mrt 23, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Allergie en histamine: als een vriend een vijand wordt

De lente is er weer, althans volgens de kalender. Maar eigenlijk ook met dank aan de temperaturen van de voorbije periode, want na een grijze dag met sneeuw en vrieskou volgt de lente. “Eindelijk”, zullen velen zeggen, maar dat “eindelijk” is niet voor iedereen hetzelfde halleluja. Want allergiepatiënten zijn niet zo gelukkig met de dagen die in mindere of meerdere mate op hen afkomen en waarvoor Sciensano al gewaarschuwd had: het pollenseizoen komt eraan en is eigenlijk al begonnen.

Als de natuur in bloei komt, is het niet voor iedereen genieten van de nieuwe lente. Wel van het nieuwe geluid: niezen, hoesten en snotteren, jeukende en tranende ogen, problemen met de adem.

In deze periode van het jaar wordt allergische rhinitis oftewel hooikoorts vooral veroorzaakt door pollen van planten, bomen, grassen, kruiden. Het afweersysteem van het lichaam komt in actie doordat het van oordeel is dat deze stoffen een gevaar voor de gezondheid opleveren. De heftigheid van de reactie bepaalt de heftigheid van de last: grieperig gevoel, niezen, hoesten, kriebelhoest, ademnood enz.

Als je allergisch bent, maakt je lichaam extra histamine aan, om de strijd aan te binden, hoewel histamine ook in voeding kan zitten. Als er te veel histamine wordt aangemaakt, is het beter histaminerijke voeding te vermijden, zoals in bepaalde kazen, chocolade, noten enz… Het komt erop aan het histamine in toom te houden om de reactie van het lichaam ook in de hand te houden.

Gelukkig zijn er ook planten die daarbij kunnen helpen.

Allergie is een overreactie van het lichaam dat histamine inzet om een vijand die er geen is te bekampen: de allergie is er. Gelukkig kun je heel wat doen om deze overreactie van het lichaam te vermijden.

Histamine in toom houden

Wie een aangeboren allergische constitutie heeft, heeft tegelijk een heel klein vermogen om histamine in het bloed te neutraliseren. Normaal wordt histamine dat vrijkomt in de weefsels meteen afgebroken door het ferment histaminase, een enzym dat histamine onwerkzaam maakt. Het kan natuurlijk zijn dat deze afbraak niet voldoende gebeurt. Het gevolg is een kettingreactie van verschijnselen die de patiënt gemakshalve als allergie zal omschrijven.

Het begint met een sterke daling van de bloeddruk. Als die zo sterk is dat de bloedsomloop niet meer kan in stand gehouden worden, gaat het om een anafylactische shock en kan de dood het gevolg worden als niet meteen deskundig wordt ingegrepen.

  • Er ontstaat een kramptoestand in de luchtwegen met vernauwing van de bronchiolen.
  • Er treedt ademnood op en deze krampachtige vernauwing van de luchtpijpjes staat bekend als bronchospasmes.
  • De huid begint te zwellen en te jeuken en ziet rood. Men noemt deze combinatie de trias van Lewis. Deze afwijkingen manifesteren zich als netelroos of allergisch eczeem.
  • Er kunnen ook krampen aan maag en darmen optreden. Er worden meer speeksel en maagsappen afgescheiden. Vandaar dat braken en diarree vaak begeleidende symptomen zijn van een allergische reactie.

Niet enkel histamine, maar ook serotonine zou betrokken zijn bij het ontstaan van allergische reacties. In heel wat dierlijke vergiften zoals slangenbeten, wespensteken, bijensteken is serotonine betrokken. Maar ook bij schaaldieren en weekdieren komt serotonine voor. Vandaar dat sommige mensen toch een heftige reactie kunnen krijgen na het genot van oesters, mosselen, weekdieren. Maar dit is wel een omstreden gebied, aangezien niet iedereen daar op dezelfde wijze over denkt.

Mestcellen

In principe zullen bij compleet gezonde patiënten geen mestcellen worden gevonden in het bloed. Maar zijn ze er wel, dan bevatten ze een aantal grote korrelachtige lichamen. Daarin bevindt zich het histamine. Soms is er ook serotonine in aanwezig en zelfs SRS, of slow reacting substances die tot de groep van de chemotransmitters behoren. Afhankelijk van de oorzaak van de allergie, bepaald door het allergeen en de plaats waar de reactie optreedt, meestal de huid en de luchtwegen, zal de allergie ook die naam krijgen.

Maar het is een heel complexe zaak die het hele immuunstelsel van het lichaam aanbelangt en betreft.

In verband met allergieën is het niet voldoende te stellen dat de allergenen uit de weg moeten worden gegaan, het is beter de schuldige allergenen te bepalen en zo het immuunstelsel weer op de sporen te zetten, zonder dat de reactie na een contact toch ontstaat.

We zijn natuurlijk een heel eind verwijderd van de natuur en een natuurlijke levenswijze.

Elk jaar komen er honderden, misschien zelfs duizenden nieuwe stoffen bij die door de industrie worden gemaakt en benut, zowel voor de productie, het bewaren en het “op smaak” brengen van voedsel, als voor gebruiksgoederen zoals kleding, verven, meubelen, in de bouw en de auto-industrie. Hun invloed op het milieu zowel als de mens en de gezondheid is nauwelijks bekend.

Bovendien kennen we van de immuniteit van het menselijk lichaam nauwelijks een fractie. We zijn dus nog een heel eind verwijderd van een oplossing. Respect voor het leven, begint met respect voor de natuur. We hoeven geen leerling-tovenaar te spelen, maar als er geld mee te verdienen valt, is dat aan bepaalde instanties moeilijk uit te leggen.

Darmen verzorgen

Wat we wel weten, is dat er een relatie is tussen de gezondheid van de darmen, het brein, de longen en dus ook de immuniteit en allergieën. Weinig patiënten hebben nog gezonde darmen. In elk gezin komen mensen voor die allergisch zijn en dat aantal lijkt te groeien. Hun aantal is niet meer bij te houden, de allergieën misschien ook niet meer. Darmen weer gezond maken, behoort dus tot de eerstelijnszorg van de allergiepatiënt. Dat begint met gezond voedsel, maar ook gezond denken, want het brein heeft invloed op de gezondheid.

Wat is gezond voedsel?

Gezond voedsel, je kent het wel: zoveel mogelijk het voedsel in zijn natuurlijke toestand gebruiken, zo weinig mogelijk bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakverbeteraars. Het mag niet de norm zijn zich te laten leiden door de prijs, het uitzicht, de kleur en de smaak. Natuurlijk voegen voedselproducenten er stoffen aan toe om het aantrekkelijker en smakelijker te maken. Dat betekent kleurstoffen maar ook zoetstoffen, suiker, vetten. Dat zijn niet de gezondste producten en ze zijn vaak bewerkt, behandeld en op een onnatuurlijke manier verkregen. Hoe wil je daar gezond van worden of gezond van blijven? Dat lukt niet.

Terug naar de natuur is dus het parool. Kijk naar de natuurvolkeren: ze eten voedsel uit hun omgeving, vers gevangen vis of kip, veel groenten en vruchten en noten en ze bewegen dagelijks. Dat recept is niet moeilijk om begrijpen, maar iets moeilijker om uit te voeren voor de massa. Maar wat wil je: de beste geneeskunde is de preventie, maar daar verdient de geneeskundige industrie ook geen fortuinen mee.

Voor de rest: naast gezond eten, gezonde lucht opzoeken, en een beetje vaccinatiewoede intomen want we kennen de immuniteit te weinig en… zich laten observeren door een ervaren natuurarts, dan ben je al een heel eind op weg. We kunnen maar best onthouden wat Pasteur, de grondlegger van de vaccins heeft gezegd: “het is niet het virus of de bacterie die je ziek maakt, het is het terrein dat bepaalt of je ziek gemaakt kunt worden.” Pasteur was een wijs man!

En bij allergische gevoeligheden is het belangrijk histaminerijk voedsel zoveel mogelijk te vermijden: kazen, noten, wijn, chocolade enz.

Maar gelukkig zijn er ook planten die het histamine in toom helpen houden. Denk aan Salsaparilla oftewel Smilax.

Een tip: een uitstekend natuurlijk preparaat op basis van Salsaparilla kan hierbij helpen zoals Smilabell van Fytobell.

Tegelijk is het belangrijk te zorgen voor gezonde darmflora.

Je vindt Smilabell en Allobiose van Fytobell in de apotheek met volgende CNK-bestelnummers:

Smilabell met CNK: 2991-487.

Allobiose met CNK: 2121-226.

Je kan zowel Smilabell als Allobiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo kun je de lente vriendelijker bekijken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer