mei 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Eet appelen om hartinfarct te voorkomen

Het is duidelijk dat mannen heel gevoelig zijn voor hartziekten. Eén derde van de mannelijke bevolking zal er vroeg of laat mee te maken krijgen. Niet te verwonderen dus dat ze bij de minste gewaarwording in paniek slaan, tot groot ongeloof vaak van hun vrouwelijke wederhelft, die natuurlijk dergelijke bedreigingen en paniek niet altijd goed inschat en begrijpt.

Mannen zijn kleinzerige wezens, wordt door hen vaak beweerd. Bij het minste alarm gaan ze in alarm-modus en denken ze dat ze gaan sterven. Deze waarheid is ook niet helemaal zonder reden, als je dus weet dat één op de drie mannen vroeg of laat aan een hartinfarct of een hart- en bloedvataandoening zal sterven. Het is haast een epidemie geworden en toch kennen de meesten de oorzaak, weten ze best wat er preventief kan aan gedaan worden, terwijl daarentegen het aantal slachtoffers nog toeneemt.

Levensstijl aanpassen

Als de mannen hun levenswijze wat zouden aanpassen, zou het aantal infarct-sterftes drastisch naar omlaag gaan. En toch blijkt het voor de meesten heel moeilijk te zijn aan de verleiding om ongezond te leven, te weerstaan.

De vrouwen mogen dan al beweren dat de mannen kleinzerig zijn, toch zijn zij heel vaak mee verantwoordelijk voor de gezondheid van hun man. Met andere woorden, mocht achter het fornuis een gezondere wijze van maaltijden bereiden worden nagestreefd, de mannen zouden minder vlug reden hebben tot paniek als ze wat voelen in de borstkas, op de schouders, aan de linker lichaamshelft.

Hart- en vaatziekten zijn doorgaans te voorkomen er is enkel in het begin wat informatie en wat beslissingsdurf voor nodig, en nadien een dosis doorzettingsvermogen. Van zodra een gezonde leefwijze een gewoonte wordt, is het pleit gewonnen.

Appelen zijn erg gezond vanwege het pectinegehalte. Dat helpt hartinfarct voorkomen. Uiteraard ook bewegen, stress vermijden en gezond eten. Beweging is op elke leeftijd van groot belang. Het helpt de cholesterolwaarden af te bouwen en activeert de bloedsomloop.

Eet meer appelen

Een van de belangrijkste oorzaken van hartinfarct is vaatvernauwing, die op haar beurt veroorzaakt wordt door o.m. een te hoge cholesterolspiegel in het bloed dat zich afzet onder vorm van plaques in de vaatwand. Niet de cholesterol op zich is de echte oorzaak, dat is maar het gevolg van mini-ontstekingen in de bloedvaten, waardoor de cholesterol te hulp moet worden geroepen. Je kan het op die wijze vergelijken: stel dat er op twintig plaatsen een uitslaande brand is. Op al die twintig plekken zie je de brandweer staan. Is het dan correct uit te gaan van de stelling dat de brandweer de branden heeft veroorzaakt? Natuurlijk niet, de brandweer komt helpen.

Hetzelfde geldt bij de plaques in de bloedvaten. De cholesterol komt te hulp waar de nood hoog is, om op die manier het klappen of lekken van een bloedvat te voorkomen. Natuurlijk is te veel, ook te veel en je moet wel vermijden dat het cholesterolgehalte te veel stijgt. Daarvoor is dan weer een gezonde levenswijze van belang, maar gelukkig zijn er ook goede natuurlijke middelen bijvoorbeeld op basis van gegiste rode rijst.

Een te lage cholesterol is dan ook weer niet goed, omdat het de aanmaak van bepaalde hormonen verstoort. Dat is bij voorbeeld het geval met vitamine D.

Als gevolg van een te lage cholesterol kan ook het niveau van vitamine D veel te laag worden en dat is dan weer niet goed met het oog op de preventie van osteoporose, kanker en zelfs covid 19 oftewel corona.

Iedereen weet intussen wel dat vitamine D van groot belang is om de weerstand te versterken, ook tegen covid19.

Maar een cholesterolspiegel die in balans is, helpt om het risico op hartinfarct en beroerte aanzienlijk te verlagen. Daar heeft de natuur ook weer een goed hulpmiddel voor verschaft, dat bovendien ook nog lekker is. De plantaardige pectine, die o.m. in appelen aanwezig is, doet het cholesterolgehalte met 20 percent dalen. Je moet er dan wel per dag 15 gram pectine voor innemen. Pectine kan je ook in reformwinkels kopen, maar als je een paar appelen per dag eet, kan je al gerust zijn. En dat is nog lekker ook.

Opgelet met geraffineerde koolhydraten

Vroeger ging men er van uit dat vette, vooral verzadigde vetten absoluut moesten vermeden worden. Tegenwoordig weet men meer en beter: we hebben ook verzadigde vetten nodig. Je moet natuurlijk alles in balans weten te houden. Het mediterrane dieet is wat dat betreft een ideale formule: vetten, vooral van vis, maar ook van kaas en dat zijn verzadigde vetten. Transvetten zijn wel gevaarlijk en die moet je mijden: junkfood, behandeld vet, sommige margarines. Je kan beter boerenboter gebruiken dan verhard vet in margarines. Maar olijfolie heeft dan weer een streepje voor.

Wat intussen wel vaststaat is dat geraffineerde koolhydraten zoals suiker in veel te veel producten wordt toegepast en dat is een ontstekingstrigger ook voor de bloedvaten. Daarom kan je maar beter suiker laten voor wat het is, het bedreigt de gezondheid.

Daarnaast kan je beter overstappen op een gezonde olie van eerste koude persing. Lijnzaadolie en olijfolie komen hiervoor in aanmerking. Probeer een olie te verkrijgen die vrij is van chemische behandelingen, terwijl de akkers waarop de oliehoudende producten worden geteeld vrij moeten zijn van herbiciden en pesticiden van scheikundige oorsprong. Je krijgt het anders toch allemaal maar naar binnen. In de plaats van margarine, kan je evengoed olie op je brood doen die meervoudig onverzadigd is, olijfolie bijvoorbeeld, zoals de Fransen plegen te doen. Daarvan zijn ongeveer 10 gram per dag voldoende. Het infarctrisico wordt daardoor al een heel stuk kleiner. Ook lekker en gezond: magere witte kaas en die kan je trouwens lekker kruiden, is een goede eiwit- en calciumleverancier, zonder dat het de bloedvaten bedreigt.

Vitamines

Patiënten die gezond eten, volwaardige producten gebruiken, waaronder volkorenbrood en volkorenmeelspijzen, krijgen van nature voldoende vitamines binnen.

  • Wie dat niet doet, of zeker wil spelen en bovendien er lang jong en gezond wil blijven uitzien, heeft veel baat bij vitamine E. Deze vitamine van de jeugd, heeft een beschermende invloed op de bloedvaten. Per dag wordt ongeveer 12 mg noodzakelijk geacht.
  • Vitamine C is een anti-stress vitamine die de celwand beschermt tegen schadelijke indringers.
  • Voldoende vitamine A onder vorm van provitamine A, vermindert het infarctrisico met de helft.
  • Slikken van gesynthetiseerde vitamines is niet altijd verstandig; vooral met vitamine A moet je uitkijken. Je kan beter voor de maaltijd een glaasje versgeperst wortelsap gebruiken, zodat je het bètacaroteen eveneens naar binnen krijgt.
  • Uiteraard is soberheid in je snoepgedrag (wie gezond wil blijven snoept liever fruit); het suikergebruik, het alcoholgebruik, het roken, het eten van groot belang.
  • Ontspanning door middel van beweging in de gezonde natuur zal het geheel afronden. Op die manier blijf je gegarandeerd gespaard van de dodelijkste en modernste ziekte, waar iedereen ergens wel bang voor is, maar zo weinig preventief tegen ingesteld is.

En een hulpje uit de natuur kan iedereen af en toe best wel nodig hebben.

Crataegus versterkt hart en bloedvaten.

Een tip: Crataecin van Fytobell.

En voor een gezonde cholesterolbalans is gegiste rode rijst interessant.

Een tip: Cholefort van Fytobell.

Je vindt zowel Crataecin als Cholefort in de apotheek.

Crataecin met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Cholefort met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kan beide preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer