apr 21, 2023 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je je gezondheid verbeteren?

Er zijn weinig dingen die de mensen meer beroeren dan voedsel. Het is ook het onderwerp waarover het meest boeken zijn geschreven en gedrukt. Het is ook heet belangrijkste onderwerp van gesprek als een aantal dames met elkaar converseren, naast mode, kinderen en… mannen. Dat laatste is ongetwijfeld het minste interessant, maar wel leuke roddel en dat lucht soms het hart op, vooral als het goed bedoeld is.

Gezondheid begint aan tafel en de keuzes die je maakt. Alles wat in je koelkast zit, helpt mee je gezondheid te bepalen.

Ook de bladen, zowel damesbladen als vrijetijdsbladen staan vol recepten en er zijn heuse televisieprogramma’s die populair geworden zijn, enkel en alleen vanwege de kookprogramma’s. Het is zelfs zo in trek dat er jongerenprogramma’s aan gewijd worden, wat natuurlijk de populariteit verhoogt, de kijkdichtheid verzekert en naast het culinaire gehalte ook een charmeniveau heeft dat andere programma’s niet hebben.

Jammer genoeg zijn die programma’s, die bladen, die rubrieken, die boeken vooral afgestemd op smaak, variatie, leuke plaatjes en in de meeste gevallen gesponsord door bedrijven die precies die producten aanprijzen die je nodig hebt om dit of dat goed en lekker recept te maken. Of het gezond is, wordt nooit verteld en niemand vraagt het zich af. Toch is dat het allerbelangrijkste. En waar begint het en waar eindigt het?

Begin met voldoende te drinken: water!

Een van de belangrijkste dingen die we dagelijks moeten doen en wat door veel mensen wordt verwaarloosd: voldoende drinken. Geen alcohol, geen frisdrank, geen fantasievocht, maar zuiver water!

Drink dus absoluut voldoende. De meeste mensen drinken veel te weinig. Vooral vrouwen hebben daar een slechte gewoonte van gemaakt, omdat ze vrezen dat ze gaan verdikken van water drinken, wat absoluut onmogelijk is, tenzij er een probleem is met de nieren, maar dan is behandeling dringend nodig.

Drink nog een koffietje

Veel mensen drinken ook enkel maar koffie overdag. Dat heeft tot gevolg dat er nog een grotere dehydratatie optreedt, ze verliezen nog meer vocht uit het intercellulaire weefsel. Eigenlijk moet er 2 tot 3 liter water per dag worden gedronken, want we verliezen ook veel vocht via de ademhaling, de huid en uiteraard ook met de urine.

Drink je niet voldoende, dan kan het lichaam zijn gifstoffen niet voldoende wegspoelen via de nieren, er treden problemen op. Men voelt zich zenuwachtiger, meer moe, futloos, kan zich niet voldoende concentreren, neigt naar depressie. Gezond water is mineraalarm. Uiteraard mag je het water op smaak brengen of „verbeteren” door eer kruidenthee van te zetten.

De beste thee is groente thee, omdat die bioflavonoïden, oxidanten bevat en meehelpt tegen hart- en vaataandoeningen en kanker. Ook allerhande kruidenthees met hun specifieke werking kunnen nuttig zijn.

Koffie is ook gezond gebleken. Vroeger werd dat afgeraden, maar men weet nu dat koffiedrinkers minder vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker. Bovendien verkleint het de kans vroegtijdig Alzheimer te ontwikkelen en vermindert ook de neiging tot obesitas. Drink dus nog een kopje. Maar zoet het niet met suiker en voeg er niets anders aan toe, dan verminder je weer de gunstige eigenschappen. En slaap je er minder goed van, dan kun je best na 16 uur overschakelen op koffie zonder cafeïne, of overschakelen op kruidenthee.

Opgepast met zuivel

Zuivel is lekker, vooral kaas. Er zijn er ook die zweren bij het dagelijks drinken van een aantal glazen melk. Daar kun je maar beter mee uitkijken, want je kunt er darmproblemen van krijgen en… het groeihormoon in de melk dat moet dienen om het kalf snel volwassen te laten worden, bekomt volwassen mensen niet zo goed.

Melk wordt trouwens in de melkerij ook gehomogeniseerd en er is dus wel degelijk een verschil met melk als ze recht van de koe komt. Daarom kies je ofwel voor verse hoevemelk ofwel voor een gefermenteerd zuivelproduct zoals yoghurt of kaas. Dat bekomt het organisme beter.

Jongelui kunnen er wel uitgebreider van genieten en hebben er belang bij omdat ze het skelet moeten opbouwen, maar er mag ook niet worden vergeten dat alle groenten kalk oftewel calcium bevatten. Vitamine D bevordert trouwens ook de kalkabsorptie. Volwassenen hebben er niet zoveel van nodig.

Het reparatiemechanisme moet wel worden hersteld, zoals bij vrouwen die last hebben van osteoporose, maar hormonale prikkels zijn hier oorzaak van het probleem en daar moet wat aan gedaan worden. Te veel kalk geeft problemen aan de gewrichten. De mitochondriën zitten vol kalk bij de meesten. Er ontstaan plaques met pijnlijke gevolgen vandien. Als je zuivel gebruikt moet je de best de gefermenteerde vorm gebruiken en bij voorkeur de zure vorm: karnemelk, yoghurt.

Liever vis dan vlees

Onze eetcultuur wordt gedirigeerd door de vleesindustrie. Maar gebleken is dat rood en bewerkt vlees aanleiding geven tot hartziekten en darmkanker. Rood vlees bevat veel verzadigd vet.

We hebben weliswaar ook verzadigde vetten nodig, maar die kun je best halen uit bijvoorbeeld avocado’s. Rood vlees bevat namelijk behoorlijk wat heemijzer en dat speelt een niet te miskennen rol in de ontwikkeling van darmkanker.

Vleeseters schermen dan weer met de voordelen zoals vitamine B12 en zink. Die zitten er ongetwijfeld ook in, maar die haal je ook beter uit andere producten. Want zuivel en vis bevatten voldoende vitamine B12 en zink en ook in gemakkelijk absorbeerbare vorm.

Het grote voordeel van vis is, dat het bovendien Omega-3 vetzuren bevat en daarvan hebben we nooit te veel, integendeel zelfs. De meerderheid van de bevolking heeft er een schromelijk tekort aan.

Daarom: eet liever vis of gevogelte in de plaats van vlees.

Knoeiboel

Met vlees wordt altijd geknoeid. Ofwel zitten er hormonen in, ofwel tranquillizers, ofwel wordt bij de productie geknoeid en bewaarmiddelen en kleurstoffen toegevoegd, ofwel wordt het bestraald, ofwel zijn de dieren ziek omdat ze vol dioxines en PCB’s of andere onbekende stoffen zitten.

Wil je toch vlees eten, kun je beter een scharrelkipje kopen bij een keuterboer of in de bio handel, ofwel moet je overschakelen op verse vis. Liefst vette vis, dan heb je voldoende Omega-3 vetzuren binnen, dat helpt bij de preventie van hartinfarct, beroerte en Alzheimer.

Wie toch niet kan weerstaan aan de smaak van een biefstukje kan dat best doen, maar moet kieskeurig zijn met de kwaliteit. Vraag bio-garantie en als ze je niet bedot hebben, zit je toch beter. Eet niet te vaak en niet te veel vlees, het doet de aderen dichtslibben, en brengt toxines in het lichaam en harde vetten.

Je kunt best ook niet vergeten dat vegetariërs die ook vis gebruiken gemiddeld tien jaar langer gezond leven dan vleeseters. Wie wil er niet graag tien gezonde jaren toevoegen aan zijn leven? Dat is het grootste cadeau dat we onszelf kunnen aanbieden en het gebeurt nog wel aan je eigen tafel!

En een tip: Omega-3 vetzuren zijn het beste cadeau voor je gezondheid. Daarom kun je best gebruik maken van Omega-3 vetzuren van Nutribell.

Je vindt Omega-3 vetzuren van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelcode: 2751-485.

Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je gezondheid zal dat zeker waarderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer