apr 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie jong van geest blijft, voelt zich jonger bij het verouderen

Iedereen wil oud worden, maar niet oud zijn. Dat laatste komt erop neer dat je gezond wil blijven. Logisch toch! Ouder worden en je toch jong en gelukkig blijven voelen… Velen zouden bereid zijn om daar zonder aarzeling onmiddellijk voor te tekenen. Vroeger was men van oordeel dat dit niet mogelijk was. Gelukkig is men daar de laatste jaren anders over gaan denken. Talrijke zestig-, zeventig-, en tachtig- plussers, zelfs negentig-plussers kunnen lang fit van lijf en leden blijven, heel eenvoudig omdat ze zowel hun lichaam als hun geest koesteren en er veel voor over hebben om het in goede conditie te bewaren. Dat is met grote stelligheid mogelijk!

Draag zorg voor je gezondheid

De ouderen van nu zijn er zich van bewust hoe belangrijk het is om zorgzaam met de gezondheid om te gaan. Oud worden en tegelijk toch jong blijven, is een wens waar de meesten onder ons van dromen. Natuurlijk wordt het met het klimmen van de jaren wat moeilijker om ons fysiek in een uitstekende conditie te houden. Maar met behulp van de nodige trucs, waarvan de meesten niet eens zo heel moeilijk zijn, lukt ons dat toch.

Om gezond oud te worden is het van belang fysiek actief te blijven, maar vooral ook geestelijk jong te blijven. Je goed voelen, is de sleutel om goed te zijn.

Hou lichaam en geest jong

In het kort samengevat, komt het vooral op de volgende punten aan:

  • Een gezond dieet is van groot belang. Dat moet samengesteld zijn uit zoveel mogelijk volwaardige, vitaminerijke kost. Daarom zijn vruchten en groenten zo belangrijk vanwege de vezels, de vitamines en mineralen. Beperk dierlijke eiwitten en vervang vlees liever door vis. Dat is goed voor hart en bloedvaten, maar ook voor de spirit, voor het brein, het geheugen.
  • Uiteraard moeten we niet alleen voor ons lichamelijk welzijn zorgen, het is ook belangrijk te zorgen voor ons geestelijk welbevinden en voor een gezond evenwicht tussen die twee. Daar is een heel programma voor nodig. In deze coronatijd is dat wel wat lastiger, maar je moet er werk van maken. Je moet de dingen die je gewoon was en waar je aan gehecht was, vervangen door een nieuwe ervaring, een aangename toestand. Natuurlijk was het leuk om op restaurant te gaan, om te gaan skiën, om op vakantie naar het buitenland te gaan, maar als je nieuwe dingen leert ontdekken in je eigen omgeving en belangstelling ontwikkelt voor nieuwe recepten in de eigen keuken, kan dat zolang de tijd het nodig maakt ons weer opbeuren en ons opladen met positieve energie.
  • Om ons voortdurend goed in onze huid te voelen, is het onontbeerlijk om te zorgen voor voldoende rust, slaap en… voor voldoende ontspanning.
  • Ontspanning is inderdaad van groot belang en niet alleen ontspanning van de geest (door te lezen, kruiswoordraadsels op te lossen, spelletjes te doen, ons verstand actief te houden) maar ook lichaamsbeweging. Ga regelmatig wandelen, stappen, joggen, fietsen, haal een frisse neus in bos en natuur. Probeer elke dag tussen de 7.000 en 10.000 stappen te zetten. Laat je niet afschrikken door dat getal, je bent er rapper dan je denkt. Iemand die in de woning voor de huistaken zorgt, zit gemakkelijk aan 10.000 tot 15.000 stappen. Onmogelijk is dat dus niet.
  • Het is er momenteel de tijd niet voor, maar die tijd komt terug dat je met kleinkinderen prettige omgang hebt. Spelletjes, eropuit trekken met de kinderen, de kleinkinderen verwennen, het zijn allemaal oefeningen voor lichaam en geest waar een mens plezier aan beleeft en je gelukkig maakt. Die omgang met jonge mensen heeft een bijkomend voordeel: het houdt je jong en opgewekt van gemoed.

Verlies van eetlust en levensmoed

Heb je het al bemerkt bij je ouders, grootouders, bij oudere vrienden: ze verliezen hun interesse, ze verliezen contact, ze verliezen hun eetlust. Vaak hoor je hen zeggen: ik eet liever een boterham dan te moeten koken. Ze hebben geen zin meer om de nodige variatie aan te brengen bij het koken of op tafel brengen van de gerechten. Vooral ouderen van wie de levenspartner gestorven is en niet het geluk hebben bij hun kinderen te mogen inwonen, zijn geneigd een maaltijd over te slaan, en brengen geen variatie in het menu aan.

Ze voelen er niets meer voor de tafel aangenaam te dekken. Een van de belangrijkste momenten van de dag, sijpelt weg, samen met de levensmoed.

Laat het zover niet komen, want juist in die kleine, dagelijkse dingen kun je veel levensvreugde vinden. Als men zulke mensen vraagt: „Waarom dek je je tafel niet meer?” of „Waarom sla je maaltijden over?” zijn velen van hen maar al te gemakkelijk geneigd daarop te antwoorden: „Ach, wat loont het de moeite om voor één persoon te koken of de boel aan de kant te zetten?” Een spijtige en riskante reactie want als de voeding verwaarloosd wordt, kan ziekte en vroegtijdige veroudering toeslaan.

Hoogtijd om er iets aan te doen vooraleer je in het sukkelstraatje belandt. Er is een hele waaier van kruiden die de eetlust stimuleren. Denk aan paardenbloem, artisjok, gentiaan, kalmoes en absint.

Verwar het gebrek aan eetlust niet met die welke normaal is als je ziek bent, een keelontsteking hebt, of griep, of tandpijn. Dan krijg je ook geen hap door de keel. Maar als “ik heb geen trek” het gevolg is van een emotionele en psychische toestand, moet er wat gebeuren.

Veel ouderen drinken ook te weinig. Daardoor komen ze o.m. in een emotioneel labiele toestand terecht. Wie het niet zo ziet zitten, moeten maar eens nagaan of ze voldoende vocht innemen. Minstens twee à drie liter water. Alcohol hoort daar niet bij en moet trouwens worden ontraden. Hetzelfde voor jongeren trouwens!

Koester de aangename dingen

Wie twintig jaar is, is van oordeel dat het leven nog een eeuwigheid duurt. Wie tachtig is, is er van overtuigd dat het leven niet te kort, maar veel te kort is: het duurt maar een seconde in de eeuwigheid. We voelen ons niet gemaakt om zo kort te leven en dus is ouder worden emotioneel moeilijk.

Daarom moet je de aangename dingen koesteren, vrienden opbellen, een zoom- of skypevergadering beleggen met de kinderen en kleinkinderen. Plan dat op vaste momenten zodat je er kan naar uitkijken, meerdere keren in de week. Ga wandelen of fiets naar je favoriete plekje. Bel vrienden op. Ga naar de bibliotheek of koop een boek. Leer een nieuwe taal of bekwaam je in een of andere kunst. Het loont allemaal de moeite, want gedachten zijn krachten en positieve emoties doen je langer leven.

En misschien heb je wel een steuntje nodig uit de natuur: Sint-Janskruid laat de zon weer in je ziel schijnen.

Een tip: Hyperibell van Fytobell op basis van Sint-Janskruid.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan Hyperibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

De zon schijnt weldra weer in je gemoed.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer