jul 26, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Neen, de zonnebank beschermt niet tegen zonnebrand

Is er nu iets zaliger dan te kunnen genieten van de heerlijke en weldoende stralen van de zon? We duiden dat zelfs met een verkleinwoord aan, om op die manier alles te vergoelijken en sympathiek voor te stellen: “in het zonnetje zitten”, of “genieten van het zonnetje”

Na een lange en kille, grijze winter is dat te begrijpen: de eerste zonnestralen zijn een geschenk uit de hemel. De zon geeft leven, maar ook kracht, positieve gedachten, levenslust, zin in alles en nog wat. Maar die eerste zonnestralen in de lente zijn niet meer te vergelijken met de hoge zomerzon. De stralen vallen loodrecht, de kracht is veel heviger en waar dat in de lente vooral infrarood en weinig Uv-stralen zijn, is dat in de zomer net andersom. Daar komt vooral het Uv-licht in beeld en dat is niet altijd onschuldig. Is infrarood nog heilzaam, genezend, deugddoend, dan kan Uv-licht onherroepelijke schade aanrichten. Dieren pakken dat slimmer aan: als ze kunnen, gaan ze schuilen voor de hitte van de zon. Ze verbergen zich meer voor de zon dan voor de koude.

De beste bescherming tegen de zon komt van binnenuit, met bèta-carotenoïden. Daardoor wordt de huid jonger, in tegenstelling tot de zonnebank die de huid veroudert.

Verbranding

Wij mensen hebben dat niet begrepen, tot het vaak te laat is, want door de zon ontstaat verbranding en elke mishandeling wordt door de huid opgeteld, tot men een quorum bereikt heeft waarbij de huid zichzelf niet meer kan herstellen: huidkanker.

Die manifesteert zich vooral in de oudere generatie, omdat de babyboomers er in hun jeugd nog geen idee van hadden hoe gevaarlijk de zon kon zijn. In vroegere tijden wist men dat wel. Er werd zelfs een schoonheidsideaal aan gekoppeld en het klassenverschil bleek duidelijk vanwege de bleekheid van de huid.

Wie een getaande huid had, was van langere afkomst: moest op het land werken, of op een schip op zee vertoeven. De adellijke lieden lieten anderen op het land werken en verborgen zichzelf voor het licht. Dames van stand liepen zelfs in de stad en op hun domein rond met een parasol, om toch maar geen kleurtje te krijgen, want blank was beschaafd en een uiting van standing.

Nadien werd de conclusie veranderd: want een getaande huid werd een symbool van welstand, want men kon het zich veroorloven op vakantie naar de zon te vertrekken. Bleekgezichten werden als de nieuwe “armoedzaaiers” beschouwd. Maar tijdsgeest en mode hebben niets met wetenschap en kennis van de natuur te maken en dat blijkt duidelijk uit de cijfers van de toenemende huidkankers.

Huidkanker is procentueel gezien de sterkste stijgende vorm van kanker. Elk jaar vallen ook in ons land tientallen doden als gevolg van huidkanker. De zonnecultus en vooral ook de zonnebankcultus heeft het er niet op verbeterd.

Onderschat de zon niet

Haast iedereen onderschat het gevaar van de zon. We zijn niet gemaakt om urenlang onbeschermd in de zon te gaan liggen en het lichaam heeft helemaal geen bescherming tegen de zonnebank. De UV-A-stralen waarop de zonnebankcentra zich zo roemen, zijn eigenlijk op termijn nog schadelijker voor de huid dan de UV-B-stralen. Ze tasten het collageen en de elastineweefsels aan, zonder dat het lichaam alarm slaat. De huid verbrandt niet, maar veroudert snel en fel. Wie in de zon gaat zitten, krijgt alarmsignalen: de huid wordt rood, begint te jeuken, verbrandt en in het slechtste geval zijn er al blaren.

Opgepast voor de zonnebank

Bij de zonnebank krijgt men helemaal niets, terwijl de UV-A-stralen toch dieper in het huidweefsel binnendringen, de huid ook wel bruin kleuren, maar daardoor een vals gevoel van veiligheid verschaffen. Wie verstandig is, schaft de zonnebank af. Wie helemaal zeker wil spelen, vermijdt de sterke zonbestraling en zeker de middagzon, beschermt zich met voldoende kleding als men in de zon gaat: een grote hoed en bedekkende kleding.

Kijk naar de bedoeïenen in de woestijn: ze mijden de sterke zon en bedekken zoveel mogelijk de huid, hoewel zij er van nature toch beter tegen beschermd zijn dan wij. Maar zij kennen de vernietigende kracht van de zon. De zon geeft leven, maakt vitamines aan, maar kan ook vernietigen. Het is een kwestie van dosis, van verstandige verhoudingen.

Vooral de weke huidgedeelten zijn snel aan veroudering toe: het voorhoofd, de hals, het decolleté en het borsthuidweefsel bij vrouwen veroudert heel snel door de zon, terwijl het precies mode is om die huidgedeelten fel te laten bruinen. Er zijn vrouwen van veertig die wat hun huid betreft er uitzien als vrouwen van zeventig.

Wie een gave en jonge huid wil bewaren moet niet alleen inwendig, maar ook uitwendig de huid van het nodige vocht voorzien, het hydratatievermogen versterken. Een vochtinbrenger is geen overbodige luxe. Zo kun je gebruik maken van de hydraterende werking van Aloë Vera-crème van EllenDee.

Verbranding

Wie last heeft van verbranding of van voortijdig verouderende huid kan MSM-gebruiken oftewel Methyl Sulfonyl Metaan, een reactieproduct van d-methyl-sulfonyde (DMSO), eigenlijk gemaakt op basis van bestanddelen uit boomstammen. Het is een ideaal transportmiddel voor allerlei medicijnen, want het maakt dat de sappen metershoog naar de kruin van de boom kunnen opklimmen. Wie het op de lippen aanstipt ziet zijn herpes al na 2 dagen verdwijnen. Bij bevriezingsverschijnselen: goed inwrijven met MSM, uiteraard niet in de zomer.

Bij brandwonden stopt het onmiddellijk het brandend gevoel en ook de verbranding gaat niet verder. Het is een ideaal middel dat iedereen kan meenemen op vakantie of thuis kan bewaren… denk er maar aan als kinderen te lang in de zon hebben gelopen, klagen over verbranding van de huid.

Nog één goede tip: wie te vlug verbrandt, kan best foliumzuur nemen en wel 1 tot 4 mg per dag, naast bèta-carotenoïden natuurlijk. Op die manier zal de kans op verbranding fel verminderen. En dat kun je best met natuurlijke ingrediënten en bestanddelen.

Opgepast met betacaroteen

Het is een tijdje mode geweest om zomaar bètacaroteen te slikken om op die manier het schadelijk effect van de zon te voorkomen. Dat is niet zonder risico, want het kan zich tegen de eigen gezondheid richten en tewerk gaan als een pro-oxidant.

Daarom is het veel verstandiger en veiliger om in de plaats van bètacaroteen liever bèta-carotenoïden te nemen en dat is een groot verschil, want het slikken van enkel bètacaroteen kan tot gevolg hebben dat het alfa- en gamma-caroteen en ook de lycopenen worden uitgeput en dus wordt bètacaroteen een kankerverwekker.

De niet-toxische zienswijze wordt op die manier misbruikt en slecht toegepast en dus blijkt uit rapporten dat bètacaroteen kankerverwekkend is. Hetzelfde met de Finse studie over roken, waaruit bleek dat wie als roker bètacaroteen slikte sneller kanker kreeg. Dat zou niet gebeuren met bèta-carotenoïden. Deze carotenoïden zorgen er ook voor dat de huid melanine aanmaakt. En dat krijg je binnen met worteltjes, wortelsap, tomaten. De natuur heeft eens te meer gelijk!

De kracht van lycopeen

Wortelsap, meloenen en watermeloenen, plus tomatensap zijn goede bronnen van bèta-carotenoïden. Omdat de natuur nog altijd verstandiger in elkaar werd gezet dan sommige pillen, is het veel wijzer om zijn bèta-carotenoïden uit het voedsel te halen: wortel, wortelsappen, tomaten (vanwege de lycopenen). Tomaten blijken trouwens ook erg heilzaam te zijn voor hun preventie van kanker en hart- en vaatziekten, want tomaten, tomatensoep, zelfs ketchup bevatten veel lycopenen.

Wie een gezonde cocktail wil maken, kookt enkele tomaten, voegt er een paar lepels olijfolie aan toe (huile vierge van eerste koude persing) en je krijgt een bom van lycopenen waarvoor je lichaam dankbaar zal zijn onder vorm van een blakende gezondheid. Tomaten zijn trouwens in gekookte of bereide vorm gemakkelijker absorbeerbaar dan rauw.

Bèta-carotenoïden worden ook omgezet tot provitamine A en uiteindelijk tot vitamine A, wat ideaal is bij de preventie van kanker en ook van huidkanker. Wortelsap geeft trouwens de huid al een mooi kleurtje mee, zal meehelpen aan de bestrijding van huidziekten zoals acné en psoriasis.

En daarmee kun je de zomervakantie ook veel veiliger laten verlopen dankzij de kracht van de natuur.

En een tip: Aloë-Vera-crème van EllenDee met CNK-bestelnummer: 2885-390.

Je kunt Aloë Vera-crème van Ellen Dee ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde