjes kun je ook voor jezelf toepassen!

Als je lekkere, maar calorierijke hapjes achteraan in de koelkast opbergt in de plaats van het vlak voor je neus aan de frigodeur te zetten, ontbreekt vaak de moed om de hele koelkast onderste boven te halen om aan de producten te komen.

Het komt dus neer op een ontradingseffect…

Veel mensen slikken gevaarlijke pillen om af te slanken. Ze brengen niet enkel hun gezondheid in gevaar, maar als er wordt gestopt met de pillen, keren de kilo’s terug.

Je kunt beter je voedsel goed kiezen en vooral de tijd van eten beperken en niet de hele dag door knabbelen en snoepen.

Trucjes

  • Een van de trucjes is, geen voedsel of snoep in huis te halen waar je dikker van wordt, of waar je niet kunt van afblijven. Daarom kun je beter gaan winkelen met een boodschappenlijstje, anders laat je je altijd verleiden tot het kopen van lekkere dingen, want … zien doet kopen!
  • Uitstellen van te snoepen is ook een goede truc.
  • Nog een trucje: snoep kopen die je minder graag eet, zodat je minder vaak in de verleiding komt naar de kast te stappen. Wie graag melkchocolade eet, kan bijvoorbeeld voortaan alleen zwarte chocolade kopen… en zo zijn er honderden tips.
  • Maar het allerbelangrijkste is leren gezond om te gaan met voedsel.
  • Als je bij de minste inspanning begint te zweten is het hoogtijd er iets aan te doen.
  • Je moet stoppen als je je goed voelt in je vel, als je je in topconditie voelt.
  • Maar het belangrijkste is de motivering: “Ik wil gezond zijn, aangenaam om te bekijken, mezelf aanvaardbaar voelen in de spiegel, maar tegelijk ook nog een beetje van het leven kunnen genieten, maar ook weer trappen kunnen lopen, wandelen, zonder zorgen op vakantie gaan, me in badpak of bikini vertonen en zonder complexen gaan dansen of aan een party of barbecue meedoen. Het leven lacht je weer toe!
  • Het motief is wel erg belangrijk. En als je goed gemotiveerd bent en je blijft doorzetten dan kun je binnenkort misschien weer in het kostuum of het kleedje van je achttiende verjaardag.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer