mrt 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Allergie: de nieuwe epidemie

Het komt elk jaar wat vroeger en het duurt ook telkens weer wat langer: het allergieseizoen. Door de opwarming van de aarde komen steeds meer planten vroeger in de bloei en dat zullen mensen die er allergisch aan zijn, zeker geweten hebben.

Allergie kan de vreemdste vormen aannemen: jeuken, krabben, niezen, hoesten, naar adem snakken, rode vlekken in het aangezicht of op het hele lichaam, puistjes, diarree, lopende neus, buikpijn… er is haast geen mens meer die helemaal geen last heeft van een of andere allergische reactie. Die reacties kunnen erg uiteenlopend zijn, terwijl de allergenen dat ook kunnen zijn. Allergieën komen niet alleen in de lente of de zomer voor, ze zijn geen privilege meer van mensen die op het platteland de geur van vers gemaaid gras, stuivende hooikorrels of pollen meer kunnen verdragen. Ook in de huiskamer, zelfs bij de meest hygiënische personen kunnen allergieën de kop opsteken. Van langsom meer jonge mensen worden er het slachtoffer van, terwijl de oudere generatie van boven de vijftig nog enigszins gespaard wordt. De vervuilde lucht op straat, de industriële vervuiling van de lucht, allerhande toevoegingen aan voeding, kleurstoffen en bewaarmiddelen in alles wat we koken en eten, smaakversterkers, of zelfs kleurstoffen in kleding, in verven voor de woning, oplosmiddelen in houten panelen, bestrijdingsmiddelen in meubelen enz… het is niet altijd erg milieuvriendelijk en ook niet altijd even lief voor onze gezondheid. Ons lichaam verzet zich. Het bouwt verdedigingsstoffen op tegen wat het als schadelijke indringers ervaart. Het is niet gemakkelijk met deze problemen te leven, je wordt er continu mee geconfronteerd. Je bent wel niet de enige, maar toch is het geen plezierige ervaring, steeds met jeukende huid, of een gesloten of lopende neus te worden geconfronteerd. En toch moet je niet bij de pakken gaan zitten.

In de natuur komen heel wat stoffen voor waarop patiënten allergisch kunnen reageren. Pollen en allerhande zwevende delen van planten kunnen je oneindig veel kriebels in de neus bezorgen.

Je weet het niet altijd

Symptomen van een allergie kunnen erg verschillend zijn: rode ogen, een lopende neus, rode vlekken, hoofdpijn, buikpijn, astma enz… Soms hebben sommige mensen er geen erg in dat ze een allergisch probleem hebben, omdat ze vaak denken dat allergie zich beperkt tot de huid en de luchtwegen. Maar ook hoofdpijn, het zich minder goed voelen, kan te maken hebben met een allergische reactie. Het kan zelfs te maken hebben met het soort voedsel dat je af en toe gebruikt. Daarom is het van belang alles nauwkeurig te noteren, zodat je later kan nagaan in welke soortgelijke situaties je dezelfde verschijnselen hebt ondervonden. Het is bovendien een goede hulp voor de arts om een doeltreffende en volledige behandeling in te zetten.
Zo is het altijd interessant om te zien hoe dezelfde situaties ook dezelfde reacties veroorzaken. Het kan gebeuren dat je een lopende neus krijgt als je op je kantoor aankomt. Niet je collega’s of je chef zijn daar verantwoordelijk voor, maar wellicht het tapijt in je kantoor waar schimmels in zitten, of misschien de airconditioning waarvan de filters niet voldoende worden vervangen. Zo kan het ook gebeuren dat je allergisch reageert telkens je de woning van een buur, een familielid, een vriend binnenkomt. Oorzaak kan misschien een dier zijn. Er kunnen dierenharen achterblijven in het tapijt, in de vloerbekleding. Het enige dat helpt is zoveel mogelijk de allergenen vermijden.

Allergieën zijn niet zozeer erfelijk, maar de aanleg wel. Men merkt vaak dat in dezelfde familie verschillende leden er last van hebben en hun kinderen op hun beurt hetzelfde meemaken. Ouderen zijn er min of meer van gespaard, omdat tijdens hun puberteit minder allergene stoffen in de omgeving terecht kwamen. De jeugd is wat dat betreft niet erg bevoordeligd. Het milieu is drastisch veranderd sedert vroeger. Bovendien reageert het immuunsysteem van jongeren veel alerter.

Zelfs stress

Ook stress en negatieve emoties kunnen een allergische reactie uitlokken. Problemen in het beroep of emotionele problemen in het gezin kunnen astmapatiënten helemaal van de kaart brengen. Heb je een zwak immuunsysteem en een gevoelige ziel, dan kunnen die twee het best met elkaar vinden, maar jij bent er wel het slachtoffer van.

Lopende neus?

Je bent er best mee gediend als je allergie veroorzakende stoffen zoveel mogelijk vermijdt. Maar natuurlijk kan je intussen ook je immuunsysteem versterken en de reacties van je lichaam tot juiste proporties proberen te herleiden. Dat doe je in de eerste plaats door je lichaam gezond te houden.

  • Roken is taboe, voor iedereen die allergisch is, zelfs al kan je ogenschijnlijk goed de rook verdragen.
  • Zorg voor voldoende vitamine C in de voeding en slik minder medicijnen. Grijp niet om de haverklap naar medicijnen, hoofdpijnmiddelen, spijsverteringsmiddelen, synthetische vitamines. Hou het bij het goede oude systeem: eet gezond, drink gezond en voldoende, rust voldoende en neem op tijd ontspanning.
  • Spuit zo weinig mogelijk middelen in de neus die het neusslijmvlies irriteren. Probeer het met kamilledampbaden, waarbij je het hoofd boven een dampend hete kom kamilleaftreksel houdt en het hoofd afdekt met een handdoek of een plastic zeiltje. Je kan ook proberen met vernevelen van zeewater in de neus. Hiervoor kook je zuiver water waaraan je per liter een flinke soeplepel zeezout hebt toegevoegd. Alles goed laten smelten en al roerend oplossen. Na afkoeling kan je met een pipetje een paar druppels inbrengen in de neus. Er bestaan in de apotheek ook wel handige spuitbussen met zeewater bestemd voor dat doel. Op die manier ontsmet je de neusslijmvliezen en gaan ze ontzwellen, waarna je gemakkelijker kan ademen. Voor sommigen kan het helpen als ze met een stofmasker in de tuin gaan werken, als ze erg allergisch zijn voor pollen en stuifmeelkorrels.

Interessant om weten voor wie erg veel last heeft van die pollen is, dat aan zee veel minder allergenen voorkomen. Een vakantie aan of op zee is voor deze mensen erg aan te bevelen. Niet zelden zie je onder zeilkampioenen mensen die zeer allergisch zijn en die vandaar dan ook gedwongen zijn om veel op zee te vertoeven. Zo maak je kampioenen.

  • Uiteraard moet je in het pollenseizoen de vensters zoveel mogelijk gesloten houden als je allergisch bent, ook ’s nachts.
  • Was je haren in deze periode vooral ’s avonds, zodat je een pollenvrije nacht kan hebben, want overdag hechten de pollen die in de lucht zweven zich gemakkelijk aan de haren.
  • Trek ’s nachts nachtkleding aan die niet buiten is geweest, of slaap zonder kleding nadat je eerst hebt gedoucht. Lakens mogen natuurlijk niet aan de lucht buiten zijn gedroogd, maar in de droogkast waarbij de circulatielucht wordt gefilterd.

Voeding goed uitkiezen

Heel veel mensen zijn allergisch aan bepaalde voeding zonder het te weten. Meest van al zijn chocolade, belegen oude kaas en wijn bij de zaak betrokken. Ook sommige biersoorten zijn vaak verdacht. Het volstaat gewoon deze producten van het lijstje te schrappen en wat gezonder te eten, je complete gezondheid zal er wel bij varen. Je kan er gemakkelijk achter komen aan welke producten je precies allergisch bent. Niet zelden zijn het ook de toevoegsels, of de smaakversterkers. Destijds was het fameuze Chinees-restaurantsyndroom opvallend en gekend. Vanwege de smaakversterkende glutamaten waarmee kwistig in de Chinese restaurants werd gestrooid, kwamen veel mensen met hoofdpijn en diarree naar huis. Als de voeding vers is en lekker klaar gemaakt, zijn smaakversterkers niet nodig. Ook migraine kan op die manier een allergische reflex zijn. Volg jezelf goed, leer jezelf kennen en je zal veel minder last hebben.

Tenslotte moet je de darmen goed verzorgen, want er is een rechtstreekse relatie tussen het darmmicrobioom en de allergische reflex.

Daarvoor is probiotica aan te bevelen. Een uitstekend preparaat daarvoor is Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan Allobiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Voor de rest: leef gezonder, eet gezonder, beweeg wat meer, neem wat vaker ontspanning, ga eens wat meer naar zee en je zal het zien: de allergie zal veel minder vat op je krijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer