nov 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom mag je het ontbijt niet overslaan?

Ziekte heeft altijd een oorzaak. De erfelijkheid kan een rol spelen, de leefgewoonte eveneens, maar ook een combinatie van vele factoren kan er voor zorgen dat we gezond of ziek worden en zelfs dood gaan. Vandaar dat we het grootste belang moeten hechten aan onze leefwijze en vooral onze voeding. De dioxinekwestie en nu de coronacrisis hebben nog maar eens bewezen hoe kwetsbaar we zijn en heeft eigenlijk onderstreept dat we vaak ten onrechte te goeder trouw zijn ook ten opzichte van voedselfabrikanten. Maar hoe moeten we dan leven om met het maximum aan kansen, gezond een hoge leeftijd te bereiken?

Als iemand ernstig ziek wordt, probeert men daar meestal een uitleg voor te vinden. De omgeving van de patiënt wil een verklaring voor de problemen ofwel voor de dood van de persoon die men waardeerde. Soms zoekt men de uitleg in de erfelijke structuur van de patiënt, men wijt nogal snel iets aan de familiale gezondheidserfenis, ofwel is alles het gevolg van gebrek aan geluk. Het toeval was dus niet erg gunstig. Zelden zoekt men de oorzaak op de juiste plaats, behalve in een paar gevallen waar de oorzaak te flagrant was. Dat wil zeggen dat te weinig rekening wordt gehouden met de leefstijl, de gewoonten, de manier van eten, drinken, denken, de woonomstandigheden en de werksituatie. En hier ligt voor de meesten de echte oorzaak van problemen en vaak ook van vroegtijdig overlijden. Het spreekwoord zegt: „wij zijn wat we eten”. Nog een ander gezegde dat er niet minder om liegt: „we graven ons graf met onze tanden”.

Dat gezond voedsel essentieel is voor onze gezondheid, weet wel iedereen. Maar de praktijk is vaak heel anders dan de theorie. Neem bijvoorbeeld het ontbijt: sla dat niet over, want dan krijg je problemen die je niet altijd meteen opmerkt.

Het zijn misschien een beetje overtrokken volkswijsheden, maar ze wijzen toch in de richting van een oude rotsvaste overtuiging die vandaag nog niets van zijn waarde heeft verloren. De meeste mensen voeden zich verkeerd, of liever sommigen voeden zich niet meer, ze vreten zich letterlijk ziek of dood. Anderen roken er op los, of drinken te grote hoeveelheden alcohol. Dingen die vroeg of laat fataal worden. Als je een hitparade zou opmaken van verkeerde leefgewoonten die bij de meesten voorkomen en die vroeg of laat hun tol eisen, aan de gezondheid gaan knagen of het leven te vroeg beëindigen dan kom je tot volgende toplijst: roken, te veel alcohol drinken, te veel te vet, te zout en te zoet eten, te weinig beweging en gebrek aan positief denken met te weinig ontspanning, waardoor stress vat krijgt op je leven, en in veel gevallen ook op de gezondheid.

Als de natuur signalen geeft

Je kan het gemakkelijk merken in de kabinetten van de artsen als een algemene feestdag net achter de rug is: Pasen, sinterklaas, nieuwjaar. Het aantal patiënten dat last heeft met de spijsverteringsorganen schiet als paddenstoelen uit de grond. De indigesties zijn goedkoop, men begint ze zelfs normaal te noemen. Te rekenen naar de hoeveelheden snoep, chocolade, suikergoed, gebakjes en frisdranken die dan genuttigd worden, is dat inderdaad normaal, of liever een logisch gevolg ervan. Je hoeft niet verwonderd te zijn dat je na het eten van het zoveelste chocolade-ei te kampen krijgt met diarree, leveroverlast, galproblemen, maagperikelen. In feite beschermt de natuur of het lichaam zichzelf tegen de ondoordachtheid van de mens.

Het lichaam wordt ziek als laatste noodkreet om te zeggen: Jij stopt er niet mee met mij vol te proppen, ik zal je verplichten, want ik word ziek en op die manier zal je wel moeten ophouden mij te mishandelen.” De natuur probeert altijd zichzelf te beschermen en te redden… tot een bepaalde drempel wordt overschreden en het lichaam die reddende kracht niet meer heeft. Er zijn dus grenzen aan die beschermende reacties, je kan niet ongebreideld blijven doorgaan het lichaam te tarten en de gezondheid op de proef te stellen.

Waar ligt de grens?

De kunst bestaat er dus in zijn grenzen te kennen, te weten wat schadelijk is en wat toegelaten, de hoeveelheden te leren ontdekken die men voor de verschillende organen kan verdragen, afhankelijk van de leeftijd, de erfelijke toleranties en de conditie van de patiënt en op die manier een leefwijze op te bouwen die gezond is en waar je een leven lang gelukkig kan mee zijn.

Toch zijn er algemene waarden die voor iedereen gelden. Niet dat iedereen er op dezelfde wijze nadeel zal van ondervinden, maar het zijn normen, een soort tien geboden waardoor je minder kans loopt de gezondheid te schaden, zolang je er rekening mee houdt.

Eet gezonder

Het moderne westerse voedsel is ongezond. Je kan dat zonder meer stellen. We eten te veel, te vet, of liever: verkeerd vet, te zout, te zoet, te veel dierlijke producten, te weinig rauwkost, te weinig groenten en vruchten, te veel snoep en tussendoortjes, te veel suiker, te veel geoxideerde producten, denk maar aan de grill en de zwarte korstjes bij gebraad.

Om te beginnen slaan veel Belgen het ontbijt over. Dat is verkeerd. Kijk naar de Engelsen, die nemen hun “breakfast” als belangrijkste maaltijd van de dag. Weliswaar ook niet altijd met de beste ingrediënten, maar ze leggen in elk geval een gezonde flinke basis voor de dag: spek, eieren, champignons, brood, marmelade en thee. Ze zullen in elk geval geen honger, noch hypoglycaemie krijgen, oftewel een tekort aan bloedsuiker. Dat gebeurt op het continent wel. Nu kan je tijdelijk een excuus vinden in het feit dat heel veel van deze producten op de gevaarlijke lijst staan, omwille van toevoegingen, aroma’s, suikers enz, maar uiteindelijk kan je altijd proberen je te bevoorraden in het biologische circuit.

Geen ontbijt

Hoeveel patiënten zijn er niet die zich tevredenstellen met één of paar koppen koffie, gaan daarop de deur uit naar hun werk? Ze voelen zich flauw na een paar uur, missen concentratie, worden humeurig en moeten uiteindelijk halverwege de voormiddag toch wat snoep naar binnen werken, met als gevolg dat patiënten die wel een flink ontbijt nemen uiteindelijk toch minder verdikken dan diegenen die ’s morgens vasten. En toch doen de meesten het om te vermageren zo lijkt het.

Leer het van de Engelsen, en neem ’s morgens een gezond ontbijt: vruchten allerhande is het beste, daar knapt je gezondheid zelfs van op. Je kan ook muesli, een mengeling van volkorengranen en rozijnen, vruchten en yoghurt nemen. Eet een paar volkorenboterhammen met kwarkkaas met fijngesnipperde kruiden.

Drink zo weinig mogelijk bij het eten. Wacht met drinken tot na de maaltijd, anders maak je het de spijsvertering niet gemakkelijk. Eet langzaam en kauw grondig en dat uiteindelijk bij elke maaltijd. Eet ’s morgens en ’s middags flink, maar ’s avonds beperkt en matig. Snoep ook niet tussen de maaltijden en mocht de drang wat te erg worden, eet dan wat fruit: een appel, een peer, of de vruchten van het seizoen. Eet ook niet te laat op de avond, zodat de spijsvertering afgerond is als je gaat slapen, anders wordt de slaap onrustig.

Eet geen grote volumes en niet te veel producten door elkaar, zo maak je het de spijsvertering gemakkelijker.

En vergeet het niet: we graven ons graf met onze tanden. Leer het van de natuur: daarin is alles perfect geregeld. De vogels, maar ook andere dieren zullen als ze zelf voor hun eten moeten zorgen en zoeken in de natuur, nooit iets nemen wat niet voor hen geschikt is. Wij doen dat wel en daar worden we uiteindelijk niet voor beloond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer