mei 9, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Waarom hebben vrouwen vlugger conditie na training dan mannen?

Als iedereen in het gezin in conditie wil blijven dan is het nodig dat ook iedereen aan sport gaat doen. Ook kinderen van tien, ook vaders van veertig, ook oma’s van zestig. Niemand heeft een geldig excuus om niet aan sport te gaan doen, tenzij een of andere ziekte hem of haar zulks verbiedt, en dan nog zijn er oefeningen die beslist binnenshuis of zelfs liggend in bed kunnen worden gedaan om de conditie te bewaren.

Als het je ontbreekt aan inspiratie of moed om eraan te beginnen, is het een goed idee eventueel aan te sluiten bij een sportvereniging, waar een keuze kan worden gemaakt tussen verschillende soorten sport.

Kinderen van tien zullen niet op dezelfde wijze voordeel halen uit een aantal rondjes hardlopen als een vader van veertig. Kinderen zullen hun coördinatievermogen aanscherpen of ontwikkelen door balspelen, door zwemmen, hoewel ze eveneens loopoefeningen kunnen inlassen, maar hun tempo zal verschillend zijn van dat der volwassenen. Kinderen zitten te veel. Ze kijken urenlang naar televisie en zelfs als het buiten mooi weer is, zitten ze vaak binnen. Niet goed! Dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Zitten wordt niet voor niks “het nieuwe roken” genoemd. Daarmee is het duidelijk dat het zeer nadelig is voor de gezondheid, zowel voor het hart, de bloedsomloop, het brein en de longen. Kortom je leeft minder gezond en dus ook minder lang als je niet beweegt.

Wie gezond wil blijven moet op elke leeftijd aan sport doen. Het is prettig als het hele gezin tegelijk aan sport doet. Dat hoeft geen ingewikkeld programma te zijn, maar wandelen en zwemmen zijn al heel wat. Kinderen hebben zelfs intellectueel voordeel bij sport.

Begin er rustig aan

Bewegen is een must en de conditie is een barometer van je gezondheid. Dankzij het beoefenen van sport kan je die conditie verwerven. Dat is misschien vanzelfsprekend voor volwassenen, terwijl slechts weinigen er bij stilstaan dat het evenzeer van belang is voor kinderen. Ze zitten ook te veel, ook binnen voor het scherm en overal hanteren ze de smartphone. Dat is al het ware het verlengstuk van hun arm en hand.

Dus moeten ook de jongeren werken aan een conditie. Zonder lichamelijke inspanningen, oefeningen, sport, kunnen ze onmogelijk opgroeien tot harmonische personen die gezond en gelukkig kunnen worden.

Wie bij een club aansluit, heeft het voordeel dat er meestal bekwame monitoren aanwezig zijn, die behulpzaam kunnen zijn bij het beoefenen van uw keuzesport, niet alleen om u nog meer te vervolmaken, maar vooral u in het begin te begeleiden, zelfs af te remmen, mocht je te hard van stapel lopen.

Er zijn altijd personen die liever niet in groepsverband of clubverband aan sport doen, die het liever onder elkaar houden. Ook voor hen zijn er mogelijkheden genoeg. Zwemmen kan gerust zonder monitoren en individueel of in gezinsverband worden beoefend. Ook wandelen, zelfs in de winter (bijvoorbeeld aan zee), fietsen, of het gebruik van de trimbaan. Als het leeftijdsverschil te groot zou zijn om de activiteiten gezamenlijk te laten verlopen, kunnen bepaalde oefeningen nog twee aan twee worden uitgevoerd, zoals moeder met dochters en vader met de zonen.

Fitness

Over het algemeen neemt men aan, dat kinderen vanaf tien jaar, eigenlijk in staat zijn om fitnessoefeningen beginnen mee te doen. Ze moeten vanaf die leeftijd ook aangemoedigd worden geregeld te trainen. Op die manier wordt sport voor hen een tweede natuur, een noodzaak zoals eten en drinken en zullen ze daar later veel nut aan hebben voor hun gezondheid. Ouders kunnen heel wat doen om kinderen te motiveren voor sport. Ze moeten zelfs al heel vroeg betrokken worden bij bepaalde sporten.

Elk kind zou eigenlijk vanaf de leeftijd van zeven jaar moeten leren zwemmen. Minstens eenmaal in de week kan er dan in gezinsverband worden gezwommen. Als kinderen minder, of niet aan sport doen, raakt hun lichamelijke ontwikkeling achterop. Men neemt zelfs aan dat een kind er ook intellectueel voordeel bij heeft, aan sport te doen en dat het op dit vlak ook achterop geraakt bij leeftijdsgenootjes die wel voldoende lichamelijk getraind worden.

Er zijn ook risico’s

Tegenwoordig wordt sport soms zodanig intens beoefend dat het een drug wordt. Je kan er inderdaad ook in overdrijven. Sportartsen waarschuwen tegen het te vroeg inschakelen van kinderen in competitiesporten. Het kan best zijn dat de marathon lopen voor volwassenen een grote conditie meebrengt, voor kinderen is het dat allerminst. Het is onverantwoord kinderen van elf jaar bijvoorbeeld langdurig aan dergelijke zware inspanningen bloot te stellen.

Er is daarover nog altijd medisch onderzoek gaande om precies uit te maken waar het gevaar schuilt. Het is niet moeilijk om begrijpen dat bij een kind van die leeftijd de botgroei nog volop aan de gang is en dat het mogelijk is dat door langdurig overbelasten van de uiteinden van de lange beenderen en de gewrichten, op plaatsen die we groeischijven noemen, schade kan ontstaan door voortdurende druk tijdens het lopen op harde wegen, vooral nog met onaangepast schoeisel.

Bovendien heeft men vastgesteld dat het vermogen van het kind om lichaamswarmte kwijt te spelen die ontstaat door energiek aan sport te doen, slechts op de leeftijd van tien jaar tot ontwikkeling komt. Tijdens hardlopen over lange afstand of het continu en driftig beoefenen van sporten zoals voetbal of tennis, is de kans op oververhitting daardoor niet denkbeeldig. Het is van belang dat met het oog hierop de kleding van sportende kinderen aangepast wordt.

Vrouwen anders dan mannen

Het is prettig als sport in het gezin kan worden beoefend, als alle leden van hetzelfde gezin, of misschien meerdere gezinnen uit dezelfde familie, sport kunnen beoefenen. We hebben het daarnet al gehad over het verschil van conditie tussen volwassenen en kinderen, maar er is ook nog een verschil tussen vrouwen en mannen.

Er zijn bezwaren tegen bepaalde gezamenlijke activiteiten, omdat de maximale aerobe capaciteit van de man groter is dan die van de vrouw. Dat betekent dus ook dat mannen harder zullen moeten trainen, lopen, fietsen, zwemmen om hun conditie te verbeteren dan vrouwen. Het uitsluitend samen trainen kan derhalve niet tot het eind toe worden volgehouden. Men kan weliswaar samen aan een programma beginnen, maar de duur en de intensiteit van de training zal bij een man groter moeten zijn, wil hij er hetzelfde nuttig effect uithalen dan zijn vrouw.

De basistraining kan dus gerust samen gebeuren, maar de echte conditietraining zal typisch voor man en vrouw verschillend zijn.

Trainen is de ideale manier om in conditie te blijven, om zijn weerstand te vergroten, om ziekten te voorkomen, om fit en lang jong en gezond te blijven. Training en sport kan echter op de duur ook verslavend werken. De endorfines zijn daar verantwoordelijk voor. Het is niet de eerste keer dat via de sport – wat heilzaam had moeten zijn voor de gezondheid – uiteindelijk iemand aan zijn einde komt.

Sport moet dus op een verstandige manier worden beoefend, men mag zijn grenzen en mogelijkheden niet overschatten. Maar het is zonder meer wel duidelijk dat men toch niet zonder sport kan. Onze moderne leef- en werkomstandigheden hebben er voor gezorgd dat we onze spieren niet meer voldoende gebruiken, niet zozeer voor de gezondheid van die spieren zelf, maar voor alles wat er mee samenhangt: bloedsomloop, hart, ademhaling, stofwisseling. Om al die dingen gezond te houden en uiteraard je weerstand tegen ziekte te vergroten, bovendien zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven en een gezonde oude dag te kennen is SPORT het toverwoord.

Doe dagelijks aan sport, al is het amper een kwartiertje ter plaatse huppelen in je garage of rugspieroefeningen doen in je slaapkamer. Het heeft beslist zijn nut en je zal spoedig het gunstig effect van gezonde sport merken.

Wat is goed voor U?

Geregelde inspanning

Veelzijdige sporten

Aerobe sporten

Geleidelijke opvoering van trainingsniveau

Buitensporten

Sporten met aangepaste kleding en materiaal

Eerst opwarmen vooraleer te sporten

Wandelen

Fietsen

Zwemmen

Roeien

Wat is niet zo goed voor U?

Anaerobe sporten (gewichtheffen)

Eenzijdige belasting (tennis)

Ongetraind aan sport doen

Met koude spieren starten

Joggen op harde ondergrond

Dagelijks hard en langdurig joggen (belasting van pezen)

Competitiesport

En heb je soms last van spierpijnen tijdens of na het sporten, grijp dan niet meteen naar de klassieke ontstekingsremmers of pijnstillers. Ook natuurlijke middelen kunnen helpen en zijn vaak veiliger. Denk bijvoorbeeld aan curcumine uit de Curcuma Longa.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je spieren zullen weer hun conditie pijnvrij kunnen verwerven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer