nov 7, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

„Verrijkte” voeding niet altijd onschuldig

Veel voedingsproducten worden zogenaamd „verrijkt”. Men voegt overal gesynthetiseerde vitamines en mineralen aan toe. Per product blijft men weliswaar beneden de gevarengrens en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar de cocktail van het voedsel dat men inneemt, zorgt er wel voor dat die dosering soms wordt overschreden.

Soms krijgt de patiënt te veel vitamines binnen doordat te veel voedsel „verrijkt” wordt met allerhande additieven.

Dat werd recent uitgebreid in het nieuws uitgesmeerd, nadat een bejaarde patiënt overleden was en uit onderzoek bleek dat de man te veel vitamine D had ingenomen.

Normaal hebben de meeste Belgen – zelfs meer dan 95 percent – te weinig vitamine D. Hier was het dus een uitzondering, omdat de brave man op één dag, de gehele portie voor een volledige maand had ingenomen.

Was dat de oorzaak? Misschien.

Maar in elk geval is het belangrijk zich te houden aan de voorgeschreven dosis.

Omdat er gevaar voor overdosering bestaat, vooral van vitamines die vetoplosbaar zijn zoals de vitamine D.

Eet je al gezond en drink je bovendien melk met extra calcium, dan kan je teveel van dit mineraal binnenkrijgen. Dit kan leiden tot problemen met de nieren.

Een ander probleem is dat consumenten functionele voedingsmiddelen gebruiken die niet voor hen bedoeld zijn.

Zo mogen zwangere vrouwen geen cholesterolverlagende margarines. Dit staat echter zo klein op de verpakking dat de consument daar makkelijk overheen leest. Vertrouwen op verrijkte producten kan dus gevaarlijk zijn.

Slechte eetgewoonten zoals bijvoorbeeld junkfood gebruiken, kunnen echter niet worden goedgemaakt door het eten van functionele voeding. Je kan dus enerzijds niet alle dagen chips, mayonaise met frieten en chocolademousse eten en nadien denken dat dit avontuur goed gemaakt wordt met olijfolie of minarine.

Verantwoorde voeding en voldoende lichaamsbeweging blijven noodzakelijk voor een goede gezondheid.

Maar vitamine D blijft wel belangrijk, om osteoporose te voorkomen en de immuniteit in topvorm te houden.

Een tip: Vitamine D van Fytobell.

Je vindt Vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Maar… niet alles in één dag opgebruiken natuurlijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer