jun 9, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor je immuniteit tegen corona: tank zon!

We doen alsof het gedaan is. Neen dus! Corona is niet gedaan, zal dit jaar niet gedaan zijn en wellicht volgend jaar ook niet. Het virus is onder ons en zal misschien nooit meer verdwijnen. Dat is net als met de griep: ook die keert elk jaar terug. Het verschil is dat griep vooral seizoensgebonden optreedt: dat betekent dat vooral in wintermaanden, van zodra het kouder wordt, het influenzavirus weer de kop opsteekt, om van zodra het warmer wordt in de lente weer onder te duiken. Niet verdwijnen, maar onderduiken. Men weet nog lang niet alles over corona oftewel covid 19, maar de kans is zeer groot dat het zich op dezelfde wijze zal gedragen. Blijven we dus voor eeuwig gebonden aan het mondmasker, aan thuiswerken, aan afstand houden, aan handen wassen? Hopelijk niet, hoewel hygiënische maatregelen nooit verkeerd zijn! Maar er zal veel van ons gedrag afhangen in welke mate het virus het nog nodig vindt om meer mensen te besmetten en gebruik te maken van gastcellen van mensen. Het blijf-in-uw-kot-principe was daarom zeker zinvol.

Veel mensen zijn bang van corona en terecht! Maar als ze hun weerstand op scherp zetten, hoeven ze zich minder zorgen te maken. Essentieel daarbij is bijvoorbeeld vitamine D, dat zowel tegen osteoporose als bij een verzwakte weerstand van belang is.

Als mensen een sterke immuniteit hebben, kunnen ze wel besmet worden met het corona-virus, maar ze worden niet of minder erg ziek. Onderliggende kwalen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, nierproblemen kunnen van corona een dodelijke ziekte maken. Om dat te beletten moet je zorgen voor een sterke immuniteit en tegelijk zoveel mogelijk besmettingskansen vermijden: dat betekent grote groepen mensen vermijden, langdurig op korte afstand bij anderen zitten is gevaarlijk, mensen die niezen en hoesten moet je uit de weg gaan en… voldoende in de buitenlucht en dus in de zon vertoeven.

Waarom in de zon? Omdat onder invloed van het Uv-licht van de zon, vitamine D in de huid wordt aangemaakt en dat is vooral in deze momenten van belang. Vitamine D is namelijk een essentieel element om voldoende immuniteit op te bouwen. Hoeveel dan wel? Dat hangt van persoon tot persoon af, maar het is wel wetenschappelijk aangetoond dat negentig percent van de bevolking te weinig vitamine D heeft. De belangrijkste bron is zonlicht. Vandaar dat virologen de raad geven naar buiten te gaan, te wandelen in de buitenlucht, aan sport te doen, maar anderen te vermijden. Mensen met een blanke huid maken gemakkelijker vitamine D aan in de huid dan mensen met een donker huidtype. Vitamine D zit weliswaar ook in voedingsmiddelen zoals vette vis (makreel) en zuivelproducten, vooral roomboter. Ook in levertraan vind je vitamine D.

Wie een tekort heeft aan vitamine D riskeert niet enkel erger ziek te worden door corona, maar ook broze botten te krijgen. Osteoporose komt namelijk vooral voor bij mensen met een tekort aan vitamine D en vitamine K2. Het spreekt vanzelf dat je de middagzon in de zomermaanden en de heftige zonbestraling in geval van een gevoelige huid moet vermijden om huidkanker te voorkomen.

Een tekort is evenwel absoluut te vermijden: botontkalking, hart- en vaatziekten, kanker en auto-immuunziekten kunnen het gevolg zijn. Maar ook voor een goede weerstand tegen corona is vitamine D van essentieel belang. Eigenlijk functioneert vitamine D eerder als een hormoon dan als een vitamine. Dat betekent dat zelfs al kleine hoeveelheden actief kunnen zijn voor de regeling van het immuunsysteem. In geval van twijfel kan je je niveau van vitamine D in het bloed laten bepalen door een dokter.

En misschien is het dan verstandig om wat extra vitamine D te nemen. Denk daarbij aan vitamine D van Fytobell. Je vindt dit met het CNK-bestelnummer 3091-527 voor de apotheek.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Ook het nieuwe krachtige preparaat Immunibell van Fytobell, dat aan je weerstand een echte boost geeft, bevat vitamine D, naast verschillende andere stoffen die belangrijk zijn voor een sterke immuniteit. Je vindt Immunibell van Fytobell eveneens in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968. En ook dit kun je online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer