jun 9, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor je immuniteit tegen corona: tank zon!

We doen alsof het gedaan is. Neen dus! Corona is niet gedaan, zal dit jaar niet gedaan zijn en wellicht volgend jaar ook niet. Het virus is onder ons en zal misschien nooit meer verdwijnen. Dat is net als met de griep: ook die keert elk jaar terug. Het verschil is dat griep vooral seizoensgebonden optreedt: dat betekent dat vooral in wintermaanden, van zodra het kouder wordt, het influenzavirus weer de kop opsteekt, om van zodra het warmer wordt in de lente weer onder te duiken. Niet verdwijnen, maar onderduiken. Men weet nog lang niet alles over corona oftewel covid 19, maar de kans is zeer groot dat het zich op dezelfde wijze zal gedragen. Blijven we dus voor eeuwig gebonden aan het mondmasker, aan thuiswerken, aan afstand houden, aan handen wassen? Hopelijk niet, hoewel hygiënische maatregelen nooit verkeerd zijn! Maar er zal veel van ons gedrag afhangen in welke mate het virus het nog nodig vindt om meer mensen te besmetten en gebruik te maken van gastcellen van mensen. Het blijf-in-uw-kot-principe was daarom zeker zinvol.

Veel mensen zijn bang van corona en terecht! Maar als ze hun weerstand op scherp zetten, hoeven ze zich minder zorgen te maken. Essentieel daarbij is bijvoorbeeld vitamine D, dat zowel tegen osteoporose als bij een verzwakte weerstand van belang is.

Als mensen een sterke immuniteit hebben, kunnen ze wel besmet worden met het corona-virus, maar ze worden niet of minder erg ziek. Onderliggende kwalen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, nierproblemen kunnen van corona een dodelijke ziekte maken. Om dat te beletten moet je zorgen voor een sterke immuniteit en tegelijk zoveel mogelijk besmettingskansen vermijden: dat betekent grote groepen mensen vermijden, langdurig op korte afstand bij anderen zitten is gevaarlijk, mensen die niezen en hoesten moet je uit de weg gaan en… voldoende in de buitenlucht en dus in de zon vertoeven.

Waarom in de zon? Omdat onder invloed van het Uv-licht van de zon, vitamine D in de huid wordt aangemaakt en dat is vooral in deze momenten van belang. Vitamine D is namelijk een essentieel element om voldoende immuniteit op te bouwen. Hoeveel dan wel? Dat hangt van persoon tot persoon af, maar het is wel wetenschappelijk aangetoond dat negentig percent van de bevolking te weinig vitamine D heeft. De belangrijkste bron is zonlicht. Vandaar dat virologen de raad geven naar buiten te gaan, te wandelen in de buitenlucht, aan sport te doen, maar anderen te vermijden. Mensen met een blanke huid maken gemakkelijker vitamine D aan in de huid dan mensen met een donker huidtype. Vitamine D zit weliswaar ook in voedingsmiddelen zoals vette vis (makreel) en zuivelproducten, vooral roomboter. Ook in levertraan vind je vitamine D.

Wie een tekort heeft aan vitamine D riskeert niet enkel erger ziek te worden door corona, maar ook broze botten te krijgen. Osteoporose komt namelijk vooral voor bij mensen met een tekort aan vitamine D en vitamine K2. Het spreekt vanzelf dat je de middagzon in de zomermaanden en de heftige zonbestraling in geval van een gevoelige huid moet vermijden om huidkanker te voorkomen.

Een tekort is evenwel absoluut te vermijden: botontkalking, hart- en vaatziekten, kanker en auto-immuunziekten kunnen het gevolg zijn. Maar ook voor een goede weerstand tegen corona is vitamine D van essentieel belang. Eigenlijk functioneert vitamine D eerder als een hormoon dan als een vitamine. Dat betekent dat zelfs al kleine hoeveelheden actief kunnen zijn voor de regeling van het immuunsysteem. In geval van twijfel kan je je niveau van vitamine D in het bloed laten bepalen door een dokter.

En misschien is het dan verstandig om wat extra vitamine D te nemen. Denk daarbij aan vitamine D van Fytobell. Je vindt dit met het CNK-bestelnummer 3091-527 voor de apotheek.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Ook het nieuwe krachtige preparaat Immunibell van Fytobell, dat aan je weerstand een echte boost geeft, bevat vitamine D, naast verschillende andere stoffen die belangrijk zijn voor een sterke immuniteit. Je vindt Immunibell van Fytobell eveneens in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968. En ook dit kun je online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer