jul 10, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zonder zon: minder weerstand, meer botbreuken en virussen

Hopelijk krijgen we een mooie zonnige zomer. Dat is niet enkel goed voor het gemoed, voor de jeugd die buiten kan spelen, maar voor iedereen. Want zonnestralen beuren je op, duwen het humeur in de goede richting en nog veel meer: ze geven je extra vitamines cadeau zoals vitamine D die in de zonbeschenen huid wordt gevormd. Het is niet enkel een natuurlijk antidepressivum, het verhoogt ook de immuniteit, wat we in deze coronatijd best kunnen gebruiken. Bovendien kan calcium beter worden opgenomen uit de darm als er ook voldoende vitamine D aanwezig is. Dat is dan weer van belang om botverweking of osteoporose te voorkomen of te behandelen. Vooral voor wie een jaartje ouder wordt is vitamine D van essentieel belang en zeker voor vrouwen in en na de menopauze. Maar ook door te weinig vitamine D word je rapper ziek, meer verkoudheden, griepjes en meer kans op corona: typisch kwalen die meer aan de winter gerelateerd zijn. Maar het weer heeft er veel minder mee te maken dan de zo noodzakelijke vitamine D. Maar denk in de eerste plaats aan de preventie van botbreuken.

Als je wat ouder bent, in de winter zit en te weinig vitamine D op het menu krijgt, loop je tweemaal zoveel kans een gebroken heup te krijgen dan in andere omstandigheden. Zo hebben Britse onderzoekers twee groepen vrouwen vergeleken: een groep met heupfracturen, en een groep met een gaaf skelet. Beide groepen waren vrouwen van boven de 65 jaar. Er werd vastgesteld dat in groep met botbreuken er ongeveer 40 percent minder vitamine D in het bloed aanwezig was, dan in de gezonde groep.

Voor sterke botten moet je regelmatig bewegen en het skelet belasten. Vitamine D is ook van essentieel belang. Vandaar goede voeding met vis, eieren en boter of een goed supplement, want als er te weinig zon is loop je het risico op een tekort aan vitamine D en dat is ook niet goed voor je weerstand.

Er werd ook vastgesteld dat de groep die gemakkelijk botbreuken had, dagelijks 25 Internationale Eenheden vitamine D minder naar binnen kreeg met het voedsel, dan de andere groep. De onderzoekers kwamen eveneens tot de vaststelling dat de groep met gebroken botten, hun breuken met meer dan de helft had verminderd kunnen zien, als die dagelijks wat extra vitamine D hadden genomen, ofwel naar het solarium waren gegaan.

Je mag natuurlijk niet overdrijven en er op los slikken, want dat is eveneens een groot gevaar. Daarnaast is misbruik van solaria en zonnebanken zeker schadelijk, misschien nog schadelijker dan een tekort.

Zeker voor oudere mensen

Toedienen van vitamine D aan oudere mensen, heeft snel succes. Op een paar maanden tijd hebben die de tekorten bijgebeend en zijn de gevaren die aan tekorten verbonden zijn ook verdwenen. Op die manier kan osteomalacie, of gevaarlijke beenverweking bij bejaarden worden voorkomen. Hetzelfde kan worden gezegd bij osteoporose, een vermindering van de massa van botstructuur.

Bij osteoporose zal de patiënt geleidelijk kleiner worden in gestalte, doordat de wervellichamen en de benen verminderen in omvang. Er zijn in de medische geschiedenis gevallen bekend waarbij patiënten op de leeftijd van vijfenzeventig jaar ruim 12 tot 15 centimeter kleiner waren geworden dan ze waren op middelbare leeftijd. Osteoporose komt meer voor dan osteomalacie, maar vaak komen beide problemen ook tegelijk voor. Ze kunnen trouwens vaak door dezelfde therapie worden verholpen: het toedienen van vitamine D.

In onderzoeksgroepen werd aan vrouwen die in een bepaald jaar een spontane heup- of wervelbreuk hadden opgelopen, grote doses vitamine D toegediend onder medische controle. Het gevolg hiervan was dat in datzelfde jaar geen nieuwe breuken meer optraden en dat ook de calciumbalans in het bloed weer normaal werd.

Als je botbreuken wil voorkomen moet je dus een aantal dingen goed in acht nemen.

Volg de regels

Als je botbreuken wil voorkomen, of als je al bepaalde waarschuwingen hebt gehad, dan is het nodig bepaalde richtlijnen in acht te nemen. Vooral met het voortschrijden van de jaren moet je voorzichtiger worden. Dat wil niet alleen zeggen dat je minder risico’s mag nemen, maar ook dat je bepaalde wetmatigheden in acht moet nemen.

Om te beginnen moet je je skelet de zwaartekracht laten ondervinden, dat wil zeggen, je moet het skelet belasten. Veel bejaarden, maar ook mensen van middelbare leeftijd hebben de neiging letterlijk bij de pakken te gaan zitten.

Ook sommige jongeren hebben de slechte gewoonte te weinig te bewegen. Gebleken is dat wie te weinig beweegt, minder mineralen in de botten krijgt dan iemand die geregeld aan sport doet. Het syndroom van de astronauten bewijst zulks.

Sport, lopen, stappen, huppelen, trappen lopen, het zijn zoveel mogelijkheden om de botstructuur te versterken en te maken dat meer mineralen uit het voedsel in de beenweefselstructuur worden opgenomen.

Blote huid

In de zomer bij mooi en warm weer moeten deze patiënten geregeld profiteren van de zonnestralen en de huid blootstellen aan het UV-licht, om zodoende te kunnen genieten van de opbouw van vitamine D, waardoor de calciumabsorptie in de darmen mogelijk wordt gemaakt.

Uiteraard moet dit zonnebad gebeuren in overeenstemming met de wetten van de hygiëne en moet natuurlijk voorzichtig worden omgesprongen met de duur en de intensiteit van deze straling, om huidkanker, of alleen nog maar verbranding te voorkomen.

Verder moet je in seizoenen waarin weinig van de zon kan worden genoten of als we een donkere zomer meemaken, voedsel nemen dat rijker is aan vitamine D: af en toe wat boter, of een eitje of vis. Uiteraard doe je dit best in overleg met je arts, vooral als er een echt gebrek aan deze vitamine is ontstaan. In dat geval zal de arts meestal overgaan tot het voorschrijven van een specifiek preparaat.

Wie daar allemaal rekening mee houdt loopt veel minder kans gemakkelijk iets te breken en als dat toch het geval is, zal het herstel veel sneller en vooral veel vollediger zijn. Een gezond skelet en sterke botten zijn trouwens de beste garantie om later veel pijn te voorkomen en vooral ook beperkt te worden in je bewegingen.

En nog meer: dankzij vitamine D neemt ook, de weerstand toe. Je krijgt een sterkere immuniteit. Daar kan je vooral in deze periode van corona je voordeel mee doen. Niets dan voordelen dus met voldoende vitamine D, maar ook niets dan nadelen als je er een tekort aan hebt.

Natuurlijk kan je op veilig spelen en tekorten voorkomen of aanvullen. Een goed natuurlijk preparaat is vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kan vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

En ideaal om de weerstand nog meer te versterken: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je weerstand en je skelet zullen je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer